Rune-K

Medlemmer
 • Innholdsteller

  251
 • Ble medlem

 • Sist besøkt

Alt postet av Rune-K

 1. Artig og se at du fortsatt har de grønne skrutrekkerne. Det var ikke alle som hadde det. Flesteparten som ser det for første gangen tror jo det er feil og at den lille skrutrekkeren skal være grå men har du det store verktøyskrinet skal de være grønne. Den store grønne hadde gått ut av sortimentet men nå har BMW begynt og levere den igjen. Bare synd den er 1 cm lenger enn den gamle og passer bare nesten. Jeg ble litt skuffet når jeg fant ut det. Det er også litt artig hvis du studerer instruksjonsboka der det står hvordan man bruker noe av verktøyet. Illustrasjonene viser en dresskledd arm. Det finner du ikke på f.eks E21. Hvis du ikke greier og få verktøyet pent igjen så har jeg dobbelt opp av endel av det.
 2. Jeg studerte endel angående AC anlegget for noen år siden men jeg husker ikke alle detaljer. Såvidt jeg husker så er det høyere arbeidstrykk på R134a enn det er på R12. Det er derfor du skal bytte den trykkgiveren som du finner på tørkefilteret og den ventilblokken inne i bilen. Du trenger det ikke men effektiviteten på AC anlegget blir bedre da. Jeg konverterte mitt for noen år siden og det holdt tett nesten en hel sommer. Ga vel nesten opp og vedlikeholde det da alt i motorrommet er uoriginalt og umulig og skaffe deler til. Synd med nivåreguleringen. Det er en heftig pris på de demperne ja men det slår ikke da jeg kjørte E34 Ix. Sjekk ut prisene på fjærer og dempere foran på den. Da blir du skremt.
 3. Nå vet jeg ikke hva slags krav du har til en bruksbil men hva med en M utgave av Z4. Har kjørt E85 som bruksbil i 4 år nå. Fungerer utmerket hvis du er ungkar.
 4. Artig at du skal bygge om til preface utseende på E23 er ikke mange som tenker som deg men som du sier så er det kun skrudde deler og din bil. Vær sin smak. Skal du bytte kun fronten eller tar du alt? Chromspeil, andre lister på A stolpen etc. Det jeg alltid har lurt på er hvorfor BMW aldri byttet front på E24. Den må jo ha sett gammeldags ut ved siden av E23, E28 og E30 på midten av 80 tallet. På E23 ble det jo gjort for og minske luftmotstanden og få ned bensinforbruket. Den første 730 modellen med 4 portsforgasser og 4 trinns gearkasse var vel ikke akkurat sparebøsse. Litt artig den viften på turboen. Er jo til og med en egen kontrollboks som styrer den for og kjøle ned etter at motoren er stoppet, du hører den veldig tydelig. Den kontrollboksen bør du ta opp og sjekke loddingene på. Ikke for at jeg tror det spiller så stor rolle i Norge om den viften fungerer som den skal men alt skal jo virke. Er nok laget litt for sikkerhets skyld den viften, dette var jo når turboteknologien var helt ny og man fortsatt var usikker. Husker jeg tittet på en Nissan Z modell fra tidlig 80 tall med turbo engang. Den hadde originalmontert en kjølevifte på topplokket for og kjøle ned dysene. Ellers anbefales det vel alltid og bytte tørkefilteret og en trykkgiver på AC anlegget når du konverterer til R134a. Er litt usikker på hva du mener med fordamperen, Hvis du mener AC radiatoren så behøver du jo ikke og bytte denne hvis den er tett. Har lest at noen anbefaler og bytte den firkantete dingsen du finner inne i bilen der rørene fra motorrommet går inn på varmeapparatet. De ser ikke så pene ut de rørene dine men det tror jeg ikke du behøver og bekymre deg for. BMW brukte solide saker på den tiden i motsetning til hva du finner i nye biler. Du kan jo bare løsne skruene som holder traversen fast i frontbjelken og pusse den der den står. Men det ser ikke ut som det blir godt nok for deg. Ellers brukte de utrolig solide saker på hjulopphenget foran. Jeg byttet alt mitt når bilen passerte 350000 km. Da var det originale deler jeg byttet ut og de kunne nok vart en god stund til. Hvordan er tilstanden til nivåreguleringen bak? Mange bytter jo til vanlige dempere når det blir lekkasje men der bør du absolutt prøve og beholde det originale. Er jo noe av det som er unikt med 745i. Fin garasje du har, garasjen bør jo alltid være større en huset.
 5. Fantastisk. Dette viser bare at det er farlig og påstå at noen var først med ett eller annet.
 6. Likte også denne så får enkelte bare bære over med at det er Dagbladet. http://www.dagbladet.no/kultur/sint-pa-dieselbil-forbudetnbspher-er-tre-steder-a-rette-aggresjonen/66639520
 7. En el sykkel kunne jeg absolutt ha tenkt meg men da må kommunen få ut fingern og få sykkelvei forbi her jeg bor først. For de som har vært på Rudskogen så har dere sikkert sett hvor mye trafikk det er på den veien, ingen fornuftige mennesker sykler der. Men nå skulle kommunen utrede deg igjen. det er bare 35 år siden faren min avga grunn til sykkelsti første gangen. Ting tar tid.
 8. Ikke til forkleinelse til deg personlig men dette er jo et av de store problemene i dagens mediaverden. Man leser kun de nyhetene som stemmer med egen politisk oppfatning. Jeg pleier og si at skal man diskutere norsk politikk på så bør man helst lese Klassekampen, Nationen og Aftenposten før man uttaler seg. Man får et annet syn på hva som er viktig for andre hvis man følger litt med på de mediene som ikke er enig meg deg. Hvis man kun leser f.eks Nettavisen så får man et ganske virkelighetsfjernt bilde av virkeligheten på samme måten som hvis man kun leser Klassekampen.
 9. M30 etter 1979 er dønn solid ja. Før det var kjølekanalene i toppen litt feilkonstruerte så noen av de sprak toppen på. Derfor har alle BMW seksere ryktet på seg at toppen er dårlig. Ryktet henger lenge i. Jeg kjørte syvern fra Geilo til Sarpsborg engang med en radiator som lakk som en sil. Hvis temperaturen begynte og stige for mye så var det bare og finne nærmeste kirkegård for der fant man vann. Fikk sett mange graver den dagen. Merket aldri noe på motoren etter at jeg fikk ny radiator.
 10. Flott hvis du deler dine erfaringer med en slik splitter. Er ikke så veldig happy for og montere en vindusantenne i syvern. Det blir litt feil i en veteranbil
 11. Hør med 02/classic avdelingen i BMW car club Norway. http://bmwccn.no/kontakt/dkug/ De vet alt som skal til.
 12. Det høres veldig interessant ut. Så fort du finner ut hva du ikke trenger kan jeg tenke meg og kjøpe resten av AC delene du har. Trenger i utganspunktet alt i motorrommet. AC radiatoren jeg har er heller ikke original så de originale slangene passer heller ikke på den. . Jeg skjønner heller ikke hvorfor de brukte 2 forskjellige kompressorer. Først trodde jeg den ene typen kun var brukt i USA utgaver men har sett begge deler i europeiske også så nå har jeg gitt opp og forstå det. Den kompressoren jeg har montert nå er en universell utgave som var veldig populær til anleggsmaskiner, traktorer o.l på 80 tallet og den har sett sine bedre dager. EDIT: Kom på nå at jeg leste en USA test av E23 for endel år siden og det største ankepunktet deres var at klimaanlegget ikke var kraftig nok. Mulig de prøvde med en annen kompressortype for og øke effekten.
 13. Det er rart det der med hvilke biler vi liker og hvorfor. Jeg har aldri helt skjønt hvorfor alle skal ha E30 eller E24. Blir jo sett på som litt rar når jeg synes at E23 er mye artigere enn E24. Sekseren er sikkert fin den men den har jeg aldri kunnet tenke meg og ha selv. Hvorfor jeg synes at 4 dørs er bedre vet jeg ikke, det bare er slik. Amerikanske biler og har jeg et litt ambivalent forhold til. 50 talls biler er det jo mange som vil ha og da helst GM eller Ford. Personlig så synes jeg Mopar produktene både er finere og se på og litt mere interessante tekniske løsninger. For ikke og snakke om Hudson eller Studebaker. På italienske superbiler og har jeg litt av det samme forholdet. Synes at Lamborghini Espada er den tøffeste fra 70 tallet sammen med Maserati Bora og Alfa Romeo Montreal. Jeg er kanskje litt sær av meg men det er helt greit. Moderne biler synes jeg ser alt for like ut. Heldigvis tørr franskmennene og skeie ut litt innimellom. Er vel ikke alle produktene som er like fine og se på men de skal ha for forsøket. Titter litt ekstra vær gang jeg ser en Cactus. Artige biler.
 14. Det registeret så litt suspekt ut ja. Fikk du med nye skumgummi tetninger? Ellers må du jo finne på noe annet for og få det tett. Når du skal monter det igjen så er det lettest og tre rørene gjennom varmeapparatet først for så og skru de fast på registeret. Du bør i vertfall ha det ene røret løst når du trer de gjennom hullene sine. Gulvet ditt ser veldig bra ut ja men det er ikke der E23 ruster mest. Er som regel jekkfester og under framskjermene som er mest utsatt. Og selvsagt kanaler. Ikke kjøp uoriginale skjermer. Det gjorde jeg og de må byttes nå etter 10 år med kun sommerkjøring. Flaks du fikk den ene ny. Ellers er prisene på karosseri delene humane sammenlignet med F.eks E24. Imponert over gasspedalen din. Jeg må bytte min igjen 10 år etter forrige gang men jeg finner ikke kun den i ETK. Ser ut som jeg må ha komplett gulvplate. Si ifra hvis du har noen forslag. Hvis du finner ut noe om ac konvertering så kom med det. Jeg har et ettermontert anlegg og der brukte de ikke originale deler i motorrommet så kan egentlig tenke meg og få alt originalt men det blir dyrt og kjøpe alt nytt. Må ha bl.a brakettene på motoren. Ellers leverte de 2 forskjellige kompressorer, såvidt jeg har funnet ut så kan den ene enkelt gjøres om til R134a mens på den andre typen må du bytte kompressoren.
 15. Du ligner ivertfall meg på et område. Jeg hater også å vaske bil. Kan stå en hel dag og skru motor men og vaske. Kan du tenke deg noe kjedeligere.
 16. Da er vi enig. BMW anbefaler maks 0,75 bar undertrykk under testing. De godtar 10 mbar lekkasje under 2 minutter.
 17. Det er klart noen kroner blir det for alle klokkene. Jeg ville sjekket de nøye, Det er et par av de som du må ta ut varmeapparatet for og bytte. De andre klarer du tilnød og bytte med dashbordet på plass. Håper bare det var en skrivefeil at du tester de med trykk.. Den styreenheten sitter på varmeapparatet på venstre siden. Nr 3 her. http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=6961-EUR-12-1985-E23-BMW-745i&diagId=64_0440 Kontaktene glipper i den noen ganger og da må du stramme skruene. Ellers blåser det bare kaldt. Ellers synes jeg at jeg må dele litt erfaring. Du behøver jo ikke og gjøre alle feilene jeg har gjort iløpet av 17 år. Det er som du sier, E23 har en egen vri på mye. De testet nok endel for og se hva de kunne fortsette med på de billigere bilene. Varmeapparatet er ikke blant de. Det er også tydelig at da bilen ble konstruert på tidlig 70 tall så var det ikke så mye elektronikk. De har jo plassert styreenheter på de merkeligste steder for i det hele tatt og få plass til de. Og plassere hjernen til tempomaten nederst i a stolpen var ikke lurt. Der blir det aldri fuktig. Den er heldigvis lik på E24, E28 og E30. Min er fra en E30 og er tettet med mye silikon.
 18. Se der ja. Kjenner igjen de bildene etter at jeg byttet interiør i min. Siden du har kommet så langt så ville jeg tatt ut varmeapparatet. Det er mye lettere og jobbe på da og er ikke så mye ekstra jobb. Så vidt jeg husker så er det 4 skruer. Når du først har det ute så ville jeg skaffet en vakumpumpe og sjekket at alle vakumklokkene er tette. Eller gjøre som jeg gjorde og byttet alle. De koster ikke så mye og da slipper du og uroe deg for at de ryker om et par år. Jeg byttet registeret en gang med dashbordet fortsatt i bilen. Det vil jeg aldri gjøre igjen. Den vakumpumpen i motorrommet har en lei tendens til og sette seg fast hvis den ikke blir kjørt regelmessig, Den får du tak i ny men er svindyr. Det sitter også en enveisventil rett ved vakumreservoaret. Den kan du bare bestille med det samme. Du skal ikke se bort ifra at du trenger en ny vifte også. De liker heller ikke og stå i ro. Ellers får du si ifra når du begynner og feilsøke på det elektriske til varmeapparatet. Det er forbausende stabilt men har et par svakheter. Du bør også ta av styreenheten på venstre siden og sørge for at skruene som holder den sammen er godt skrudd til. Det sparer deg for mye bryderi senere. Når det gjelder vindusheisene så ville jeg prøvd nødbetjenningen først for rett og slett få leet på det littegrann. Ellers er det en liten feilkonstruksjon på motorene. De heller feil veil så det bakre lageret får aldri smurt seg ordentlig. Du kan prøve og ta ut plastproppene og smøre litt men det er kun bronselager og de setter seg fast på akselen hvis de ikke blir brukt.
 19. Gleder et gammelt syver hjerte og se at andre også liker disse bilene. Jeg ville vel ikke gjort mere enn absolutt nødvendig. Synes personlig at urestaurerte biler er mye bedre men er det endel rust etc. som må taes så stiller saken seg annerledes. Jeg ville tatt haugevis av bilder hvis du må ta ut noe av innredningen. Det er kun avlange skruehull og mye tilpasning for og få det pent igjen. Og begynner du i feil ende under demonteringen så skaffer du deg mye ekstra jobb. F.eks så begynner du med og ta ut baksetet for og demontere dashbordet. Det stemmer nok at dette interiøret ikke var vanlig på en europeisk bil. I Europa så var Executive innredningen mye mere populær. Var litt mere europeisk smak over det. Det ble solgt endel i statene med dette interiøret men da het bilen L7. Det var stort sett en vanlig USA versjon av 735ia med Highline interiør. Det har vært noen få slike i Norge men jeg vet ikke om de fortsatt eksisterer. Så en på et treff for snart 10 år siden som også hadde airbag. Det var en L7 med de store støtfangerne. Hvordan virker de elektriske motorene som sitter i setet og vinduene? Mine har en tendens til og sette seg iløpet av vinteren og hvis din har vært parkert endel år så er jeg spent. Selve motorene i setet varer lenge men vaieroverføringene setter seg fast. Det er en j... møkkajobb og ta opp, gjøre rent og smøre opp. Det er nesten rart med det interiøret at første eieren ikke bestilte med minne på førerstolen. Hvordan virker klimaanlegget? Det er vakumstyrt og kan få mye lekkasjer når det begynner og dra på årene. Det er vel en grunn til at E23 er den eneste bilen som BMW har levert med vakumstyrt varmeapparat. Du får bare spørre hvis du lurer på noe. Har skrudd mye på de så kan en god del bortsett fra turbomotoren. Her er en side med mange nyttige linker. http://www.e38.org/e23/
 20. Litt tøft med rød 928. Har i min enfoldighet innbilt meg at rød er mere en 911 farge men det var ok på 928 også.De frontlyktene er spesielle og tøffe. Var bilen din en av de "pickupene" som ble importert Fredrik? Regner det nesten for sikkert at den ikke ble solgt ny i Norge i 1980. Importere du den selv eller? Har du noen formening over hvor mange Porsche Pickuper det ble importert på midten av 80 tallet. Såvidt jeg husker så greide myndighetene og tette dette smutthullet iløpet av noen måneder. Men jeg kan ikke har vært stort eldre enn en 12-13 år når dette sto på så dette er blant mine tidligere bilminner. Husker jeg leste en artikkel i et bilblad hos tannlegen med stor interesse. Hvordan lage pickup av en Porsche. Det er nesten vært en tråd i seg selv. Merkelige utslag av Norsk avgiftspolitikk. El-camino pickupen som var for fin til og kunne registreres som pickup er vel den mest kjente.
 21. Det er godt mulig det kan kalles transaksel det du viser til også Connie. Men jeg og stort sett alle litt tekniske artikler jeg har lest om bilkonstruksjon de siste 15-20 årene så er transaksel motor foran og gearkasse sammenbygd med diffen bak. Men dette med definisjoner er vanskelig. Spesielt hvis man begynner og oversette mellom forskjellige språk og ikke er helt nøyaktig. Den mest vanlige bilen med denne konstruksjonen er nok Volvo 340. Og grunnen til det var jo at den var konstruert som en DAF med remdrift. Den hadde jo også en Di-Dion bakaksel med en enkel bladfjær på hver side. en ganske spesiell konstruksjon. Jeg kommer ikke på mange andre med denne løsningen men noen er det. Tror det er enkelte eldre Ferrarier. Jeg har hørt at BMW vurderte det da de konstuerte E65 for og få litt bedre vektfordeling men de fant ut at det ble for dyrt.
 22. Jeg er helt enig med deg. Har heller aldri skjønt hypen på 911. 928 derimot er en flott bil som jeg absolutt kunne tenke meg. Gamlesjefen min hadde en slik en som jeg skrudde litt på da jeg var høgger. Det var en utrolig gjennomtenkt konstruksjon på alle måter men forferdelig trangt i motorrommet. Men sålenge man begynte i riktig ende så var det ikke noe problem. Alt var utrolig logisk, men som Fredrik påpeker så var deleprisen hinsides. Så vidt jeg husker så kostet komplett sett skiver og klosser foran og bak ca. 24000. Da begynner det og bli drøyt.
 23. Dette er helt klart underkjente biler. Jeg tror disse bilene er den direkte foranledningen til at vi fikk grønne varebilskilt i Norge. Det var nemlig en liten stund som det gikk an og få disse registrert som pickup på en enkel måte. Jeg er usikker på hvor mange som ble importert men jeg husker det var endel skriverier om dette så dette smutthullet ble snart tettet. Det norske avgiftsystemet har tatt mange rare kromspring. Jeg husker vi fikk inn en 924 på høggeriet og jeg husker jeg ble veldig imponert over rustbeskytelsen. Den sto der endel år og var like fin karoserimessig. Ellers var det forbausende mange VW deler på den og ikke bare motoren. Tannstangen og dørhandtakene var bl.a fra Golf 1. Og mange av bryterne fant man igjen i diverse folkevognprodukter. Jeg ble litt skuffet over dette. De delene som ikke syntes er greit men jeg hadde blitt sur vær gang jeg skulle lukke opp døreren og måtte bruke de kjipe håndtakene fra Golf. Litt av det samme som Jaguar under Ford. Det blir feil og bruke bryterne fra en Mondeo i en Jaguar. Selve grunnkonstruksjonen med transaksel var flott. Egentlig er det litt synd at Porsche ikke fortsatte på dette sporet. Antagelig var det et for lite marked for en billig Porsche. Ellers er det rart med mote og felger. Virker som om på 70 og 80 tallet skulle det være små felger på luksusbilene. E23 hadde standard med 14" og jeg tror Mercedes w126 hadde det samme. Den første bilen jeg eide hadde såkalte lavprofildekk som var ordentlig tøft. 185/70-13.
 24. Helt klart gode poeng dere har men det går an og fornye på en smart måte. Jeg tror de må begynne og se på måten de bruker ressursene på og da gjelder det og ha de stridsmaskinene som er bra nok til sitt bruk. De kan godt fornye mye av utstyret sitt men jeg tror man må begynne og se på den totale resursbruken. Hvis det koster veldig mye mere og drifte utstyret enn en potensiell fiende bruker på tilsvarende utstyr så kommer mann ikke langt. Det blir litt som med olje, hvis man bruker mere energi på og utvinne 1 liter olje enn den energien som er i den samme oljen man produserer så er man på villspor. Derfor tror jeg bl.a oljesand er et blindspor.
 25. Jeg bare leser og suger inn informasjon nå. Men jeg tror USA snart må begynne og tenke litt økonomi i fredstid de også. Når vi ser hvor stort forsvarsbudsjettet deres er så bør de begynne og bremse snart. Det hjelper ikke og ha det beste utstyret på papiret, det er noe som heter bra nok. Jeg er vel ikke enig i Trump på så mye men det virker jo som han har noen tanker om og bremse forsvarsutgiftene og det er vel ikke så dumt.