Jump to content

Ron Jeremy

Members
 • Content Count

  3651
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  11

Reputation Activity

 1. Like
  Ron Jeremy got a reaction from Fredrik 90 for a artikkel, 2 Serie Active Tourer - En ny æra for BMW   
  Det er oktober og høsten har begynt å melde sin ankomst. Utenfor vinduet og under truende regntunge skyer står en helt ny BMW med et noe underlig utseendet. Jeg sitter og kikker på den, men har blandete følelser når jeg forsøker å danne meg et bilde av hva slags bil dette egentlig er. Bilen har ikke det dynamiske utseendet man vanligvis forbinder med en BMW. Denne nye modellen er høy, noe klumpete, virker derfor litt rar i proporsjonene og den domineres av store lykter foran og bak. Visuelt sladrer den om at dette er en unik bil i BMW’s modellportefølje. Dette er nemlig den aller første forhjulstrekkeren BMW produserer under eget navn.

  Bilen er den helt nye 2 serie Active Tourer; nærmere bestem en 218i Luxury. Tiltross for navnet 2 serie har den lite til felles med de andre bilene i denne modellserien. Active Tourer deler nemlig plattform med Mini Countryman og denne plattformen vil også bli brukt i kommende 1 serie og X1. Senere kan vi komme til å se en forlenget versjon av Active Tourer med en tredje seterad (totalt 7 seter). Det ryktes også om at en plug in hybrid variant kan komme til å dukke opp senere.
  Det er mange nyheter ved denne modellen og ikke bare er den forsynt med forhjulstrekk, men den har også en meget spennende nykomling av en motor. Denne motoren er den første i en rekke av nye motorer fra BMW som har 500 kubikkcentimeter slagvolum pr. sylinder. B38 motoren har i dette tilfellet et slagvolum på 1,5 liter og det betyr at den er tresylindret. Motoren har turbo og effekten er anstendige 136 HK samt 220 Nm fra temmelig lave 1250 omdreininger pr. minutt.
  En praktisk BMW?
  BMW har et solid rykte på seg når det kommer til å lage biler med sportslige og dynamiske egenskaper, men god innvendig plass har tradisjonelt ikke alltid vært øverst på prioriteringslisten. Den første modellen der BMW begynte å fokusere på den innvendige plassen er faktisk nåværende X3 (F25). Den har større bagasjerom enn de mest opplagte konkurrentene som er Volvo XC60 og Audi Q5. 2 serie Active Tourer er BMW’s første bidrag i klassen av kompakte flerbruksbiler eller de såkalte kompakte MPV’ene. Den er altså mer praktisk enn sine søsken i den samme modellserien og den har også større innvending plass enn bilens størrelse skulle tilsi.

  Innvendig er den omtrent som i en BMW 3 serie, mens bagasjerommet er noe mindre enn det man finner i f.eks X1. Sittestillingen er imidlertid svært lik X1 iom. at man setter seg inn og ikke ned i Active Tourer. Bakseteplassen er bra. Både barn og voksne sitter godt og takhøyden er også tilstrekkelig til tross for et stort panoramatak. Bakseteryggen er delt i 3 og kan enkelt legges ned ved å trykke på en knapp. Baksetene kan også forflyttes i lengderetning slik at bagasjerommet kan utvides noe. I tillegg til dette kan passasjersetet foran legges flatt fremover hvis man trenger enda mer plass.
  Ser man på interiøret er dette svært moderne og er designet etter BMW’s nåværende filosofi der ulike lag tilsammen utgjør interiøret. Kvaliteten er glimrende og til å være en model med et lavt modellprefiks er kvaliteten langt bedre enn forventet. Her er det myk kvalitetsplast og en stor 8,8” infoskjerm som dominerer. Demobilen har sorte sportseter i skinn, sorte interiørlister og det er også LED lyslister under disse som bidrar til å skape en moderne og lun atmosfære i mørke omgivelser. Ser man på utstyrslisten er den omfattende og inkluderer blant annet HUD, elektrisk bakluke og et stort panoramatak. 2 serie Active Tourer kan med andre ord tilfredstille selv de mest utstyrshungrige av kundene.

  Bak rattet.
  Men hvordan er en BMW med forhjulstrekk å kjøre? Dette er litt som elefanten i rommet iom. at BMW pr. definisjon har bakhjulstrekk eller til nød firehjulstrekk. Flere av de ikoniske elementene som gjør en BMW til en BMW har etterhvert måttet vike for fremskrittets krav. Turboladere i M modellene var en milepæl i denne sammenhengen, men forhjulstrekk er vel nesten det ultimative paradokset for en BMW entusiast. BMW viser imidlertid til en statistikk som forteller at 4 av 5 eiere av 1 serien trodde at denne modellen hadde trekk på forhjulene. Altså før de ble bedre informert ved f.eks en prøvekjøring eller samtale med en salgsrepresentant fra BMW. Med plattformene som moderne biler blir bygget på i dag var veien kort til en realisering av nettopp forhjulstrekk i en BMW. Active Tourer deler som kjent plattform med MINI og nettopp Mini har jo bevist at forhjulstrekk kan være både kjøredynamisk akseptabelt og morsomt. Dessuten er det et poeng at konkurrentene til Active Tourer også utelukkende er biler som i introduksjonsmodellene har forhjulstrekk. Erkerivalen er selvsagt Mercedes Benz B klasse, men også den helt nye VW Golf Sportsvan blir en vigtig konkurrent.

  Bak rattet er det lett å trives iom. at BMW som forventet har gjort en solid jobb. I det daglige bærer ikke kjøringen preg av å ha drift på forhjulene. Bilen virker trygg, stabil og agil. Bilen kjennes ut som en vanlig BMW når det gjelder bremser og generell kjøreopplevelse. Dermed avtar noen av de dystre tankene jeg hadde i forhold til at bilen har drift på forhjulene. Ved aktiv kjøring blinker det i antispinnlampen, men man merker ikke drivkreftene i rattet eller andre typiske negative sider som enkelte biler med forhjulstrekk har når de presses litt. Bilen er forøvrig utstyrt med Electronic Damper Control (EDC) slik at oppsettet kan endres ut fra kjørestil og humør. Et annet kjennetegn ved biltypen er den brede A stolpen som gir litt lite oversikt ut til sidene foran. Ellers er det ryddig, oversiktlig og pent i bilen. Alt er der man forventer at det skal være og alt man kan ta og røre på føles solid. Head Up Display (HUD) projiserer fart og navigasjon på en sekundær skjerm, som ved aktivisering popper opp og dette er en tilsvarende løsning som Mini bruker.
  Motoren fortjener noe velvalgte ord for den virker svært lovende. I vår moderne verden opplever bilfabrikantene stadig nye krav om effektivitet i relasjon til drivstofføkonomi med dertil downsizing av både motorvolum og motorenes fysiske størrelser. Som en konsekvens av dette blir motorene mindre og mindre - og dessverre mer og mer intetsigende. Men her har BMW utviklet en liten, men effektiv motor som også kan appellere til entusiastene. B38 motoren er nemlig både støysvak og vibrasjonsfri under normal kjøring, men gir man litt ekstra gass blir man belønnet med et herlig lydbilde. Lyden er vanskelig å plassere, men umiddelbart gir den et hint om BMW’s berømte rekkesekser turbinlyd samt litt av Porsche’s boxersekser - og det er et glimrende utgangspunkt. Totalt sett gir B38 motoren et særegent og sportslig lydbilde. Den er i kombinasjonen med en tettsteget manuell girkasse svært fleksibel og drar seg enkelt opp fra svært lavt turtall uten å protestere. Drar man motoren helt ut merker man at den blir litt kortpustet over 5000 rpm, men dette kan også være fordi testbilen kun hadde 120 Km på telleren. Det skader heller ikke at en variant av denne motoren er å finne i i8 så her er det helt klart potensiale for mer effekt med tiden. B38 motoren montert i en 2 serie coupe vil på mange måter være dagens variant av den klassiske M20 rekkesekseren i E30 320i. Så bra, inspirerende og spesiell er BMW’s nye tresylindrede motor.

  En ekte BMW.
  2 serie Active Tourer er altså en ekte BMW og den kan vise seg å bli en svært viktig modell for merket. BMW mener at denne bilen vil tiltrekke seg mange nye kjøpere iom. at opp til 7 av 10 vil være helt nye kunder av merket. Kjøpegruppen består av alt fra en moderne småbarnsfamilie, som kanskje ikke har økonomi til en X3 eller 5 serie, til voksne og eldre som ønsker å sitte noe høyere og som samtidig ikke vil ha en for stor bil. Det er unødvendig å påpeke, men BMW’s første forsøk på å bygge en MPV med forhjulstrekk hadde en temmelig stor fallhøyde. Mange kritikere hevdet at merket ville falle i status og at alt annet enn standard bakhjulstrekk var uakseptabelt. BMW 2 serie Active Tourer har imidlertid, alle særegenheter tatt i betraktning, blitt en ganske vellykket model.
  Den er ikke den største og mest praktiske MPV'en på markedet, men den bygger videre på BMW's kjerneverdier og tilfører samtidig noe nytt til merket. Dermed er BMW’s første forhjulstrekker en solid model som står godt på egne ben og som samtidig skaper sin egen nisje blandt BMW's etterhvert store modellportefølje. I november tilbys 2 serie Active Tourer også med xDrive samt at M pakke også blir tilgjengelig. 218i Active Tourer starter på 308000 kroner og det er faktisk ganske mye BMW for pengene.
  En stor takk til Martin Kimmerud ved Bilsalongen Skien for utlån av bil.

 2. Like
  Ron Jeremy got a reaction from FredrikE24 for a artikkel, 2 Serie Active Tourer - En ny æra for BMW   
  Det er oktober og høsten har begynt å melde sin ankomst. Utenfor vinduet og under truende regntunge skyer står en helt ny BMW med et noe underlig utseendet. Jeg sitter og kikker på den, men har blandete følelser når jeg forsøker å danne meg et bilde av hva slags bil dette egentlig er. Bilen har ikke det dynamiske utseendet man vanligvis forbinder med en BMW. Denne nye modellen er høy, noe klumpete, virker derfor litt rar i proporsjonene og den domineres av store lykter foran og bak. Visuelt sladrer den om at dette er en unik bil i BMW’s modellportefølje. Dette er nemlig den aller første forhjulstrekkeren BMW produserer under eget navn.

  Bilen er den helt nye 2 serie Active Tourer; nærmere bestem en 218i Luxury. Tiltross for navnet 2 serie har den lite til felles med de andre bilene i denne modellserien. Active Tourer deler nemlig plattform med Mini Countryman og denne plattformen vil også bli brukt i kommende 1 serie og X1. Senere kan vi komme til å se en forlenget versjon av Active Tourer med en tredje seterad (totalt 7 seter). Det ryktes også om at en plug in hybrid variant kan komme til å dukke opp senere.
  Det er mange nyheter ved denne modellen og ikke bare er den forsynt med forhjulstrekk, men den har også en meget spennende nykomling av en motor. Denne motoren er den første i en rekke av nye motorer fra BMW som har 500 kubikkcentimeter slagvolum pr. sylinder. B38 motoren har i dette tilfellet et slagvolum på 1,5 liter og det betyr at den er tresylindret. Motoren har turbo og effekten er anstendige 136 HK samt 220 Nm fra temmelig lave 1250 omdreininger pr. minutt.
  En praktisk BMW?
  BMW har et solid rykte på seg når det kommer til å lage biler med sportslige og dynamiske egenskaper, men god innvendig plass har tradisjonelt ikke alltid vært øverst på prioriteringslisten. Den første modellen der BMW begynte å fokusere på den innvendige plassen er faktisk nåværende X3 (F25). Den har større bagasjerom enn de mest opplagte konkurrentene som er Volvo XC60 og Audi Q5. 2 serie Active Tourer er BMW’s første bidrag i klassen av kompakte flerbruksbiler eller de såkalte kompakte MPV’ene. Den er altså mer praktisk enn sine søsken i den samme modellserien og den har også større innvending plass enn bilens størrelse skulle tilsi.

  Innvendig er den omtrent som i en BMW 3 serie, mens bagasjerommet er noe mindre enn det man finner i f.eks X1. Sittestillingen er imidlertid svært lik X1 iom. at man setter seg inn og ikke ned i Active Tourer. Bakseteplassen er bra. Både barn og voksne sitter godt og takhøyden er også tilstrekkelig til tross for et stort panoramatak. Bakseteryggen er delt i 3 og kan enkelt legges ned ved å trykke på en knapp. Baksetene kan også forflyttes i lengderetning slik at bagasjerommet kan utvides noe. I tillegg til dette kan passasjersetet foran legges flatt fremover hvis man trenger enda mer plass.
  Ser man på interiøret er dette svært moderne og er designet etter BMW’s nåværende filosofi der ulike lag tilsammen utgjør interiøret. Kvaliteten er glimrende og til å være en model med et lavt modellprefiks er kvaliteten langt bedre enn forventet. Her er det myk kvalitetsplast og en stor 8,8” infoskjerm som dominerer. Demobilen har sorte sportseter i skinn, sorte interiørlister og det er også LED lyslister under disse som bidrar til å skape en moderne og lun atmosfære i mørke omgivelser. Ser man på utstyrslisten er den omfattende og inkluderer blant annet HUD, elektrisk bakluke og et stort panoramatak. 2 serie Active Tourer kan med andre ord tilfredstille selv de mest utstyrshungrige av kundene.

  Bak rattet.
  Men hvordan er en BMW med forhjulstrekk å kjøre? Dette er litt som elefanten i rommet iom. at BMW pr. definisjon har bakhjulstrekk eller til nød firehjulstrekk. Flere av de ikoniske elementene som gjør en BMW til en BMW har etterhvert måttet vike for fremskrittets krav. Turboladere i M modellene var en milepæl i denne sammenhengen, men forhjulstrekk er vel nesten det ultimative paradokset for en BMW entusiast. BMW viser imidlertid til en statistikk som forteller at 4 av 5 eiere av 1 serien trodde at denne modellen hadde trekk på forhjulene. Altså før de ble bedre informert ved f.eks en prøvekjøring eller samtale med en salgsrepresentant fra BMW. Med plattformene som moderne biler blir bygget på i dag var veien kort til en realisering av nettopp forhjulstrekk i en BMW. Active Tourer deler som kjent plattform med MINI og nettopp Mini har jo bevist at forhjulstrekk kan være både kjøredynamisk akseptabelt og morsomt. Dessuten er det et poeng at konkurrentene til Active Tourer også utelukkende er biler som i introduksjonsmodellene har forhjulstrekk. Erkerivalen er selvsagt Mercedes Benz B klasse, men også den helt nye VW Golf Sportsvan blir en vigtig konkurrent.

  Bak rattet er det lett å trives iom. at BMW som forventet har gjort en solid jobb. I det daglige bærer ikke kjøringen preg av å ha drift på forhjulene. Bilen virker trygg, stabil og agil. Bilen kjennes ut som en vanlig BMW når det gjelder bremser og generell kjøreopplevelse. Dermed avtar noen av de dystre tankene jeg hadde i forhold til at bilen har drift på forhjulene. Ved aktiv kjøring blinker det i antispinnlampen, men man merker ikke drivkreftene i rattet eller andre typiske negative sider som enkelte biler med forhjulstrekk har når de presses litt. Bilen er forøvrig utstyrt med Electronic Damper Control (EDC) slik at oppsettet kan endres ut fra kjørestil og humør. Et annet kjennetegn ved biltypen er den brede A stolpen som gir litt lite oversikt ut til sidene foran. Ellers er det ryddig, oversiktlig og pent i bilen. Alt er der man forventer at det skal være og alt man kan ta og røre på føles solid. Head Up Display (HUD) projiserer fart og navigasjon på en sekundær skjerm, som ved aktivisering popper opp og dette er en tilsvarende løsning som Mini bruker.
  Motoren fortjener noe velvalgte ord for den virker svært lovende. I vår moderne verden opplever bilfabrikantene stadig nye krav om effektivitet i relasjon til drivstofføkonomi med dertil downsizing av både motorvolum og motorenes fysiske størrelser. Som en konsekvens av dette blir motorene mindre og mindre - og dessverre mer og mer intetsigende. Men her har BMW utviklet en liten, men effektiv motor som også kan appellere til entusiastene. B38 motoren er nemlig både støysvak og vibrasjonsfri under normal kjøring, men gir man litt ekstra gass blir man belønnet med et herlig lydbilde. Lyden er vanskelig å plassere, men umiddelbart gir den et hint om BMW’s berømte rekkesekser turbinlyd samt litt av Porsche’s boxersekser - og det er et glimrende utgangspunkt. Totalt sett gir B38 motoren et særegent og sportslig lydbilde. Den er i kombinasjonen med en tettsteget manuell girkasse svært fleksibel og drar seg enkelt opp fra svært lavt turtall uten å protestere. Drar man motoren helt ut merker man at den blir litt kortpustet over 5000 rpm, men dette kan også være fordi testbilen kun hadde 120 Km på telleren. Det skader heller ikke at en variant av denne motoren er å finne i i8 så her er det helt klart potensiale for mer effekt med tiden. B38 motoren montert i en 2 serie coupe vil på mange måter være dagens variant av den klassiske M20 rekkesekseren i E30 320i. Så bra, inspirerende og spesiell er BMW’s nye tresylindrede motor.

  En ekte BMW.
  2 serie Active Tourer er altså en ekte BMW og den kan vise seg å bli en svært viktig modell for merket. BMW mener at denne bilen vil tiltrekke seg mange nye kjøpere iom. at opp til 7 av 10 vil være helt nye kunder av merket. Kjøpegruppen består av alt fra en moderne småbarnsfamilie, som kanskje ikke har økonomi til en X3 eller 5 serie, til voksne og eldre som ønsker å sitte noe høyere og som samtidig ikke vil ha en for stor bil. Det er unødvendig å påpeke, men BMW’s første forsøk på å bygge en MPV med forhjulstrekk hadde en temmelig stor fallhøyde. Mange kritikere hevdet at merket ville falle i status og at alt annet enn standard bakhjulstrekk var uakseptabelt. BMW 2 serie Active Tourer har imidlertid, alle særegenheter tatt i betraktning, blitt en ganske vellykket model.
  Den er ikke den største og mest praktiske MPV'en på markedet, men den bygger videre på BMW's kjerneverdier og tilfører samtidig noe nytt til merket. Dermed er BMW’s første forhjulstrekker en solid model som står godt på egne ben og som samtidig skaper sin egen nisje blandt BMW's etterhvert store modellportefølje. I november tilbys 2 serie Active Tourer også med xDrive samt at M pakke også blir tilgjengelig. 218i Active Tourer starter på 308000 kroner og det er faktisk ganske mye BMW for pengene.
  En stor takk til Martin Kimmerud ved Bilsalongen Skien for utlån av bil.

 3. Like
  Ron Jeremy got a reaction from wackamole for a artikkel, 2 Serie Active Tourer - En ny æra for BMW   
  Det er oktober og høsten har begynt å melde sin ankomst. Utenfor vinduet og under truende regntunge skyer står en helt ny BMW med et noe underlig utseendet. Jeg sitter og kikker på den, men har blandete følelser når jeg forsøker å danne meg et bilde av hva slags bil dette egentlig er. Bilen har ikke det dynamiske utseendet man vanligvis forbinder med en BMW. Denne nye modellen er høy, noe klumpete, virker derfor litt rar i proporsjonene og den domineres av store lykter foran og bak. Visuelt sladrer den om at dette er en unik bil i BMW’s modellportefølje. Dette er nemlig den aller første forhjulstrekkeren BMW produserer under eget navn.

  Bilen er den helt nye 2 serie Active Tourer; nærmere bestem en 218i Luxury. Tiltross for navnet 2 serie har den lite til felles med de andre bilene i denne modellserien. Active Tourer deler nemlig plattform med Mini Countryman og denne plattformen vil også bli brukt i kommende 1 serie og X1. Senere kan vi komme til å se en forlenget versjon av Active Tourer med en tredje seterad (totalt 7 seter). Det ryktes også om at en plug in hybrid variant kan komme til å dukke opp senere.
  Det er mange nyheter ved denne modellen og ikke bare er den forsynt med forhjulstrekk, men den har også en meget spennende nykomling av en motor. Denne motoren er den første i en rekke av nye motorer fra BMW som har 500 kubikkcentimeter slagvolum pr. sylinder. B38 motoren har i dette tilfellet et slagvolum på 1,5 liter og det betyr at den er tresylindret. Motoren har turbo og effekten er anstendige 136 HK samt 220 Nm fra temmelig lave 1250 omdreininger pr. minutt.
  En praktisk BMW?
  BMW har et solid rykte på seg når det kommer til å lage biler med sportslige og dynamiske egenskaper, men god innvendig plass har tradisjonelt ikke alltid vært øverst på prioriteringslisten. Den første modellen der BMW begynte å fokusere på den innvendige plassen er faktisk nåværende X3 (F25). Den har større bagasjerom enn de mest opplagte konkurrentene som er Volvo XC60 og Audi Q5. 2 serie Active Tourer er BMW’s første bidrag i klassen av kompakte flerbruksbiler eller de såkalte kompakte MPV’ene. Den er altså mer praktisk enn sine søsken i den samme modellserien og den har også større innvending plass enn bilens størrelse skulle tilsi.

  Innvendig er den omtrent som i en BMW 3 serie, mens bagasjerommet er noe mindre enn det man finner i f.eks X1. Sittestillingen er imidlertid svært lik X1 iom. at man setter seg inn og ikke ned i Active Tourer. Bakseteplassen er bra. Både barn og voksne sitter godt og takhøyden er også tilstrekkelig til tross for et stort panoramatak. Bakseteryggen er delt i 3 og kan enkelt legges ned ved å trykke på en knapp. Baksetene kan også forflyttes i lengderetning slik at bagasjerommet kan utvides noe. I tillegg til dette kan passasjersetet foran legges flatt fremover hvis man trenger enda mer plass.
  Ser man på interiøret er dette svært moderne og er designet etter BMW’s nåværende filosofi der ulike lag tilsammen utgjør interiøret. Kvaliteten er glimrende og til å være en model med et lavt modellprefiks er kvaliteten langt bedre enn forventet. Her er det myk kvalitetsplast og en stor 8,8” infoskjerm som dominerer. Demobilen har sorte sportseter i skinn, sorte interiørlister og det er også LED lyslister under disse som bidrar til å skape en moderne og lun atmosfære i mørke omgivelser. Ser man på utstyrslisten er den omfattende og inkluderer blant annet HUD, elektrisk bakluke og et stort panoramatak. 2 serie Active Tourer kan med andre ord tilfredstille selv de mest utstyrshungrige av kundene.

  Bak rattet.
  Men hvordan er en BMW med forhjulstrekk å kjøre? Dette er litt som elefanten i rommet iom. at BMW pr. definisjon har bakhjulstrekk eller til nød firehjulstrekk. Flere av de ikoniske elementene som gjør en BMW til en BMW har etterhvert måttet vike for fremskrittets krav. Turboladere i M modellene var en milepæl i denne sammenhengen, men forhjulstrekk er vel nesten det ultimative paradokset for en BMW entusiast. BMW viser imidlertid til en statistikk som forteller at 4 av 5 eiere av 1 serien trodde at denne modellen hadde trekk på forhjulene. Altså før de ble bedre informert ved f.eks en prøvekjøring eller samtale med en salgsrepresentant fra BMW. Med plattformene som moderne biler blir bygget på i dag var veien kort til en realisering av nettopp forhjulstrekk i en BMW. Active Tourer deler som kjent plattform med MINI og nettopp Mini har jo bevist at forhjulstrekk kan være både kjøredynamisk akseptabelt og morsomt. Dessuten er det et poeng at konkurrentene til Active Tourer også utelukkende er biler som i introduksjonsmodellene har forhjulstrekk. Erkerivalen er selvsagt Mercedes Benz B klasse, men også den helt nye VW Golf Sportsvan blir en vigtig konkurrent.

  Bak rattet er det lett å trives iom. at BMW som forventet har gjort en solid jobb. I det daglige bærer ikke kjøringen preg av å ha drift på forhjulene. Bilen virker trygg, stabil og agil. Bilen kjennes ut som en vanlig BMW når det gjelder bremser og generell kjøreopplevelse. Dermed avtar noen av de dystre tankene jeg hadde i forhold til at bilen har drift på forhjulene. Ved aktiv kjøring blinker det i antispinnlampen, men man merker ikke drivkreftene i rattet eller andre typiske negative sider som enkelte biler med forhjulstrekk har når de presses litt. Bilen er forøvrig utstyrt med Electronic Damper Control (EDC) slik at oppsettet kan endres ut fra kjørestil og humør. Et annet kjennetegn ved biltypen er den brede A stolpen som gir litt lite oversikt ut til sidene foran. Ellers er det ryddig, oversiktlig og pent i bilen. Alt er der man forventer at det skal være og alt man kan ta og røre på føles solid. Head Up Display (HUD) projiserer fart og navigasjon på en sekundær skjerm, som ved aktivisering popper opp og dette er en tilsvarende løsning som Mini bruker.
  Motoren fortjener noe velvalgte ord for den virker svært lovende. I vår moderne verden opplever bilfabrikantene stadig nye krav om effektivitet i relasjon til drivstofføkonomi med dertil downsizing av både motorvolum og motorenes fysiske størrelser. Som en konsekvens av dette blir motorene mindre og mindre - og dessverre mer og mer intetsigende. Men her har BMW utviklet en liten, men effektiv motor som også kan appellere til entusiastene. B38 motoren er nemlig både støysvak og vibrasjonsfri under normal kjøring, men gir man litt ekstra gass blir man belønnet med et herlig lydbilde. Lyden er vanskelig å plassere, men umiddelbart gir den et hint om BMW’s berømte rekkesekser turbinlyd samt litt av Porsche’s boxersekser - og det er et glimrende utgangspunkt. Totalt sett gir B38 motoren et særegent og sportslig lydbilde. Den er i kombinasjonen med en tettsteget manuell girkasse svært fleksibel og drar seg enkelt opp fra svært lavt turtall uten å protestere. Drar man motoren helt ut merker man at den blir litt kortpustet over 5000 rpm, men dette kan også være fordi testbilen kun hadde 120 Km på telleren. Det skader heller ikke at en variant av denne motoren er å finne i i8 så her er det helt klart potensiale for mer effekt med tiden. B38 motoren montert i en 2 serie coupe vil på mange måter være dagens variant av den klassiske M20 rekkesekseren i E30 320i. Så bra, inspirerende og spesiell er BMW’s nye tresylindrede motor.

  En ekte BMW.
  2 serie Active Tourer er altså en ekte BMW og den kan vise seg å bli en svært viktig modell for merket. BMW mener at denne bilen vil tiltrekke seg mange nye kjøpere iom. at opp til 7 av 10 vil være helt nye kunder av merket. Kjøpegruppen består av alt fra en moderne småbarnsfamilie, som kanskje ikke har økonomi til en X3 eller 5 serie, til voksne og eldre som ønsker å sitte noe høyere og som samtidig ikke vil ha en for stor bil. Det er unødvendig å påpeke, men BMW’s første forsøk på å bygge en MPV med forhjulstrekk hadde en temmelig stor fallhøyde. Mange kritikere hevdet at merket ville falle i status og at alt annet enn standard bakhjulstrekk var uakseptabelt. BMW 2 serie Active Tourer har imidlertid, alle særegenheter tatt i betraktning, blitt en ganske vellykket model.
  Den er ikke den største og mest praktiske MPV'en på markedet, men den bygger videre på BMW's kjerneverdier og tilfører samtidig noe nytt til merket. Dermed er BMW’s første forhjulstrekker en solid model som står godt på egne ben og som samtidig skaper sin egen nisje blandt BMW's etterhvert store modellportefølje. I november tilbys 2 serie Active Tourer også med xDrive samt at M pakke også blir tilgjengelig. 218i Active Tourer starter på 308000 kroner og det er faktisk ganske mye BMW for pengene.
  En stor takk til Martin Kimmerud ved Bilsalongen Skien for utlån av bil.

 4. Like
  Ron Jeremy got a reaction from thbrekke for a artikkel, 2 Serie Active Tourer - En ny æra for BMW   
  Det er oktober og høsten har begynt å melde sin ankomst. Utenfor vinduet og under truende regntunge skyer står en helt ny BMW med et noe underlig utseendet. Jeg sitter og kikker på den, men har blandete følelser når jeg forsøker å danne meg et bilde av hva slags bil dette egentlig er. Bilen har ikke det dynamiske utseendet man vanligvis forbinder med en BMW. Denne nye modellen er høy, noe klumpete, virker derfor litt rar i proporsjonene og den domineres av store lykter foran og bak. Visuelt sladrer den om at dette er en unik bil i BMW’s modellportefølje. Dette er nemlig den aller første forhjulstrekkeren BMW produserer under eget navn.

  Bilen er den helt nye 2 serie Active Tourer; nærmere bestem en 218i Luxury. Tiltross for navnet 2 serie har den lite til felles med de andre bilene i denne modellserien. Active Tourer deler nemlig plattform med Mini Countryman og denne plattformen vil også bli brukt i kommende 1 serie og X1. Senere kan vi komme til å se en forlenget versjon av Active Tourer med en tredje seterad (totalt 7 seter). Det ryktes også om at en plug in hybrid variant kan komme til å dukke opp senere.
  Det er mange nyheter ved denne modellen og ikke bare er den forsynt med forhjulstrekk, men den har også en meget spennende nykomling av en motor. Denne motoren er den første i en rekke av nye motorer fra BMW som har 500 kubikkcentimeter slagvolum pr. sylinder. B38 motoren har i dette tilfellet et slagvolum på 1,5 liter og det betyr at den er tresylindret. Motoren har turbo og effekten er anstendige 136 HK samt 220 Nm fra temmelig lave 1250 omdreininger pr. minutt.
  En praktisk BMW?
  BMW har et solid rykte på seg når det kommer til å lage biler med sportslige og dynamiske egenskaper, men god innvendig plass har tradisjonelt ikke alltid vært øverst på prioriteringslisten. Den første modellen der BMW begynte å fokusere på den innvendige plassen er faktisk nåværende X3 (F25). Den har større bagasjerom enn de mest opplagte konkurrentene som er Volvo XC60 og Audi Q5. 2 serie Active Tourer er BMW’s første bidrag i klassen av kompakte flerbruksbiler eller de såkalte kompakte MPV’ene. Den er altså mer praktisk enn sine søsken i den samme modellserien og den har også større innvending plass enn bilens størrelse skulle tilsi.

  Innvendig er den omtrent som i en BMW 3 serie, mens bagasjerommet er noe mindre enn det man finner i f.eks X1. Sittestillingen er imidlertid svært lik X1 iom. at man setter seg inn og ikke ned i Active Tourer. Bakseteplassen er bra. Både barn og voksne sitter godt og takhøyden er også tilstrekkelig til tross for et stort panoramatak. Bakseteryggen er delt i 3 og kan enkelt legges ned ved å trykke på en knapp. Baksetene kan også forflyttes i lengderetning slik at bagasjerommet kan utvides noe. I tillegg til dette kan passasjersetet foran legges flatt fremover hvis man trenger enda mer plass.
  Ser man på interiøret er dette svært moderne og er designet etter BMW’s nåværende filosofi der ulike lag tilsammen utgjør interiøret. Kvaliteten er glimrende og til å være en model med et lavt modellprefiks er kvaliteten langt bedre enn forventet. Her er det myk kvalitetsplast og en stor 8,8” infoskjerm som dominerer. Demobilen har sorte sportseter i skinn, sorte interiørlister og det er også LED lyslister under disse som bidrar til å skape en moderne og lun atmosfære i mørke omgivelser. Ser man på utstyrslisten er den omfattende og inkluderer blant annet HUD, elektrisk bakluke og et stort panoramatak. 2 serie Active Tourer kan med andre ord tilfredstille selv de mest utstyrshungrige av kundene.

  Bak rattet.
  Men hvordan er en BMW med forhjulstrekk å kjøre? Dette er litt som elefanten i rommet iom. at BMW pr. definisjon har bakhjulstrekk eller til nød firehjulstrekk. Flere av de ikoniske elementene som gjør en BMW til en BMW har etterhvert måttet vike for fremskrittets krav. Turboladere i M modellene var en milepæl i denne sammenhengen, men forhjulstrekk er vel nesten det ultimative paradokset for en BMW entusiast. BMW viser imidlertid til en statistikk som forteller at 4 av 5 eiere av 1 serien trodde at denne modellen hadde trekk på forhjulene. Altså før de ble bedre informert ved f.eks en prøvekjøring eller samtale med en salgsrepresentant fra BMW. Med plattformene som moderne biler blir bygget på i dag var veien kort til en realisering av nettopp forhjulstrekk i en BMW. Active Tourer deler som kjent plattform med MINI og nettopp Mini har jo bevist at forhjulstrekk kan være både kjøredynamisk akseptabelt og morsomt. Dessuten er det et poeng at konkurrentene til Active Tourer også utelukkende er biler som i introduksjonsmodellene har forhjulstrekk. Erkerivalen er selvsagt Mercedes Benz B klasse, men også den helt nye VW Golf Sportsvan blir en vigtig konkurrent.

  Bak rattet er det lett å trives iom. at BMW som forventet har gjort en solid jobb. I det daglige bærer ikke kjøringen preg av å ha drift på forhjulene. Bilen virker trygg, stabil og agil. Bilen kjennes ut som en vanlig BMW når det gjelder bremser og generell kjøreopplevelse. Dermed avtar noen av de dystre tankene jeg hadde i forhold til at bilen har drift på forhjulene. Ved aktiv kjøring blinker det i antispinnlampen, men man merker ikke drivkreftene i rattet eller andre typiske negative sider som enkelte biler med forhjulstrekk har når de presses litt. Bilen er forøvrig utstyrt med Electronic Damper Control (EDC) slik at oppsettet kan endres ut fra kjørestil og humør. Et annet kjennetegn ved biltypen er den brede A stolpen som gir litt lite oversikt ut til sidene foran. Ellers er det ryddig, oversiktlig og pent i bilen. Alt er der man forventer at det skal være og alt man kan ta og røre på føles solid. Head Up Display (HUD) projiserer fart og navigasjon på en sekundær skjerm, som ved aktivisering popper opp og dette er en tilsvarende løsning som Mini bruker.
  Motoren fortjener noe velvalgte ord for den virker svært lovende. I vår moderne verden opplever bilfabrikantene stadig nye krav om effektivitet i relasjon til drivstofføkonomi med dertil downsizing av både motorvolum og motorenes fysiske størrelser. Som en konsekvens av dette blir motorene mindre og mindre - og dessverre mer og mer intetsigende. Men her har BMW utviklet en liten, men effektiv motor som også kan appellere til entusiastene. B38 motoren er nemlig både støysvak og vibrasjonsfri under normal kjøring, men gir man litt ekstra gass blir man belønnet med et herlig lydbilde. Lyden er vanskelig å plassere, men umiddelbart gir den et hint om BMW’s berømte rekkesekser turbinlyd samt litt av Porsche’s boxersekser - og det er et glimrende utgangspunkt. Totalt sett gir B38 motoren et særegent og sportslig lydbilde. Den er i kombinasjonen med en tettsteget manuell girkasse svært fleksibel og drar seg enkelt opp fra svært lavt turtall uten å protestere. Drar man motoren helt ut merker man at den blir litt kortpustet over 5000 rpm, men dette kan også være fordi testbilen kun hadde 120 Km på telleren. Det skader heller ikke at en variant av denne motoren er å finne i i8 så her er det helt klart potensiale for mer effekt med tiden. B38 motoren montert i en 2 serie coupe vil på mange måter være dagens variant av den klassiske M20 rekkesekseren i E30 320i. Så bra, inspirerende og spesiell er BMW’s nye tresylindrede motor.

  En ekte BMW.
  2 serie Active Tourer er altså en ekte BMW og den kan vise seg å bli en svært viktig modell for merket. BMW mener at denne bilen vil tiltrekke seg mange nye kjøpere iom. at opp til 7 av 10 vil være helt nye kunder av merket. Kjøpegruppen består av alt fra en moderne småbarnsfamilie, som kanskje ikke har økonomi til en X3 eller 5 serie, til voksne og eldre som ønsker å sitte noe høyere og som samtidig ikke vil ha en for stor bil. Det er unødvendig å påpeke, men BMW’s første forsøk på å bygge en MPV med forhjulstrekk hadde en temmelig stor fallhøyde. Mange kritikere hevdet at merket ville falle i status og at alt annet enn standard bakhjulstrekk var uakseptabelt. BMW 2 serie Active Tourer har imidlertid, alle særegenheter tatt i betraktning, blitt en ganske vellykket model.
  Den er ikke den største og mest praktiske MPV'en på markedet, men den bygger videre på BMW's kjerneverdier og tilfører samtidig noe nytt til merket. Dermed er BMW’s første forhjulstrekker en solid model som står godt på egne ben og som samtidig skaper sin egen nisje blandt BMW's etterhvert store modellportefølje. I november tilbys 2 serie Active Tourer også med xDrive samt at M pakke også blir tilgjengelig. 218i Active Tourer starter på 308000 kroner og det er faktisk ganske mye BMW for pengene.
  En stor takk til Martin Kimmerud ved Bilsalongen Skien for utlån av bil.

 5. Like
  Ron Jeremy got a reaction from VegarVS for a artikkel, 2 Serie Active Tourer - En ny æra for BMW   
  Det er oktober og høsten har begynt å melde sin ankomst. Utenfor vinduet og under truende regntunge skyer står en helt ny BMW med et noe underlig utseendet. Jeg sitter og kikker på den, men har blandete følelser når jeg forsøker å danne meg et bilde av hva slags bil dette egentlig er. Bilen har ikke det dynamiske utseendet man vanligvis forbinder med en BMW. Denne nye modellen er høy, noe klumpete, virker derfor litt rar i proporsjonene og den domineres av store lykter foran og bak. Visuelt sladrer den om at dette er en unik bil i BMW’s modellportefølje. Dette er nemlig den aller første forhjulstrekkeren BMW produserer under eget navn.

  Bilen er den helt nye 2 serie Active Tourer; nærmere bestem en 218i Luxury. Tiltross for navnet 2 serie har den lite til felles med de andre bilene i denne modellserien. Active Tourer deler nemlig plattform med Mini Countryman og denne plattformen vil også bli brukt i kommende 1 serie og X1. Senere kan vi komme til å se en forlenget versjon av Active Tourer med en tredje seterad (totalt 7 seter). Det ryktes også om at en plug in hybrid variant kan komme til å dukke opp senere.
  Det er mange nyheter ved denne modellen og ikke bare er den forsynt med forhjulstrekk, men den har også en meget spennende nykomling av en motor. Denne motoren er den første i en rekke av nye motorer fra BMW som har 500 kubikkcentimeter slagvolum pr. sylinder. B38 motoren har i dette tilfellet et slagvolum på 1,5 liter og det betyr at den er tresylindret. Motoren har turbo og effekten er anstendige 136 HK samt 220 Nm fra temmelig lave 1250 omdreininger pr. minutt.
  En praktisk BMW?
  BMW har et solid rykte på seg når det kommer til å lage biler med sportslige og dynamiske egenskaper, men god innvendig plass har tradisjonelt ikke alltid vært øverst på prioriteringslisten. Den første modellen der BMW begynte å fokusere på den innvendige plassen er faktisk nåværende X3 (F25). Den har større bagasjerom enn de mest opplagte konkurrentene som er Volvo XC60 og Audi Q5. 2 serie Active Tourer er BMW’s første bidrag i klassen av kompakte flerbruksbiler eller de såkalte kompakte MPV’ene. Den er altså mer praktisk enn sine søsken i den samme modellserien og den har også større innvending plass enn bilens størrelse skulle tilsi.

  Innvendig er den omtrent som i en BMW 3 serie, mens bagasjerommet er noe mindre enn det man finner i f.eks X1. Sittestillingen er imidlertid svært lik X1 iom. at man setter seg inn og ikke ned i Active Tourer. Bakseteplassen er bra. Både barn og voksne sitter godt og takhøyden er også tilstrekkelig til tross for et stort panoramatak. Bakseteryggen er delt i 3 og kan enkelt legges ned ved å trykke på en knapp. Baksetene kan også forflyttes i lengderetning slik at bagasjerommet kan utvides noe. I tillegg til dette kan passasjersetet foran legges flatt fremover hvis man trenger enda mer plass.
  Ser man på interiøret er dette svært moderne og er designet etter BMW’s nåværende filosofi der ulike lag tilsammen utgjør interiøret. Kvaliteten er glimrende og til å være en model med et lavt modellprefiks er kvaliteten langt bedre enn forventet. Her er det myk kvalitetsplast og en stor 8,8” infoskjerm som dominerer. Demobilen har sorte sportseter i skinn, sorte interiørlister og det er også LED lyslister under disse som bidrar til å skape en moderne og lun atmosfære i mørke omgivelser. Ser man på utstyrslisten er den omfattende og inkluderer blant annet HUD, elektrisk bakluke og et stort panoramatak. 2 serie Active Tourer kan med andre ord tilfredstille selv de mest utstyrshungrige av kundene.

  Bak rattet.
  Men hvordan er en BMW med forhjulstrekk å kjøre? Dette er litt som elefanten i rommet iom. at BMW pr. definisjon har bakhjulstrekk eller til nød firehjulstrekk. Flere av de ikoniske elementene som gjør en BMW til en BMW har etterhvert måttet vike for fremskrittets krav. Turboladere i M modellene var en milepæl i denne sammenhengen, men forhjulstrekk er vel nesten det ultimative paradokset for en BMW entusiast. BMW viser imidlertid til en statistikk som forteller at 4 av 5 eiere av 1 serien trodde at denne modellen hadde trekk på forhjulene. Altså før de ble bedre informert ved f.eks en prøvekjøring eller samtale med en salgsrepresentant fra BMW. Med plattformene som moderne biler blir bygget på i dag var veien kort til en realisering av nettopp forhjulstrekk i en BMW. Active Tourer deler som kjent plattform med MINI og nettopp Mini har jo bevist at forhjulstrekk kan være både kjøredynamisk akseptabelt og morsomt. Dessuten er det et poeng at konkurrentene til Active Tourer også utelukkende er biler som i introduksjonsmodellene har forhjulstrekk. Erkerivalen er selvsagt Mercedes Benz B klasse, men også den helt nye VW Golf Sportsvan blir en vigtig konkurrent.

  Bak rattet er det lett å trives iom. at BMW som forventet har gjort en solid jobb. I det daglige bærer ikke kjøringen preg av å ha drift på forhjulene. Bilen virker trygg, stabil og agil. Bilen kjennes ut som en vanlig BMW når det gjelder bremser og generell kjøreopplevelse. Dermed avtar noen av de dystre tankene jeg hadde i forhold til at bilen har drift på forhjulene. Ved aktiv kjøring blinker det i antispinnlampen, men man merker ikke drivkreftene i rattet eller andre typiske negative sider som enkelte biler med forhjulstrekk har når de presses litt. Bilen er forøvrig utstyrt med Electronic Damper Control (EDC) slik at oppsettet kan endres ut fra kjørestil og humør. Et annet kjennetegn ved biltypen er den brede A stolpen som gir litt lite oversikt ut til sidene foran. Ellers er det ryddig, oversiktlig og pent i bilen. Alt er der man forventer at det skal være og alt man kan ta og røre på føles solid. Head Up Display (HUD) projiserer fart og navigasjon på en sekundær skjerm, som ved aktivisering popper opp og dette er en tilsvarende løsning som Mini bruker.
  Motoren fortjener noe velvalgte ord for den virker svært lovende. I vår moderne verden opplever bilfabrikantene stadig nye krav om effektivitet i relasjon til drivstofføkonomi med dertil downsizing av både motorvolum og motorenes fysiske størrelser. Som en konsekvens av dette blir motorene mindre og mindre - og dessverre mer og mer intetsigende. Men her har BMW utviklet en liten, men effektiv motor som også kan appellere til entusiastene. B38 motoren er nemlig både støysvak og vibrasjonsfri under normal kjøring, men gir man litt ekstra gass blir man belønnet med et herlig lydbilde. Lyden er vanskelig å plassere, men umiddelbart gir den et hint om BMW’s berømte rekkesekser turbinlyd samt litt av Porsche’s boxersekser - og det er et glimrende utgangspunkt. Totalt sett gir B38 motoren et særegent og sportslig lydbilde. Den er i kombinasjonen med en tettsteget manuell girkasse svært fleksibel og drar seg enkelt opp fra svært lavt turtall uten å protestere. Drar man motoren helt ut merker man at den blir litt kortpustet over 5000 rpm, men dette kan også være fordi testbilen kun hadde 120 Km på telleren. Det skader heller ikke at en variant av denne motoren er å finne i i8 så her er det helt klart potensiale for mer effekt med tiden. B38 motoren montert i en 2 serie coupe vil på mange måter være dagens variant av den klassiske M20 rekkesekseren i E30 320i. Så bra, inspirerende og spesiell er BMW’s nye tresylindrede motor.

  En ekte BMW.
  2 serie Active Tourer er altså en ekte BMW og den kan vise seg å bli en svært viktig modell for merket. BMW mener at denne bilen vil tiltrekke seg mange nye kjøpere iom. at opp til 7 av 10 vil være helt nye kunder av merket. Kjøpegruppen består av alt fra en moderne småbarnsfamilie, som kanskje ikke har økonomi til en X3 eller 5 serie, til voksne og eldre som ønsker å sitte noe høyere og som samtidig ikke vil ha en for stor bil. Det er unødvendig å påpeke, men BMW’s første forsøk på å bygge en MPV med forhjulstrekk hadde en temmelig stor fallhøyde. Mange kritikere hevdet at merket ville falle i status og at alt annet enn standard bakhjulstrekk var uakseptabelt. BMW 2 serie Active Tourer har imidlertid, alle særegenheter tatt i betraktning, blitt en ganske vellykket model.
  Den er ikke den største og mest praktiske MPV'en på markedet, men den bygger videre på BMW's kjerneverdier og tilfører samtidig noe nytt til merket. Dermed er BMW’s første forhjulstrekker en solid model som står godt på egne ben og som samtidig skaper sin egen nisje blandt BMW's etterhvert store modellportefølje. I november tilbys 2 serie Active Tourer også med xDrive samt at M pakke også blir tilgjengelig. 218i Active Tourer starter på 308000 kroner og det er faktisk ganske mye BMW for pengene.
  En stor takk til Martin Kimmerud ved Bilsalongen Skien for utlån av bil.

 6. Like
  Ron Jeremy got a reaction from mkj for a artikkel, 2 Serie Active Tourer - En ny æra for BMW   
  Det er oktober og høsten har begynt å melde sin ankomst. Utenfor vinduet og under truende regntunge skyer står en helt ny BMW med et noe underlig utseendet. Jeg sitter og kikker på den, men har blandete følelser når jeg forsøker å danne meg et bilde av hva slags bil dette egentlig er. Bilen har ikke det dynamiske utseendet man vanligvis forbinder med en BMW. Denne nye modellen er høy, noe klumpete, virker derfor litt rar i proporsjonene og den domineres av store lykter foran og bak. Visuelt sladrer den om at dette er en unik bil i BMW’s modellportefølje. Dette er nemlig den aller første forhjulstrekkeren BMW produserer under eget navn.

  Bilen er den helt nye 2 serie Active Tourer; nærmere bestem en 218i Luxury. Tiltross for navnet 2 serie har den lite til felles med de andre bilene i denne modellserien. Active Tourer deler nemlig plattform med Mini Countryman og denne plattformen vil også bli brukt i kommende 1 serie og X1. Senere kan vi komme til å se en forlenget versjon av Active Tourer med en tredje seterad (totalt 7 seter). Det ryktes også om at en plug in hybrid variant kan komme til å dukke opp senere.
  Det er mange nyheter ved denne modellen og ikke bare er den forsynt med forhjulstrekk, men den har også en meget spennende nykomling av en motor. Denne motoren er den første i en rekke av nye motorer fra BMW som har 500 kubikkcentimeter slagvolum pr. sylinder. B38 motoren har i dette tilfellet et slagvolum på 1,5 liter og det betyr at den er tresylindret. Motoren har turbo og effekten er anstendige 136 HK samt 220 Nm fra temmelig lave 1250 omdreininger pr. minutt.
  En praktisk BMW?
  BMW har et solid rykte på seg når det kommer til å lage biler med sportslige og dynamiske egenskaper, men god innvendig plass har tradisjonelt ikke alltid vært øverst på prioriteringslisten. Den første modellen der BMW begynte å fokusere på den innvendige plassen er faktisk nåværende X3 (F25). Den har større bagasjerom enn de mest opplagte konkurrentene som er Volvo XC60 og Audi Q5. 2 serie Active Tourer er BMW’s første bidrag i klassen av kompakte flerbruksbiler eller de såkalte kompakte MPV’ene. Den er altså mer praktisk enn sine søsken i den samme modellserien og den har også større innvending plass enn bilens størrelse skulle tilsi.

  Innvendig er den omtrent som i en BMW 3 serie, mens bagasjerommet er noe mindre enn det man finner i f.eks X1. Sittestillingen er imidlertid svært lik X1 iom. at man setter seg inn og ikke ned i Active Tourer. Bakseteplassen er bra. Både barn og voksne sitter godt og takhøyden er også tilstrekkelig til tross for et stort panoramatak. Bakseteryggen er delt i 3 og kan enkelt legges ned ved å trykke på en knapp. Baksetene kan også forflyttes i lengderetning slik at bagasjerommet kan utvides noe. I tillegg til dette kan passasjersetet foran legges flatt fremover hvis man trenger enda mer plass.
  Ser man på interiøret er dette svært moderne og er designet etter BMW’s nåværende filosofi der ulike lag tilsammen utgjør interiøret. Kvaliteten er glimrende og til å være en model med et lavt modellprefiks er kvaliteten langt bedre enn forventet. Her er det myk kvalitetsplast og en stor 8,8” infoskjerm som dominerer. Demobilen har sorte sportseter i skinn, sorte interiørlister og det er også LED lyslister under disse som bidrar til å skape en moderne og lun atmosfære i mørke omgivelser. Ser man på utstyrslisten er den omfattende og inkluderer blant annet HUD, elektrisk bakluke og et stort panoramatak. 2 serie Active Tourer kan med andre ord tilfredstille selv de mest utstyrshungrige av kundene.

  Bak rattet.
  Men hvordan er en BMW med forhjulstrekk å kjøre? Dette er litt som elefanten i rommet iom. at BMW pr. definisjon har bakhjulstrekk eller til nød firehjulstrekk. Flere av de ikoniske elementene som gjør en BMW til en BMW har etterhvert måttet vike for fremskrittets krav. Turboladere i M modellene var en milepæl i denne sammenhengen, men forhjulstrekk er vel nesten det ultimative paradokset for en BMW entusiast. BMW viser imidlertid til en statistikk som forteller at 4 av 5 eiere av 1 serien trodde at denne modellen hadde trekk på forhjulene. Altså før de ble bedre informert ved f.eks en prøvekjøring eller samtale med en salgsrepresentant fra BMW. Med plattformene som moderne biler blir bygget på i dag var veien kort til en realisering av nettopp forhjulstrekk i en BMW. Active Tourer deler som kjent plattform med MINI og nettopp Mini har jo bevist at forhjulstrekk kan være både kjøredynamisk akseptabelt og morsomt. Dessuten er det et poeng at konkurrentene til Active Tourer også utelukkende er biler som i introduksjonsmodellene har forhjulstrekk. Erkerivalen er selvsagt Mercedes Benz B klasse, men også den helt nye VW Golf Sportsvan blir en vigtig konkurrent.

  Bak rattet er det lett å trives iom. at BMW som forventet har gjort en solid jobb. I det daglige bærer ikke kjøringen preg av å ha drift på forhjulene. Bilen virker trygg, stabil og agil. Bilen kjennes ut som en vanlig BMW når det gjelder bremser og generell kjøreopplevelse. Dermed avtar noen av de dystre tankene jeg hadde i forhold til at bilen har drift på forhjulene. Ved aktiv kjøring blinker det i antispinnlampen, men man merker ikke drivkreftene i rattet eller andre typiske negative sider som enkelte biler med forhjulstrekk har når de presses litt. Bilen er forøvrig utstyrt med Electronic Damper Control (EDC) slik at oppsettet kan endres ut fra kjørestil og humør. Et annet kjennetegn ved biltypen er den brede A stolpen som gir litt lite oversikt ut til sidene foran. Ellers er det ryddig, oversiktlig og pent i bilen. Alt er der man forventer at det skal være og alt man kan ta og røre på føles solid. Head Up Display (HUD) projiserer fart og navigasjon på en sekundær skjerm, som ved aktivisering popper opp og dette er en tilsvarende løsning som Mini bruker.
  Motoren fortjener noe velvalgte ord for den virker svært lovende. I vår moderne verden opplever bilfabrikantene stadig nye krav om effektivitet i relasjon til drivstofføkonomi med dertil downsizing av både motorvolum og motorenes fysiske størrelser. Som en konsekvens av dette blir motorene mindre og mindre - og dessverre mer og mer intetsigende. Men her har BMW utviklet en liten, men effektiv motor som også kan appellere til entusiastene. B38 motoren er nemlig både støysvak og vibrasjonsfri under normal kjøring, men gir man litt ekstra gass blir man belønnet med et herlig lydbilde. Lyden er vanskelig å plassere, men umiddelbart gir den et hint om BMW’s berømte rekkesekser turbinlyd samt litt av Porsche’s boxersekser - og det er et glimrende utgangspunkt. Totalt sett gir B38 motoren et særegent og sportslig lydbilde. Den er i kombinasjonen med en tettsteget manuell girkasse svært fleksibel og drar seg enkelt opp fra svært lavt turtall uten å protestere. Drar man motoren helt ut merker man at den blir litt kortpustet over 5000 rpm, men dette kan også være fordi testbilen kun hadde 120 Km på telleren. Det skader heller ikke at en variant av denne motoren er å finne i i8 så her er det helt klart potensiale for mer effekt med tiden. B38 motoren montert i en 2 serie coupe vil på mange måter være dagens variant av den klassiske M20 rekkesekseren i E30 320i. Så bra, inspirerende og spesiell er BMW’s nye tresylindrede motor.

  En ekte BMW.
  2 serie Active Tourer er altså en ekte BMW og den kan vise seg å bli en svært viktig modell for merket. BMW mener at denne bilen vil tiltrekke seg mange nye kjøpere iom. at opp til 7 av 10 vil være helt nye kunder av merket. Kjøpegruppen består av alt fra en moderne småbarnsfamilie, som kanskje ikke har økonomi til en X3 eller 5 serie, til voksne og eldre som ønsker å sitte noe høyere og som samtidig ikke vil ha en for stor bil. Det er unødvendig å påpeke, men BMW’s første forsøk på å bygge en MPV med forhjulstrekk hadde en temmelig stor fallhøyde. Mange kritikere hevdet at merket ville falle i status og at alt annet enn standard bakhjulstrekk var uakseptabelt. BMW 2 serie Active Tourer har imidlertid, alle særegenheter tatt i betraktning, blitt en ganske vellykket model.
  Den er ikke den største og mest praktiske MPV'en på markedet, men den bygger videre på BMW's kjerneverdier og tilfører samtidig noe nytt til merket. Dermed er BMW’s første forhjulstrekker en solid model som står godt på egne ben og som samtidig skaper sin egen nisje blandt BMW's etterhvert store modellportefølje. I november tilbys 2 serie Active Tourer også med xDrive samt at M pakke også blir tilgjengelig. 218i Active Tourer starter på 308000 kroner og det er faktisk ganske mye BMW for pengene.
  En stor takk til Martin Kimmerud ved Bilsalongen Skien for utlån av bil.

 7. Like
  Ron Jeremy got a reaction from Fredrik for a artikkel, 2 Serie Active Tourer - En ny æra for BMW   
  Det er oktober og høsten har begynt å melde sin ankomst. Utenfor vinduet og under truende regntunge skyer står en helt ny BMW med et noe underlig utseendet. Jeg sitter og kikker på den, men har blandete følelser når jeg forsøker å danne meg et bilde av hva slags bil dette egentlig er. Bilen har ikke det dynamiske utseendet man vanligvis forbinder med en BMW. Denne nye modellen er høy, noe klumpete, virker derfor litt rar i proporsjonene og den domineres av store lykter foran og bak. Visuelt sladrer den om at dette er en unik bil i BMW’s modellportefølje. Dette er nemlig den aller første forhjulstrekkeren BMW produserer under eget navn.

  Bilen er den helt nye 2 serie Active Tourer; nærmere bestem en 218i Luxury. Tiltross for navnet 2 serie har den lite til felles med de andre bilene i denne modellserien. Active Tourer deler nemlig plattform med Mini Countryman og denne plattformen vil også bli brukt i kommende 1 serie og X1. Senere kan vi komme til å se en forlenget versjon av Active Tourer med en tredje seterad (totalt 7 seter). Det ryktes også om at en plug in hybrid variant kan komme til å dukke opp senere.
  Det er mange nyheter ved denne modellen og ikke bare er den forsynt med forhjulstrekk, men den har også en meget spennende nykomling av en motor. Denne motoren er den første i en rekke av nye motorer fra BMW som har 500 kubikkcentimeter slagvolum pr. sylinder. B38 motoren har i dette tilfellet et slagvolum på 1,5 liter og det betyr at den er tresylindret. Motoren har turbo og effekten er anstendige 136 HK samt 220 Nm fra temmelig lave 1250 omdreininger pr. minutt.
  En praktisk BMW?
  BMW har et solid rykte på seg når det kommer til å lage biler med sportslige og dynamiske egenskaper, men god innvendig plass har tradisjonelt ikke alltid vært øverst på prioriteringslisten. Den første modellen der BMW begynte å fokusere på den innvendige plassen er faktisk nåværende X3 (F25). Den har større bagasjerom enn de mest opplagte konkurrentene som er Volvo XC60 og Audi Q5. 2 serie Active Tourer er BMW’s første bidrag i klassen av kompakte flerbruksbiler eller de såkalte kompakte MPV’ene. Den er altså mer praktisk enn sine søsken i den samme modellserien og den har også større innvending plass enn bilens størrelse skulle tilsi.

  Innvendig er den omtrent som i en BMW 3 serie, mens bagasjerommet er noe mindre enn det man finner i f.eks X1. Sittestillingen er imidlertid svært lik X1 iom. at man setter seg inn og ikke ned i Active Tourer. Bakseteplassen er bra. Både barn og voksne sitter godt og takhøyden er også tilstrekkelig til tross for et stort panoramatak. Bakseteryggen er delt i 3 og kan enkelt legges ned ved å trykke på en knapp. Baksetene kan også forflyttes i lengderetning slik at bagasjerommet kan utvides noe. I tillegg til dette kan passasjersetet foran legges flatt fremover hvis man trenger enda mer plass.
  Ser man på interiøret er dette svært moderne og er designet etter BMW’s nåværende filosofi der ulike lag tilsammen utgjør interiøret. Kvaliteten er glimrende og til å være en model med et lavt modellprefiks er kvaliteten langt bedre enn forventet. Her er det myk kvalitetsplast og en stor 8,8” infoskjerm som dominerer. Demobilen har sorte sportseter i skinn, sorte interiørlister og det er også LED lyslister under disse som bidrar til å skape en moderne og lun atmosfære i mørke omgivelser. Ser man på utstyrslisten er den omfattende og inkluderer blant annet HUD, elektrisk bakluke og et stort panoramatak. 2 serie Active Tourer kan med andre ord tilfredstille selv de mest utstyrshungrige av kundene.

  Bak rattet.
  Men hvordan er en BMW med forhjulstrekk å kjøre? Dette er litt som elefanten i rommet iom. at BMW pr. definisjon har bakhjulstrekk eller til nød firehjulstrekk. Flere av de ikoniske elementene som gjør en BMW til en BMW har etterhvert måttet vike for fremskrittets krav. Turboladere i M modellene var en milepæl i denne sammenhengen, men forhjulstrekk er vel nesten det ultimative paradokset for en BMW entusiast. BMW viser imidlertid til en statistikk som forteller at 4 av 5 eiere av 1 serien trodde at denne modellen hadde trekk på forhjulene. Altså før de ble bedre informert ved f.eks en prøvekjøring eller samtale med en salgsrepresentant fra BMW. Med plattformene som moderne biler blir bygget på i dag var veien kort til en realisering av nettopp forhjulstrekk i en BMW. Active Tourer deler som kjent plattform med MINI og nettopp Mini har jo bevist at forhjulstrekk kan være både kjøredynamisk akseptabelt og morsomt. Dessuten er det et poeng at konkurrentene til Active Tourer også utelukkende er biler som i introduksjonsmodellene har forhjulstrekk. Erkerivalen er selvsagt Mercedes Benz B klasse, men også den helt nye VW Golf Sportsvan blir en vigtig konkurrent.

  Bak rattet er det lett å trives iom. at BMW som forventet har gjort en solid jobb. I det daglige bærer ikke kjøringen preg av å ha drift på forhjulene. Bilen virker trygg, stabil og agil. Bilen kjennes ut som en vanlig BMW når det gjelder bremser og generell kjøreopplevelse. Dermed avtar noen av de dystre tankene jeg hadde i forhold til at bilen har drift på forhjulene. Ved aktiv kjøring blinker det i antispinnlampen, men man merker ikke drivkreftene i rattet eller andre typiske negative sider som enkelte biler med forhjulstrekk har når de presses litt. Bilen er forøvrig utstyrt med Electronic Damper Control (EDC) slik at oppsettet kan endres ut fra kjørestil og humør. Et annet kjennetegn ved biltypen er den brede A stolpen som gir litt lite oversikt ut til sidene foran. Ellers er det ryddig, oversiktlig og pent i bilen. Alt er der man forventer at det skal være og alt man kan ta og røre på føles solid. Head Up Display (HUD) projiserer fart og navigasjon på en sekundær skjerm, som ved aktivisering popper opp og dette er en tilsvarende løsning som Mini bruker.
  Motoren fortjener noe velvalgte ord for den virker svært lovende. I vår moderne verden opplever bilfabrikantene stadig nye krav om effektivitet i relasjon til drivstofføkonomi med dertil downsizing av både motorvolum og motorenes fysiske størrelser. Som en konsekvens av dette blir motorene mindre og mindre - og dessverre mer og mer intetsigende. Men her har BMW utviklet en liten, men effektiv motor som også kan appellere til entusiastene. B38 motoren er nemlig både støysvak og vibrasjonsfri under normal kjøring, men gir man litt ekstra gass blir man belønnet med et herlig lydbilde. Lyden er vanskelig å plassere, men umiddelbart gir den et hint om BMW’s berømte rekkesekser turbinlyd samt litt av Porsche’s boxersekser - og det er et glimrende utgangspunkt. Totalt sett gir B38 motoren et særegent og sportslig lydbilde. Den er i kombinasjonen med en tettsteget manuell girkasse svært fleksibel og drar seg enkelt opp fra svært lavt turtall uten å protestere. Drar man motoren helt ut merker man at den blir litt kortpustet over 5000 rpm, men dette kan også være fordi testbilen kun hadde 120 Km på telleren. Det skader heller ikke at en variant av denne motoren er å finne i i8 så her er det helt klart potensiale for mer effekt med tiden. B38 motoren montert i en 2 serie coupe vil på mange måter være dagens variant av den klassiske M20 rekkesekseren i E30 320i. Så bra, inspirerende og spesiell er BMW’s nye tresylindrede motor.

  En ekte BMW.
  2 serie Active Tourer er altså en ekte BMW og den kan vise seg å bli en svært viktig modell for merket. BMW mener at denne bilen vil tiltrekke seg mange nye kjøpere iom. at opp til 7 av 10 vil være helt nye kunder av merket. Kjøpegruppen består av alt fra en moderne småbarnsfamilie, som kanskje ikke har økonomi til en X3 eller 5 serie, til voksne og eldre som ønsker å sitte noe høyere og som samtidig ikke vil ha en for stor bil. Det er unødvendig å påpeke, men BMW’s første forsøk på å bygge en MPV med forhjulstrekk hadde en temmelig stor fallhøyde. Mange kritikere hevdet at merket ville falle i status og at alt annet enn standard bakhjulstrekk var uakseptabelt. BMW 2 serie Active Tourer har imidlertid, alle særegenheter tatt i betraktning, blitt en ganske vellykket model.
  Den er ikke den største og mest praktiske MPV'en på markedet, men den bygger videre på BMW's kjerneverdier og tilfører samtidig noe nytt til merket. Dermed er BMW’s første forhjulstrekker en solid model som står godt på egne ben og som samtidig skaper sin egen nisje blandt BMW's etterhvert store modellportefølje. I november tilbys 2 serie Active Tourer også med xDrive samt at M pakke også blir tilgjengelig. 218i Active Tourer starter på 308000 kroner og det er faktisk ganske mye BMW for pengene.
  En stor takk til Martin Kimmerud ved Bilsalongen Skien for utlån av bil.

 8. Like
  Ron Jeremy reacted to Fredrik for a artikkel, E36 - et tilbakeblikk   
  E46 åpnet vår nye ”et tilbakeblikk” serie og hva er vel mer naturlig enn å fortsette med modellen som E46 var en teknisk og designmessig evolusjon og videreutvikling fra. E36 kom som sedan på markedet i 1991 og var en langt mer moderne bil enn forgjengeren E30. Spesielt var den nyutviklede Z-bakakselen og et vesentlig mer aerodynamisk karosseri et stort fremskritt i forhold til veigrep og komfort. Alle karosserivariantene bortsett fra compact fikk den nye bakakselen. Compact arvet den eldre bakakselen fra E30. Det samme gjorde også alle variantene av Z3, som også er en del av E36 familien (E36/7 og E36/8 er hhv. Z3 roadster og Z3 coupé). I denne sammenhengen er det et poeng at BMW’s tidligere 4x4 system ”Allrad” ikke kunne leveres til E36.

  E36 som coupé kom på markedet i 1992 og året etter kom cabriolet. I 1994 kom compact på markedet og først i 1995 kom touring. E36 M3 kom som coupé i 1992 og som sedan samt cabriolet i 1994. E36 M3 GT kom i 1995, men kun som coupé. Den første karosserivarianten som ble erstattet av E46 var sedanen i 1998, mens den siste til å bli faset ut var compact så sent som i september 2000.
  Begge bensinrekkesekserne i 320i og 325i var ved introduksjonen av E36 nye i forhold til de samme E30 modellene. Effekten fra M50 rekkesekseren var hhv. 150 og 192 hestekrefter. Rekkefirerne i 316i og 318i var begge varianter av M40 motoren som også fantes i E30. 320i fikk den mer økonomiske M52 rekkesekseren i 1994 (stadig 150 HK), mens 328i (193 HK) erstattet 325i året etter. 323i ble introdusert det samme året og den hadde en variant av M52 motoren som ytet 170 HK fra 2,5 liter. Denne modellen var spesielt tilpasset skattereglene for firmabiler i Tyskland så selv om det effekt og ytelsesmessig ble litt trangt i toppen av E36 modellporteføljen ga 323i allikevel mening for BMW. Rekkefirerne ble fortløpende videreutviklet og modernisert med den siste (M43TU) så sent som i 1999.
  En litt spesiell modell på våre breddegrader, men som solgte bra i mange andre land er 318is. Den hadde en rekkefirer som ytet 140 HK (M42B18 og M44B19). Denne motoren er praktisk talt like sterk som rekkesekseren i 320i (spesielt i forhold til effektutvikling), men hadde et signifikant lavere bensinforbruk.
  E36 kom også som 318tds, 325td og 325tds med hhv. 90, 115 og 143 hestekrefter. De to kraftigste dieselmotorene er varianter av den samme M51 rekkesekseren uten og med intercooler. 318tds (sedan, touring og compact) har en M41 dieselmotor som faktisk er helt unik for denne modellen. Som en kuriositet kom E36 også som 316g (compact). Den har en alminnelig 316i motor som er modifisert til å kunne kjøres på gass (cng). Effekten er 82 HK mot 102 HK i den samme M43 motoren som går på bensin.

  E36 M3 kom med to motorer på 286 HK og 321 HK ihv. 1992 og 1996. I tillegg kom den mer spesialiserte M3 GT med 295 HK i 1995. M3 GT har bl.a todelt oljepanne og dermed også to oljepumper (dual-pickup oilpan og duocentric oil pumps). Kun 356 stk. ble bygget og alle i lakkfargen British Racing Green (BRG).
  I 1996 fikk E36 en facelift som overordnet handlet om grillen, fangeren foran (delvis lakkert) og sideblinlysene. I tillegg ble den generelle byggekvaliteten kraftig forbedret som en integrert del av faceliften. Løpende forbedringer var det imidlertid mange av som f.eks VANOS, sideairbagger, bremselys i bakruten, elektronisk klimaanlegg, div. interiørdetaljer, ratt, setetrekk, felger etc.

  E36 kom også i mer eksotiske varianter fra firmaer som f.eks Baur og Alpina. Spesielt Baurs landauer ombygging med stofftak og fire dører med vindusrammer fikk relativt mye oppmerksomhet. Alpina’s E36 B8 med M60 V8 motoren på 333 HK og 470 Nm var et monster da den kom på markedet i 1995. I USA hadde E36 M3 kun 240 HK (S50B30 og S52B32) og for å kompensere for den lavere effekten ble det i 1995 bygget 126 stk. M3 ”lightweight” (alle i fargen Alpine White III) som bl.a var 102 Kg lettere enn den originale M3 modellen (dører av aluminium, mindre isolering, ingen AC og stereo, karbonseter etc.) .
  Få om noen BMW modeller har i den grad blitt offer for såkalt personlig styling som E36. Så omfattende var dette at det i dag er vanskelig å finne helt originale eksemplarer og det tiltross for at BMW bygget hele 3046396 stk. av E36. Mest eksotisk er 316g som det kun ble produsert 544 stk. av. Flere av disse havnet i Sverige fordi det svenske postvesenet kjøpte et antall som et forsøksprosjekt. Deretter kommer 323ti (altså compact) som ble produsert i et antall på 15155 stk. Først deretter igjen kommer M3 (alle varianter) med 71241 stk. produsert. 316i er forøvrig den mest alminnelige E36 modellen med hele 648182 stk. produsert.
  For å sette dette i perspektiv ble det kun produsert 17970 stk. E30 M3. Totalt ble det bygget 2344341 stk. E30. BMW solgte derfor godt og vel 30% flere E36 enn E30. Det er med andre ord ikke merkelig at spesielt E30 M3 oppnår mye høyere priser idag enn E36 M3, men min påstand er at E36 M3 er undervurdert som en potent klassiker. Mest fordi den er klemt mellom den geniale E30 M3 modellen og den mer moderne E46 M3 modellen, men dette gjør bestemt ikke E36 M3 til en dårlig M3. Fornuftige eksemplarer er definitivt verdt litt ekstra oppmerksomhet. Dette gjelder også de ulike cabrioletvariantene med rekkesekser. Få bilmodeller fra midten av 90-tallet har klart tidens tann bedre og fremstår like elegante idag.

 9. Like
  Ron Jeremy got a reaction from mropedal for a artikkel, Alle gode ting er 4   
  Jeg rusler rundt i lokalet og tar inn over meg omgivelsene - duften av nye biler, skinn og gummi er euforisk for en bilentusiast. Øynene hviler på den etterhvert rikholdige kolleksjon av modeller fra BMW som spenner fra sporty 1 serier til elegante 5 serier, ispedd et stort utvalg tøffe X serier samt en topp moderne i3. Det er lett å la seg begeistre av BMW i disse dager. De ekspanderer til nye nisjer og er i en svært dynamisk utvikling. Jeg får øye på Martin og jeg får etterhvert også blikket hans. Et fast håndtrykk senere og praten er igang. "Vet du… jeg har en 428i inne" begynner Martin. Hmm… en 4 serie betyr at det enten er coupe eller cabriolet versjon av 3 serien og 28i vil si en N20 I4 motor med hele 245hk. "Det høres svært spennende ut" svarer jeg forventningsfullt.

  Sol, blå himmel og en 428i cabriolet.
  Vi går utenfor og der ute i solen står en aldeles nydelig 428i cabriolet i fargen glacier silver metallic. Jeg går rundt bilen for å studere den nærmere og førsteinntrykket vitner om en bred, lav og sporty profil slik en 3 serie skal være. Den viktigste delen på enhver BMW er fronten og den ser meget aggresiv og sint ut - perfekt! LED lyktene som nå er i kontakt med nyrene gjør fronten svært vellykket og komplett i mine øyne. Sideprofilen er også meget bra og det eneste som kanskje trekker helhetsinntrykket noe ned er de såkalte "air breather" ventilasjonsslissene bak forhjulene. Disse virker for små og ufullendte. På den nye X5 er dette designtrekket langt mer vellykket enn på denne 4 serien. Bilen har 19" M felger med blå kalipere og dette betyr oppgraderte M sport bremser. Fargen på bremsekaliperne står fint til sølvfargen på bilen og det skulle senere vise seg at bremsene også virker svært bra. Bakenden er forfinet i forhold til E9* generasjonen, men på en ellers nydelig bil fremstår nettopp bakenden som bilens kanskje kjedeligste profil. Alt i alt er imidlertid 4 serie cabriolet visuelt sett en temmelig lekker bil.
  Jeg får nøkkelen til bilen av Martin og den er litt større og tøffere enn den gamle til E9* generasjonen, men samtidig får man også litt plastleke følelse av den. Nåvel; la oss se nærmere på interiøret. Døren er passelig tung slik den skal være i en todørs bil og man setter seg ned i deilige sorte sportskinnseter. Disse er romsligere enn sportsetene fra forrige generasjon 3 serie og de både ser og kjennes mer påkostet ut også. Jeg sitter imidlertid litt for høyt og jeg skulle gjerne ha kommet minst 5 cm lenger ned. Sikten fremover blir dessverre noe begrenset av sladrespeilet som en følge av at jeg sitter for høyt (jeg er 182 cm høy). Jeg begynner å fokusere på kanskje den viktigste og mest brukte delen i bilen - rattet. Det nye retrodesignede M rattet ser fantastisk bra ut og etter litt forsiktig tafsing kjennes det om mulig enda bedre enn det ser ut. Samtidig har det nye M rattet fått en ny layout på knappene i forhold til forrige generasjon. Det har kommet et par ekstra knapper og dette skaper litt forvirring i begynnelsen, men også rattet har BMW klart å lage intuitivt og det føles derfor helt rett etter kun kort tid. Med sportsautomatgear kommer også "padleårer" bak rattet som i kombinasjon med de nevnte knappene på multirattet gjør at rattet kan føles litt "overbefolket" med knapper og funksjoner i begynnelsen.

  Ellers er interiøret som i enhver annen 3 serie. Det er moderne, stilig og intuitivt. Siste generasjon iDrive med touch funksjon har bilen også, men dessverre får man litt vel mye plastfølelse av å bruke denne og det er trist. Touch funksjonen forsøker jeg å sette på en prøve ved å skrive som en kråke, men den tolker alt riktig og finner med en gang adressen jeg leter etter - bra! Jeg kjenner litt på plasten ellers i interiøret og merker raskt at kvaliteten er langt bedre enn på den forrige modellen (E9*). Dette er helt klart et premiumprodukt og BMW har gjort en solid jobb med denne generasjonen 3 serie. Som med demobiler flest er også denne ganske rikholdig utstyrt med bl.a head-up-display, navi proffesional, ryggekamera, sportsautomat med "padleårer" etc. Alt i alt noe som er med til å gjøre denne 4 serien til et ganske trivelig bekjentskap. Når jeg trykker inn startknappen griper jeg meg selv i å se på turtelleren for virkelig å forvise meg om at motoren er igang. Entusiasten i meg ønsker umiddelbart også at det, som i gamle dager, er en skikkelig rekkesekser som går i gang istedenfor en rekkefirer. Kanskje spesielt siden dette er en cabriolet hvor lyd og sanseinntrykk er så viktig. Jeg trøster meg med at det i det minste ikke er en dieselmotor jeg hører. Som tilsvar hilser bilen meg velkommen ombord ved å stramme inn setebeltet i det jeg legger i vei og det er litt morsomt. Head-up-display (HUD) har nå også blitt så velfungerende at man sjelden har behov for å se på instrumentpanelet. Man får skiltavlesing (som fungerer overraskende bra), navigasjon og selvsagt fartmåling projisert opp i frontruten.

  Telehiv, jernbaneoverganger og 4 serie cabriolet er en god kombinasjon.
  Så… hvordan er den nye BMW 4 serie cabriolet? Vel, jeg kjørte denne bilen i to dager og hadde med passasjerer samt barn i barnestoler bak (ja, det er isofix). Jeg prøvde selvsagt bilen i byen, på motorveien og på landeveier. Taket var oppe og nede i alle tilfellene. Så det er en hel del inntrykk og spørsmål som har blitt fordøyd og besvart underveis. Noe av det essensielle med en cabriolet er at den må være tilstrekkelig stiv tiltross for den åpne konstruksjonen. Min gamle E36 cabriolet var en flott bil i sin tid, men om man for eksempel kjørte over togskinner eller andre ujevnheter kunne man merke at karosseriet ga etter i bilen. For å få bukt med dette problemet har man lagt inn omfattende forsterkninger i gulvet. Dette har selvsagt medført at egenvekten på bilen har økt ganske dramatisk (hele 305 Kg i forhold til 4 serie coupe), men karosseriet flekser ikke lenger over ujevnheter. Fire seters cabrioleter gir imidlertid på grunn av den ekstra vekten litt mindre kjøreglede enn de mindre to seters cabrioletene som er enda stivere i karosseriet. Forrige generasjon 3 serie cabriolet (E93) var den første 3 serie til å få platetak og dette er videreført til 4 serien. Det positive med et platetak er mindre støy, mer komfort, bedre sikkerhet og det er selvsagt også et mer solid/holdbart tak enn de enklere stofftakene. Cabrioleter med platetak ser også mer premium ut i mine øyne – ihvertfall sålenge bilprodusentene får bilens totale profil til å stemme.
  Jeg fant selvfølgelig et par ujevnheter og en togovergang bare for å se hvordan den nye modellserien klarte brasene. Jeg stoppet for rødt lys og foran meg hadde jeg byens værste togskinner. Dette er det fryktede krysset hvor jeg skar tenner hver gang jeg kjørte over med min gamle 3 serie cabriolet. Bilen ristet kraftig og jeg jamret like ukomfortabelt hver gang jeg kjørte over krysset. Lyset skiftet til grønt og jeg siktet meg omhyggelig inn på det mest humpete området i krysset. Jeg ga gass og bet tenna sammen, men ingenting bemerkelsesverdig skjedde… bommet jeg på togskinnene? Jeg innså raskt at fireseters cabrioleter ikke er som før. Denne biltypen har blitt voksen og den nye 4 serien består testen med bravur. Faktum er at med taket oppe er dette en særdeles harmonisk konstruksjon. Det er ingen knirking og ellers veldig lite som vitner om at dette er en bil hvor man faktisk kan ta taket av. Komforten og fraværet av støy er svært nær en 5 serie og 4 serien føles mer som en liten 6 serie enn om en variant av 3 serien.

  Jeg er heldig med været, Solen skinner fra en skyfri himmel og taket må derfor av. Taket fjernes enkelt med et tastetrykk og dette kan betjenes opp til og med 18km/t. Kjørende med taket nede merker man raskt at det også i denne situasjonen er mer komfort enn i tidligere generasjoner av små cabrioleter fra BMW. Vindskjermen er intet nytt, men den fungerer like bra som tidligere og nedfelt har vindskjermen nå blitt såpass kompakt at man kan legge den i bagasjerommet. Det som derimot er nytt i denne modellen er såkalte "air-scarf" og disse kan justeres i 3 trinn avhengig av behov. Dette er rett og slett et par luftdyser plassert i øvre del av stolryggen for å varme en kald nakke/rygg og systemet fungerer utmerket. Kombinasjonen air-scarf og varme i setene samt rattet er noe som forlenger cabriolet sesongen i forhold til tidligere generasjoner. 3 serien har også blitt større enn tidligere og dette gjør at 4 serie cabriolet har blitt mer praktisk. En voksen person på min størrelse får faktisk plass i baksetene. Dette er ikke anbefalt for lengere turer, men det går med litt godvilje. Man kan også legge ned baksetene ved behov.
  N20B20 bensinrekkefireren er en perle av en motor.
  Jeg var litt nostalgisk da jeg startet motoren første gang og grep meg selv i å savne lyden fra en skikkelig rekkesekser, men det var før jeg i det hele tatt hadde prøvd å kjøre den nye bensinrekkefireren med turbo - og som man ofte gjør når man forhåndsdømmer tok jeg skammelig feil av denne motoren. Det er bare å innrømme at motoren i 428i er en perle. Den er svært stillegående og harmonisk ved normal belastning. Kjører man mer aktivt lager den en raspende og deilig lyd... og undertegnede har aldri hørt en mer vellydende og sportslig klingende bensinrekkefirer. Den når imidlertid aldri helt vellyden av BMW’s klassiske rekkeseksere, men justerer man for subjektive følelser så er denne nye motoren objektivt langt bedre enn rekkesekserne den erstatter (N52/53).
  Motorens ytelser taler for seg selv. 245 hk mellom 5000 og 6500 rpm samt 350 Nm i hele turtallsregisteret mellom 1250 og 4800 rpm i kombinasjon med den fantastiske 8 trinns girkassen ifra ZF gjør dette til en svært rask bil. 0-100 Km/t klarer den på 6,4 sekunder og topphastigheten er elektronisk begrenset til 250 Km/t. BMW 4 serie cabriolet er imidlertid først og fremst en cruiser og den trives utmerket med Electronic Damper Control (EDC) innstilt i comfort modus. Ønsker man å kjøre mer aktivt kan man gire ned via ratthendlene og eventuelt sette EDC i sportsmodus. Gearkassen girer da umiddelbart ned og girer raskere enn i comfort modus. Bilen går da fra å være en komfortabel cruiser til å bli en relativt sporty og agil bil. Iallefall med tanke på bilens størrelse og vekt. 4 serie cabriolet får deg uansett til å smile bredt samt å ville ta en ekstra lang omvei hjem.

  48 timer gikk alt for raskt. Slik er det når man trives og det er tid til å kaste et lite tilbakeblikk på den nye 4 serien cabriolet. Etter å ha kjørt og eid alle 3 seriene siden E30 føler jeg at den nye 4 serien i kombinasjon med den flotte motoren og den glimrende automatkassen er et større sprang opp kvalitetsmessig enn det har vært mellom de tidligere generasjonene av 3 serien. En cabriolet er en liten lykkepille på fire hjul. Man får verdenen utenfor bilen mye nærmere og man sanser derfor elementene mer og sterkere. Med den nye 4 serie cabrioleten har man færre ulemper og vesentlig flere fordeler enn ved tidligere generasjoner. Cabriolet sesongen kan begynne tidligere, avsluttes senere og man kan på grunn av ståltaket bruke bilen også utenfor sesongen. Nye BMW 4 serie cabriolet er imidlertid først og fremst en svært komfortabel og velkjørende premiumbil. Er det sportslighet man søker bør man nok heller vurdere den kommende 2 serie cabriolet.
  En stor takk til Martin Kimmerud ved Bilsalongen Skien for utlån av bil.
  Lasse Henriksen
 10. Like
  Ron Jeremy got a reaction from Hefner for a artikkel, Alle gode ting er 4   
  Jeg rusler rundt i lokalet og tar inn over meg omgivelsene - duften av nye biler, skinn og gummi er euforisk for en bilentusiast. Øynene hviler på den etterhvert rikholdige kolleksjon av modeller fra BMW som spenner fra sporty 1 serier til elegante 5 serier, ispedd et stort utvalg tøffe X serier samt en topp moderne i3. Det er lett å la seg begeistre av BMW i disse dager. De ekspanderer til nye nisjer og er i en svært dynamisk utvikling. Jeg får øye på Martin og jeg får etterhvert også blikket hans. Et fast håndtrykk senere og praten er igang. "Vet du… jeg har en 428i inne" begynner Martin. Hmm… en 4 serie betyr at det enten er coupe eller cabriolet versjon av 3 serien og 28i vil si en N20 I4 motor med hele 245hk. "Det høres svært spennende ut" svarer jeg forventningsfullt.

  Sol, blå himmel og en 428i cabriolet.
  Vi går utenfor og der ute i solen står en aldeles nydelig 428i cabriolet i fargen glacier silver metallic. Jeg går rundt bilen for å studere den nærmere og førsteinntrykket vitner om en bred, lav og sporty profil slik en 3 serie skal være. Den viktigste delen på enhver BMW er fronten og den ser meget aggresiv og sint ut - perfekt! LED lyktene som nå er i kontakt med nyrene gjør fronten svært vellykket og komplett i mine øyne. Sideprofilen er også meget bra og det eneste som kanskje trekker helhetsinntrykket noe ned er de såkalte "air breather" ventilasjonsslissene bak forhjulene. Disse virker for små og ufullendte. På den nye X5 er dette designtrekket langt mer vellykket enn på denne 4 serien. Bilen har 19" M felger med blå kalipere og dette betyr oppgraderte M sport bremser. Fargen på bremsekaliperne står fint til sølvfargen på bilen og det skulle senere vise seg at bremsene også virker svært bra. Bakenden er forfinet i forhold til E9* generasjonen, men på en ellers nydelig bil fremstår nettopp bakenden som bilens kanskje kjedeligste profil. Alt i alt er imidlertid 4 serie cabriolet visuelt sett en temmelig lekker bil.
  Jeg får nøkkelen til bilen av Martin og den er litt større og tøffere enn den gamle til E9* generasjonen, men samtidig får man også litt plastleke følelse av den. Nåvel; la oss se nærmere på interiøret. Døren er passelig tung slik den skal være i en todørs bil og man setter seg ned i deilige sorte sportskinnseter. Disse er romsligere enn sportsetene fra forrige generasjon 3 serie og de både ser og kjennes mer påkostet ut også. Jeg sitter imidlertid litt for høyt og jeg skulle gjerne ha kommet minst 5 cm lenger ned. Sikten fremover blir dessverre noe begrenset av sladrespeilet som en følge av at jeg sitter for høyt (jeg er 182 cm høy). Jeg begynner å fokusere på kanskje den viktigste og mest brukte delen i bilen - rattet. Det nye retrodesignede M rattet ser fantastisk bra ut og etter litt forsiktig tafsing kjennes det om mulig enda bedre enn det ser ut. Samtidig har det nye M rattet fått en ny layout på knappene i forhold til forrige generasjon. Det har kommet et par ekstra knapper og dette skaper litt forvirring i begynnelsen, men også rattet har BMW klart å lage intuitivt og det føles derfor helt rett etter kun kort tid. Med sportsautomatgear kommer også "padleårer" bak rattet som i kombinasjon med de nevnte knappene på multirattet gjør at rattet kan føles litt "overbefolket" med knapper og funksjoner i begynnelsen.

  Ellers er interiøret som i enhver annen 3 serie. Det er moderne, stilig og intuitivt. Siste generasjon iDrive med touch funksjon har bilen også, men dessverre får man litt vel mye plastfølelse av å bruke denne og det er trist. Touch funksjonen forsøker jeg å sette på en prøve ved å skrive som en kråke, men den tolker alt riktig og finner med en gang adressen jeg leter etter - bra! Jeg kjenner litt på plasten ellers i interiøret og merker raskt at kvaliteten er langt bedre enn på den forrige modellen (E9*). Dette er helt klart et premiumprodukt og BMW har gjort en solid jobb med denne generasjonen 3 serie. Som med demobiler flest er også denne ganske rikholdig utstyrt med bl.a head-up-display, navi proffesional, ryggekamera, sportsautomat med "padleårer" etc. Alt i alt noe som er med til å gjøre denne 4 serien til et ganske trivelig bekjentskap. Når jeg trykker inn startknappen griper jeg meg selv i å se på turtelleren for virkelig å forvise meg om at motoren er igang. Entusiasten i meg ønsker umiddelbart også at det, som i gamle dager, er en skikkelig rekkesekser som går i gang istedenfor en rekkefirer. Kanskje spesielt siden dette er en cabriolet hvor lyd og sanseinntrykk er så viktig. Jeg trøster meg med at det i det minste ikke er en dieselmotor jeg hører. Som tilsvar hilser bilen meg velkommen ombord ved å stramme inn setebeltet i det jeg legger i vei og det er litt morsomt. Head-up-display (HUD) har nå også blitt så velfungerende at man sjelden har behov for å se på instrumentpanelet. Man får skiltavlesing (som fungerer overraskende bra), navigasjon og selvsagt fartmåling projisert opp i frontruten.

  Telehiv, jernbaneoverganger og 4 serie cabriolet er en god kombinasjon.
  Så… hvordan er den nye BMW 4 serie cabriolet? Vel, jeg kjørte denne bilen i to dager og hadde med passasjerer samt barn i barnestoler bak (ja, det er isofix). Jeg prøvde selvsagt bilen i byen, på motorveien og på landeveier. Taket var oppe og nede i alle tilfellene. Så det er en hel del inntrykk og spørsmål som har blitt fordøyd og besvart underveis. Noe av det essensielle med en cabriolet er at den må være tilstrekkelig stiv tiltross for den åpne konstruksjonen. Min gamle E36 cabriolet var en flott bil i sin tid, men om man for eksempel kjørte over togskinner eller andre ujevnheter kunne man merke at karosseriet ga etter i bilen. For å få bukt med dette problemet har man lagt inn omfattende forsterkninger i gulvet. Dette har selvsagt medført at egenvekten på bilen har økt ganske dramatisk (hele 305 Kg i forhold til 4 serie coupe), men karosseriet flekser ikke lenger over ujevnheter. Fire seters cabrioleter gir imidlertid på grunn av den ekstra vekten litt mindre kjøreglede enn de mindre to seters cabrioletene som er enda stivere i karosseriet. Forrige generasjon 3 serie cabriolet (E93) var den første 3 serie til å få platetak og dette er videreført til 4 serien. Det positive med et platetak er mindre støy, mer komfort, bedre sikkerhet og det er selvsagt også et mer solid/holdbart tak enn de enklere stofftakene. Cabrioleter med platetak ser også mer premium ut i mine øyne – ihvertfall sålenge bilprodusentene får bilens totale profil til å stemme.
  Jeg fant selvfølgelig et par ujevnheter og en togovergang bare for å se hvordan den nye modellserien klarte brasene. Jeg stoppet for rødt lys og foran meg hadde jeg byens værste togskinner. Dette er det fryktede krysset hvor jeg skar tenner hver gang jeg kjørte over med min gamle 3 serie cabriolet. Bilen ristet kraftig og jeg jamret like ukomfortabelt hver gang jeg kjørte over krysset. Lyset skiftet til grønt og jeg siktet meg omhyggelig inn på det mest humpete området i krysset. Jeg ga gass og bet tenna sammen, men ingenting bemerkelsesverdig skjedde… bommet jeg på togskinnene? Jeg innså raskt at fireseters cabrioleter ikke er som før. Denne biltypen har blitt voksen og den nye 4 serien består testen med bravur. Faktum er at med taket oppe er dette en særdeles harmonisk konstruksjon. Det er ingen knirking og ellers veldig lite som vitner om at dette er en bil hvor man faktisk kan ta taket av. Komforten og fraværet av støy er svært nær en 5 serie og 4 serien føles mer som en liten 6 serie enn om en variant av 3 serien.

  Jeg er heldig med været, Solen skinner fra en skyfri himmel og taket må derfor av. Taket fjernes enkelt med et tastetrykk og dette kan betjenes opp til og med 18km/t. Kjørende med taket nede merker man raskt at det også i denne situasjonen er mer komfort enn i tidligere generasjoner av små cabrioleter fra BMW. Vindskjermen er intet nytt, men den fungerer like bra som tidligere og nedfelt har vindskjermen nå blitt såpass kompakt at man kan legge den i bagasjerommet. Det som derimot er nytt i denne modellen er såkalte "air-scarf" og disse kan justeres i 3 trinn avhengig av behov. Dette er rett og slett et par luftdyser plassert i øvre del av stolryggen for å varme en kald nakke/rygg og systemet fungerer utmerket. Kombinasjonen air-scarf og varme i setene samt rattet er noe som forlenger cabriolet sesongen i forhold til tidligere generasjoner. 3 serien har også blitt større enn tidligere og dette gjør at 4 serie cabriolet har blitt mer praktisk. En voksen person på min størrelse får faktisk plass i baksetene. Dette er ikke anbefalt for lengere turer, men det går med litt godvilje. Man kan også legge ned baksetene ved behov.
  N20B20 bensinrekkefireren er en perle av en motor.
  Jeg var litt nostalgisk da jeg startet motoren første gang og grep meg selv i å savne lyden fra en skikkelig rekkesekser, men det var før jeg i det hele tatt hadde prøvd å kjøre den nye bensinrekkefireren med turbo - og som man ofte gjør når man forhåndsdømmer tok jeg skammelig feil av denne motoren. Det er bare å innrømme at motoren i 428i er en perle. Den er svært stillegående og harmonisk ved normal belastning. Kjører man mer aktivt lager den en raspende og deilig lyd... og undertegnede har aldri hørt en mer vellydende og sportslig klingende bensinrekkefirer. Den når imidlertid aldri helt vellyden av BMW’s klassiske rekkeseksere, men justerer man for subjektive følelser så er denne nye motoren objektivt langt bedre enn rekkesekserne den erstatter (N52/53).
  Motorens ytelser taler for seg selv. 245 hk mellom 5000 og 6500 rpm samt 350 Nm i hele turtallsregisteret mellom 1250 og 4800 rpm i kombinasjon med den fantastiske 8 trinns girkassen ifra ZF gjør dette til en svært rask bil. 0-100 Km/t klarer den på 6,4 sekunder og topphastigheten er elektronisk begrenset til 250 Km/t. BMW 4 serie cabriolet er imidlertid først og fremst en cruiser og den trives utmerket med Electronic Damper Control (EDC) innstilt i comfort modus. Ønsker man å kjøre mer aktivt kan man gire ned via ratthendlene og eventuelt sette EDC i sportsmodus. Gearkassen girer da umiddelbart ned og girer raskere enn i comfort modus. Bilen går da fra å være en komfortabel cruiser til å bli en relativt sporty og agil bil. Iallefall med tanke på bilens størrelse og vekt. 4 serie cabriolet får deg uansett til å smile bredt samt å ville ta en ekstra lang omvei hjem.

  48 timer gikk alt for raskt. Slik er det når man trives og det er tid til å kaste et lite tilbakeblikk på den nye 4 serien cabriolet. Etter å ha kjørt og eid alle 3 seriene siden E30 føler jeg at den nye 4 serien i kombinasjon med den flotte motoren og den glimrende automatkassen er et større sprang opp kvalitetsmessig enn det har vært mellom de tidligere generasjonene av 3 serien. En cabriolet er en liten lykkepille på fire hjul. Man får verdenen utenfor bilen mye nærmere og man sanser derfor elementene mer og sterkere. Med den nye 4 serie cabrioleten har man færre ulemper og vesentlig flere fordeler enn ved tidligere generasjoner. Cabriolet sesongen kan begynne tidligere, avsluttes senere og man kan på grunn av ståltaket bruke bilen også utenfor sesongen. Nye BMW 4 serie cabriolet er imidlertid først og fremst en svært komfortabel og velkjørende premiumbil. Er det sportslighet man søker bør man nok heller vurdere den kommende 2 serie cabriolet.
  En stor takk til Martin Kimmerud ved Bilsalongen Skien for utlån av bil.
  Lasse Henriksen
 11. Like
  Ron Jeremy got a reaction from Fredrik 90 for a artikkel, Alle gode ting er 4   
  Jeg rusler rundt i lokalet og tar inn over meg omgivelsene - duften av nye biler, skinn og gummi er euforisk for en bilentusiast. Øynene hviler på den etterhvert rikholdige kolleksjon av modeller fra BMW som spenner fra sporty 1 serier til elegante 5 serier, ispedd et stort utvalg tøffe X serier samt en topp moderne i3. Det er lett å la seg begeistre av BMW i disse dager. De ekspanderer til nye nisjer og er i en svært dynamisk utvikling. Jeg får øye på Martin og jeg får etterhvert også blikket hans. Et fast håndtrykk senere og praten er igang. "Vet du… jeg har en 428i inne" begynner Martin. Hmm… en 4 serie betyr at det enten er coupe eller cabriolet versjon av 3 serien og 28i vil si en N20 I4 motor med hele 245hk. "Det høres svært spennende ut" svarer jeg forventningsfullt.

  Sol, blå himmel og en 428i cabriolet.
  Vi går utenfor og der ute i solen står en aldeles nydelig 428i cabriolet i fargen glacier silver metallic. Jeg går rundt bilen for å studere den nærmere og førsteinntrykket vitner om en bred, lav og sporty profil slik en 3 serie skal være. Den viktigste delen på enhver BMW er fronten og den ser meget aggresiv og sint ut - perfekt! LED lyktene som nå er i kontakt med nyrene gjør fronten svært vellykket og komplett i mine øyne. Sideprofilen er også meget bra og det eneste som kanskje trekker helhetsinntrykket noe ned er de såkalte "air breather" ventilasjonsslissene bak forhjulene. Disse virker for små og ufullendte. På den nye X5 er dette designtrekket langt mer vellykket enn på denne 4 serien. Bilen har 19" M felger med blå kalipere og dette betyr oppgraderte M sport bremser. Fargen på bremsekaliperne står fint til sølvfargen på bilen og det skulle senere vise seg at bremsene også virker svært bra. Bakenden er forfinet i forhold til E9* generasjonen, men på en ellers nydelig bil fremstår nettopp bakenden som bilens kanskje kjedeligste profil. Alt i alt er imidlertid 4 serie cabriolet visuelt sett en temmelig lekker bil.
  Jeg får nøkkelen til bilen av Martin og den er litt større og tøffere enn den gamle til E9* generasjonen, men samtidig får man også litt plastleke følelse av den. Nåvel; la oss se nærmere på interiøret. Døren er passelig tung slik den skal være i en todørs bil og man setter seg ned i deilige sorte sportskinnseter. Disse er romsligere enn sportsetene fra forrige generasjon 3 serie og de både ser og kjennes mer påkostet ut også. Jeg sitter imidlertid litt for høyt og jeg skulle gjerne ha kommet minst 5 cm lenger ned. Sikten fremover blir dessverre noe begrenset av sladrespeilet som en følge av at jeg sitter for høyt (jeg er 182 cm høy). Jeg begynner å fokusere på kanskje den viktigste og mest brukte delen i bilen - rattet. Det nye retrodesignede M rattet ser fantastisk bra ut og etter litt forsiktig tafsing kjennes det om mulig enda bedre enn det ser ut. Samtidig har det nye M rattet fått en ny layout på knappene i forhold til forrige generasjon. Det har kommet et par ekstra knapper og dette skaper litt forvirring i begynnelsen, men også rattet har BMW klart å lage intuitivt og det føles derfor helt rett etter kun kort tid. Med sportsautomatgear kommer også "padleårer" bak rattet som i kombinasjon med de nevnte knappene på multirattet gjør at rattet kan føles litt "overbefolket" med knapper og funksjoner i begynnelsen.

  Ellers er interiøret som i enhver annen 3 serie. Det er moderne, stilig og intuitivt. Siste generasjon iDrive med touch funksjon har bilen også, men dessverre får man litt vel mye plastfølelse av å bruke denne og det er trist. Touch funksjonen forsøker jeg å sette på en prøve ved å skrive som en kråke, men den tolker alt riktig og finner med en gang adressen jeg leter etter - bra! Jeg kjenner litt på plasten ellers i interiøret og merker raskt at kvaliteten er langt bedre enn på den forrige modellen (E9*). Dette er helt klart et premiumprodukt og BMW har gjort en solid jobb med denne generasjonen 3 serie. Som med demobiler flest er også denne ganske rikholdig utstyrt med bl.a head-up-display, navi proffesional, ryggekamera, sportsautomat med "padleårer" etc. Alt i alt noe som er med til å gjøre denne 4 serien til et ganske trivelig bekjentskap. Når jeg trykker inn startknappen griper jeg meg selv i å se på turtelleren for virkelig å forvise meg om at motoren er igang. Entusiasten i meg ønsker umiddelbart også at det, som i gamle dager, er en skikkelig rekkesekser som går i gang istedenfor en rekkefirer. Kanskje spesielt siden dette er en cabriolet hvor lyd og sanseinntrykk er så viktig. Jeg trøster meg med at det i det minste ikke er en dieselmotor jeg hører. Som tilsvar hilser bilen meg velkommen ombord ved å stramme inn setebeltet i det jeg legger i vei og det er litt morsomt. Head-up-display (HUD) har nå også blitt så velfungerende at man sjelden har behov for å se på instrumentpanelet. Man får skiltavlesing (som fungerer overraskende bra), navigasjon og selvsagt fartmåling projisert opp i frontruten.

  Telehiv, jernbaneoverganger og 4 serie cabriolet er en god kombinasjon.
  Så… hvordan er den nye BMW 4 serie cabriolet? Vel, jeg kjørte denne bilen i to dager og hadde med passasjerer samt barn i barnestoler bak (ja, det er isofix). Jeg prøvde selvsagt bilen i byen, på motorveien og på landeveier. Taket var oppe og nede i alle tilfellene. Så det er en hel del inntrykk og spørsmål som har blitt fordøyd og besvart underveis. Noe av det essensielle med en cabriolet er at den må være tilstrekkelig stiv tiltross for den åpne konstruksjonen. Min gamle E36 cabriolet var en flott bil i sin tid, men om man for eksempel kjørte over togskinner eller andre ujevnheter kunne man merke at karosseriet ga etter i bilen. For å få bukt med dette problemet har man lagt inn omfattende forsterkninger i gulvet. Dette har selvsagt medført at egenvekten på bilen har økt ganske dramatisk (hele 305 Kg i forhold til 4 serie coupe), men karosseriet flekser ikke lenger over ujevnheter. Fire seters cabrioleter gir imidlertid på grunn av den ekstra vekten litt mindre kjøreglede enn de mindre to seters cabrioletene som er enda stivere i karosseriet. Forrige generasjon 3 serie cabriolet (E93) var den første 3 serie til å få platetak og dette er videreført til 4 serien. Det positive med et platetak er mindre støy, mer komfort, bedre sikkerhet og det er selvsagt også et mer solid/holdbart tak enn de enklere stofftakene. Cabrioleter med platetak ser også mer premium ut i mine øyne – ihvertfall sålenge bilprodusentene får bilens totale profil til å stemme.
  Jeg fant selvfølgelig et par ujevnheter og en togovergang bare for å se hvordan den nye modellserien klarte brasene. Jeg stoppet for rødt lys og foran meg hadde jeg byens værste togskinner. Dette er det fryktede krysset hvor jeg skar tenner hver gang jeg kjørte over med min gamle 3 serie cabriolet. Bilen ristet kraftig og jeg jamret like ukomfortabelt hver gang jeg kjørte over krysset. Lyset skiftet til grønt og jeg siktet meg omhyggelig inn på det mest humpete området i krysset. Jeg ga gass og bet tenna sammen, men ingenting bemerkelsesverdig skjedde… bommet jeg på togskinnene? Jeg innså raskt at fireseters cabrioleter ikke er som før. Denne biltypen har blitt voksen og den nye 4 serien består testen med bravur. Faktum er at med taket oppe er dette en særdeles harmonisk konstruksjon. Det er ingen knirking og ellers veldig lite som vitner om at dette er en bil hvor man faktisk kan ta taket av. Komforten og fraværet av støy er svært nær en 5 serie og 4 serien føles mer som en liten 6 serie enn om en variant av 3 serien.

  Jeg er heldig med været, Solen skinner fra en skyfri himmel og taket må derfor av. Taket fjernes enkelt med et tastetrykk og dette kan betjenes opp til og med 18km/t. Kjørende med taket nede merker man raskt at det også i denne situasjonen er mer komfort enn i tidligere generasjoner av små cabrioleter fra BMW. Vindskjermen er intet nytt, men den fungerer like bra som tidligere og nedfelt har vindskjermen nå blitt såpass kompakt at man kan legge den i bagasjerommet. Det som derimot er nytt i denne modellen er såkalte "air-scarf" og disse kan justeres i 3 trinn avhengig av behov. Dette er rett og slett et par luftdyser plassert i øvre del av stolryggen for å varme en kald nakke/rygg og systemet fungerer utmerket. Kombinasjonen air-scarf og varme i setene samt rattet er noe som forlenger cabriolet sesongen i forhold til tidligere generasjoner. 3 serien har også blitt større enn tidligere og dette gjør at 4 serie cabriolet har blitt mer praktisk. En voksen person på min størrelse får faktisk plass i baksetene. Dette er ikke anbefalt for lengere turer, men det går med litt godvilje. Man kan også legge ned baksetene ved behov.
  N20B20 bensinrekkefireren er en perle av en motor.
  Jeg var litt nostalgisk da jeg startet motoren første gang og grep meg selv i å savne lyden fra en skikkelig rekkesekser, men det var før jeg i det hele tatt hadde prøvd å kjøre den nye bensinrekkefireren med turbo - og som man ofte gjør når man forhåndsdømmer tok jeg skammelig feil av denne motoren. Det er bare å innrømme at motoren i 428i er en perle. Den er svært stillegående og harmonisk ved normal belastning. Kjører man mer aktivt lager den en raspende og deilig lyd... og undertegnede har aldri hørt en mer vellydende og sportslig klingende bensinrekkefirer. Den når imidlertid aldri helt vellyden av BMW’s klassiske rekkeseksere, men justerer man for subjektive følelser så er denne nye motoren objektivt langt bedre enn rekkesekserne den erstatter (N52/53).
  Motorens ytelser taler for seg selv. 245 hk mellom 5000 og 6500 rpm samt 350 Nm i hele turtallsregisteret mellom 1250 og 4800 rpm i kombinasjon med den fantastiske 8 trinns girkassen ifra ZF gjør dette til en svært rask bil. 0-100 Km/t klarer den på 6,4 sekunder og topphastigheten er elektronisk begrenset til 250 Km/t. BMW 4 serie cabriolet er imidlertid først og fremst en cruiser og den trives utmerket med Electronic Damper Control (EDC) innstilt i comfort modus. Ønsker man å kjøre mer aktivt kan man gire ned via ratthendlene og eventuelt sette EDC i sportsmodus. Gearkassen girer da umiddelbart ned og girer raskere enn i comfort modus. Bilen går da fra å være en komfortabel cruiser til å bli en relativt sporty og agil bil. Iallefall med tanke på bilens størrelse og vekt. 4 serie cabriolet får deg uansett til å smile bredt samt å ville ta en ekstra lang omvei hjem.

  48 timer gikk alt for raskt. Slik er det når man trives og det er tid til å kaste et lite tilbakeblikk på den nye 4 serien cabriolet. Etter å ha kjørt og eid alle 3 seriene siden E30 føler jeg at den nye 4 serien i kombinasjon med den flotte motoren og den glimrende automatkassen er et større sprang opp kvalitetsmessig enn det har vært mellom de tidligere generasjonene av 3 serien. En cabriolet er en liten lykkepille på fire hjul. Man får verdenen utenfor bilen mye nærmere og man sanser derfor elementene mer og sterkere. Med den nye 4 serie cabrioleten har man færre ulemper og vesentlig flere fordeler enn ved tidligere generasjoner. Cabriolet sesongen kan begynne tidligere, avsluttes senere og man kan på grunn av ståltaket bruke bilen også utenfor sesongen. Nye BMW 4 serie cabriolet er imidlertid først og fremst en svært komfortabel og velkjørende premiumbil. Er det sportslighet man søker bør man nok heller vurdere den kommende 2 serie cabriolet.
  En stor takk til Martin Kimmerud ved Bilsalongen Skien for utlån av bil.
  Lasse Henriksen
 12. Like
  Ron Jeremy got a reaction from Fredrik for a artikkel, Alle gode ting er 4   
  Jeg rusler rundt i lokalet og tar inn over meg omgivelsene - duften av nye biler, skinn og gummi er euforisk for en bilentusiast. Øynene hviler på den etterhvert rikholdige kolleksjon av modeller fra BMW som spenner fra sporty 1 serier til elegante 5 serier, ispedd et stort utvalg tøffe X serier samt en topp moderne i3. Det er lett å la seg begeistre av BMW i disse dager. De ekspanderer til nye nisjer og er i en svært dynamisk utvikling. Jeg får øye på Martin og jeg får etterhvert også blikket hans. Et fast håndtrykk senere og praten er igang. "Vet du… jeg har en 428i inne" begynner Martin. Hmm… en 4 serie betyr at det enten er coupe eller cabriolet versjon av 3 serien og 28i vil si en N20 I4 motor med hele 245hk. "Det høres svært spennende ut" svarer jeg forventningsfullt.

  Sol, blå himmel og en 428i cabriolet.
  Vi går utenfor og der ute i solen står en aldeles nydelig 428i cabriolet i fargen glacier silver metallic. Jeg går rundt bilen for å studere den nærmere og førsteinntrykket vitner om en bred, lav og sporty profil slik en 3 serie skal være. Den viktigste delen på enhver BMW er fronten og den ser meget aggresiv og sint ut - perfekt! LED lyktene som nå er i kontakt med nyrene gjør fronten svært vellykket og komplett i mine øyne. Sideprofilen er også meget bra og det eneste som kanskje trekker helhetsinntrykket noe ned er de såkalte "air breather" ventilasjonsslissene bak forhjulene. Disse virker for små og ufullendte. På den nye X5 er dette designtrekket langt mer vellykket enn på denne 4 serien. Bilen har 19" M felger med blå kalipere og dette betyr oppgraderte M sport bremser. Fargen på bremsekaliperne står fint til sølvfargen på bilen og det skulle senere vise seg at bremsene også virker svært bra. Bakenden er forfinet i forhold til E9* generasjonen, men på en ellers nydelig bil fremstår nettopp bakenden som bilens kanskje kjedeligste profil. Alt i alt er imidlertid 4 serie cabriolet visuelt sett en temmelig lekker bil.
  Jeg får nøkkelen til bilen av Martin og den er litt større og tøffere enn den gamle til E9* generasjonen, men samtidig får man også litt plastleke følelse av den. Nåvel; la oss se nærmere på interiøret. Døren er passelig tung slik den skal være i en todørs bil og man setter seg ned i deilige sorte sportskinnseter. Disse er romsligere enn sportsetene fra forrige generasjon 3 serie og de både ser og kjennes mer påkostet ut også. Jeg sitter imidlertid litt for høyt og jeg skulle gjerne ha kommet minst 5 cm lenger ned. Sikten fremover blir dessverre noe begrenset av sladrespeilet som en følge av at jeg sitter for høyt (jeg er 182 cm høy). Jeg begynner å fokusere på kanskje den viktigste og mest brukte delen i bilen - rattet. Det nye retrodesignede M rattet ser fantastisk bra ut og etter litt forsiktig tafsing kjennes det om mulig enda bedre enn det ser ut. Samtidig har det nye M rattet fått en ny layout på knappene i forhold til forrige generasjon. Det har kommet et par ekstra knapper og dette skaper litt forvirring i begynnelsen, men også rattet har BMW klart å lage intuitivt og det føles derfor helt rett etter kun kort tid. Med sportsautomatgear kommer også "padleårer" bak rattet som i kombinasjon med de nevnte knappene på multirattet gjør at rattet kan føles litt "overbefolket" med knapper og funksjoner i begynnelsen.

  Ellers er interiøret som i enhver annen 3 serie. Det er moderne, stilig og intuitivt. Siste generasjon iDrive med touch funksjon har bilen også, men dessverre får man litt vel mye plastfølelse av å bruke denne og det er trist. Touch funksjonen forsøker jeg å sette på en prøve ved å skrive som en kråke, men den tolker alt riktig og finner med en gang adressen jeg leter etter - bra! Jeg kjenner litt på plasten ellers i interiøret og merker raskt at kvaliteten er langt bedre enn på den forrige modellen (E9*). Dette er helt klart et premiumprodukt og BMW har gjort en solid jobb med denne generasjonen 3 serie. Som med demobiler flest er også denne ganske rikholdig utstyrt med bl.a head-up-display, navi proffesional, ryggekamera, sportsautomat med "padleårer" etc. Alt i alt noe som er med til å gjøre denne 4 serien til et ganske trivelig bekjentskap. Når jeg trykker inn startknappen griper jeg meg selv i å se på turtelleren for virkelig å forvise meg om at motoren er igang. Entusiasten i meg ønsker umiddelbart også at det, som i gamle dager, er en skikkelig rekkesekser som går i gang istedenfor en rekkefirer. Kanskje spesielt siden dette er en cabriolet hvor lyd og sanseinntrykk er så viktig. Jeg trøster meg med at det i det minste ikke er en dieselmotor jeg hører. Som tilsvar hilser bilen meg velkommen ombord ved å stramme inn setebeltet i det jeg legger i vei og det er litt morsomt. Head-up-display (HUD) har nå også blitt så velfungerende at man sjelden har behov for å se på instrumentpanelet. Man får skiltavlesing (som fungerer overraskende bra), navigasjon og selvsagt fartmåling projisert opp i frontruten.

  Telehiv, jernbaneoverganger og 4 serie cabriolet er en god kombinasjon.
  Så… hvordan er den nye BMW 4 serie cabriolet? Vel, jeg kjørte denne bilen i to dager og hadde med passasjerer samt barn i barnestoler bak (ja, det er isofix). Jeg prøvde selvsagt bilen i byen, på motorveien og på landeveier. Taket var oppe og nede i alle tilfellene. Så det er en hel del inntrykk og spørsmål som har blitt fordøyd og besvart underveis. Noe av det essensielle med en cabriolet er at den må være tilstrekkelig stiv tiltross for den åpne konstruksjonen. Min gamle E36 cabriolet var en flott bil i sin tid, men om man for eksempel kjørte over togskinner eller andre ujevnheter kunne man merke at karosseriet ga etter i bilen. For å få bukt med dette problemet har man lagt inn omfattende forsterkninger i gulvet. Dette har selvsagt medført at egenvekten på bilen har økt ganske dramatisk (hele 305 Kg i forhold til 4 serie coupe), men karosseriet flekser ikke lenger over ujevnheter. Fire seters cabrioleter gir imidlertid på grunn av den ekstra vekten litt mindre kjøreglede enn de mindre to seters cabrioletene som er enda stivere i karosseriet. Forrige generasjon 3 serie cabriolet (E93) var den første 3 serie til å få platetak og dette er videreført til 4 serien. Det positive med et platetak er mindre støy, mer komfort, bedre sikkerhet og det er selvsagt også et mer solid/holdbart tak enn de enklere stofftakene. Cabrioleter med platetak ser også mer premium ut i mine øyne – ihvertfall sålenge bilprodusentene får bilens totale profil til å stemme.
  Jeg fant selvfølgelig et par ujevnheter og en togovergang bare for å se hvordan den nye modellserien klarte brasene. Jeg stoppet for rødt lys og foran meg hadde jeg byens værste togskinner. Dette er det fryktede krysset hvor jeg skar tenner hver gang jeg kjørte over med min gamle 3 serie cabriolet. Bilen ristet kraftig og jeg jamret like ukomfortabelt hver gang jeg kjørte over krysset. Lyset skiftet til grønt og jeg siktet meg omhyggelig inn på det mest humpete området i krysset. Jeg ga gass og bet tenna sammen, men ingenting bemerkelsesverdig skjedde… bommet jeg på togskinnene? Jeg innså raskt at fireseters cabrioleter ikke er som før. Denne biltypen har blitt voksen og den nye 4 serien består testen med bravur. Faktum er at med taket oppe er dette en særdeles harmonisk konstruksjon. Det er ingen knirking og ellers veldig lite som vitner om at dette er en bil hvor man faktisk kan ta taket av. Komforten og fraværet av støy er svært nær en 5 serie og 4 serien føles mer som en liten 6 serie enn om en variant av 3 serien.

  Jeg er heldig med været, Solen skinner fra en skyfri himmel og taket må derfor av. Taket fjernes enkelt med et tastetrykk og dette kan betjenes opp til og med 18km/t. Kjørende med taket nede merker man raskt at det også i denne situasjonen er mer komfort enn i tidligere generasjoner av små cabrioleter fra BMW. Vindskjermen er intet nytt, men den fungerer like bra som tidligere og nedfelt har vindskjermen nå blitt såpass kompakt at man kan legge den i bagasjerommet. Det som derimot er nytt i denne modellen er såkalte "air-scarf" og disse kan justeres i 3 trinn avhengig av behov. Dette er rett og slett et par luftdyser plassert i øvre del av stolryggen for å varme en kald nakke/rygg og systemet fungerer utmerket. Kombinasjonen air-scarf og varme i setene samt rattet er noe som forlenger cabriolet sesongen i forhold til tidligere generasjoner. 3 serien har også blitt større enn tidligere og dette gjør at 4 serie cabriolet har blitt mer praktisk. En voksen person på min størrelse får faktisk plass i baksetene. Dette er ikke anbefalt for lengere turer, men det går med litt godvilje. Man kan også legge ned baksetene ved behov.
  N20B20 bensinrekkefireren er en perle av en motor.
  Jeg var litt nostalgisk da jeg startet motoren første gang og grep meg selv i å savne lyden fra en skikkelig rekkesekser, men det var før jeg i det hele tatt hadde prøvd å kjøre den nye bensinrekkefireren med turbo - og som man ofte gjør når man forhåndsdømmer tok jeg skammelig feil av denne motoren. Det er bare å innrømme at motoren i 428i er en perle. Den er svært stillegående og harmonisk ved normal belastning. Kjører man mer aktivt lager den en raspende og deilig lyd... og undertegnede har aldri hørt en mer vellydende og sportslig klingende bensinrekkefirer. Den når imidlertid aldri helt vellyden av BMW’s klassiske rekkeseksere, men justerer man for subjektive følelser så er denne nye motoren objektivt langt bedre enn rekkesekserne den erstatter (N52/53).
  Motorens ytelser taler for seg selv. 245 hk mellom 5000 og 6500 rpm samt 350 Nm i hele turtallsregisteret mellom 1250 og 4800 rpm i kombinasjon med den fantastiske 8 trinns girkassen ifra ZF gjør dette til en svært rask bil. 0-100 Km/t klarer den på 6,4 sekunder og topphastigheten er elektronisk begrenset til 250 Km/t. BMW 4 serie cabriolet er imidlertid først og fremst en cruiser og den trives utmerket med Electronic Damper Control (EDC) innstilt i comfort modus. Ønsker man å kjøre mer aktivt kan man gire ned via ratthendlene og eventuelt sette EDC i sportsmodus. Gearkassen girer da umiddelbart ned og girer raskere enn i comfort modus. Bilen går da fra å være en komfortabel cruiser til å bli en relativt sporty og agil bil. Iallefall med tanke på bilens størrelse og vekt. 4 serie cabriolet får deg uansett til å smile bredt samt å ville ta en ekstra lang omvei hjem.

  48 timer gikk alt for raskt. Slik er det når man trives og det er tid til å kaste et lite tilbakeblikk på den nye 4 serien cabriolet. Etter å ha kjørt og eid alle 3 seriene siden E30 føler jeg at den nye 4 serien i kombinasjon med den flotte motoren og den glimrende automatkassen er et større sprang opp kvalitetsmessig enn det har vært mellom de tidligere generasjonene av 3 serien. En cabriolet er en liten lykkepille på fire hjul. Man får verdenen utenfor bilen mye nærmere og man sanser derfor elementene mer og sterkere. Med den nye 4 serie cabrioleten har man færre ulemper og vesentlig flere fordeler enn ved tidligere generasjoner. Cabriolet sesongen kan begynne tidligere, avsluttes senere og man kan på grunn av ståltaket bruke bilen også utenfor sesongen. Nye BMW 4 serie cabriolet er imidlertid først og fremst en svært komfortabel og velkjørende premiumbil. Er det sportslighet man søker bør man nok heller vurdere den kommende 2 serie cabriolet.
  En stor takk til Martin Kimmerud ved Bilsalongen Skien for utlån av bil.
  Lasse Henriksen
 13. Like
  Ron Jeremy got a reaction from mkj for a artikkel, Alle gode ting er 4   
  Jeg rusler rundt i lokalet og tar inn over meg omgivelsene - duften av nye biler, skinn og gummi er euforisk for en bilentusiast. Øynene hviler på den etterhvert rikholdige kolleksjon av modeller fra BMW som spenner fra sporty 1 serier til elegante 5 serier, ispedd et stort utvalg tøffe X serier samt en topp moderne i3. Det er lett å la seg begeistre av BMW i disse dager. De ekspanderer til nye nisjer og er i en svært dynamisk utvikling. Jeg får øye på Martin og jeg får etterhvert også blikket hans. Et fast håndtrykk senere og praten er igang. "Vet du… jeg har en 428i inne" begynner Martin. Hmm… en 4 serie betyr at det enten er coupe eller cabriolet versjon av 3 serien og 28i vil si en N20 I4 motor med hele 245hk. "Det høres svært spennende ut" svarer jeg forventningsfullt.

  Sol, blå himmel og en 428i cabriolet.
  Vi går utenfor og der ute i solen står en aldeles nydelig 428i cabriolet i fargen glacier silver metallic. Jeg går rundt bilen for å studere den nærmere og førsteinntrykket vitner om en bred, lav og sporty profil slik en 3 serie skal være. Den viktigste delen på enhver BMW er fronten og den ser meget aggresiv og sint ut - perfekt! LED lyktene som nå er i kontakt med nyrene gjør fronten svært vellykket og komplett i mine øyne. Sideprofilen er også meget bra og det eneste som kanskje trekker helhetsinntrykket noe ned er de såkalte "air breather" ventilasjonsslissene bak forhjulene. Disse virker for små og ufullendte. På den nye X5 er dette designtrekket langt mer vellykket enn på denne 4 serien. Bilen har 19" M felger med blå kalipere og dette betyr oppgraderte M sport bremser. Fargen på bremsekaliperne står fint til sølvfargen på bilen og det skulle senere vise seg at bremsene også virker svært bra. Bakenden er forfinet i forhold til E9* generasjonen, men på en ellers nydelig bil fremstår nettopp bakenden som bilens kanskje kjedeligste profil. Alt i alt er imidlertid 4 serie cabriolet visuelt sett en temmelig lekker bil.
  Jeg får nøkkelen til bilen av Martin og den er litt større og tøffere enn den gamle til E9* generasjonen, men samtidig får man også litt plastleke følelse av den. Nåvel; la oss se nærmere på interiøret. Døren er passelig tung slik den skal være i en todørs bil og man setter seg ned i deilige sorte sportskinnseter. Disse er romsligere enn sportsetene fra forrige generasjon 3 serie og de både ser og kjennes mer påkostet ut også. Jeg sitter imidlertid litt for høyt og jeg skulle gjerne ha kommet minst 5 cm lenger ned. Sikten fremover blir dessverre noe begrenset av sladrespeilet som en følge av at jeg sitter for høyt (jeg er 182 cm høy). Jeg begynner å fokusere på kanskje den viktigste og mest brukte delen i bilen - rattet. Det nye retrodesignede M rattet ser fantastisk bra ut og etter litt forsiktig tafsing kjennes det om mulig enda bedre enn det ser ut. Samtidig har det nye M rattet fått en ny layout på knappene i forhold til forrige generasjon. Det har kommet et par ekstra knapper og dette skaper litt forvirring i begynnelsen, men også rattet har BMW klart å lage intuitivt og det føles derfor helt rett etter kun kort tid. Med sportsautomatgear kommer også "padleårer" bak rattet som i kombinasjon med de nevnte knappene på multirattet gjør at rattet kan føles litt "overbefolket" med knapper og funksjoner i begynnelsen.

  Ellers er interiøret som i enhver annen 3 serie. Det er moderne, stilig og intuitivt. Siste generasjon iDrive med touch funksjon har bilen også, men dessverre får man litt vel mye plastfølelse av å bruke denne og det er trist. Touch funksjonen forsøker jeg å sette på en prøve ved å skrive som en kråke, men den tolker alt riktig og finner med en gang adressen jeg leter etter - bra! Jeg kjenner litt på plasten ellers i interiøret og merker raskt at kvaliteten er langt bedre enn på den forrige modellen (E9*). Dette er helt klart et premiumprodukt og BMW har gjort en solid jobb med denne generasjonen 3 serie. Som med demobiler flest er også denne ganske rikholdig utstyrt med bl.a head-up-display, navi proffesional, ryggekamera, sportsautomat med "padleårer" etc. Alt i alt noe som er med til å gjøre denne 4 serien til et ganske trivelig bekjentskap. Når jeg trykker inn startknappen griper jeg meg selv i å se på turtelleren for virkelig å forvise meg om at motoren er igang. Entusiasten i meg ønsker umiddelbart også at det, som i gamle dager, er en skikkelig rekkesekser som går i gang istedenfor en rekkefirer. Kanskje spesielt siden dette er en cabriolet hvor lyd og sanseinntrykk er så viktig. Jeg trøster meg med at det i det minste ikke er en dieselmotor jeg hører. Som tilsvar hilser bilen meg velkommen ombord ved å stramme inn setebeltet i det jeg legger i vei og det er litt morsomt. Head-up-display (HUD) har nå også blitt så velfungerende at man sjelden har behov for å se på instrumentpanelet. Man får skiltavlesing (som fungerer overraskende bra), navigasjon og selvsagt fartmåling projisert opp i frontruten.

  Telehiv, jernbaneoverganger og 4 serie cabriolet er en god kombinasjon.
  Så… hvordan er den nye BMW 4 serie cabriolet? Vel, jeg kjørte denne bilen i to dager og hadde med passasjerer samt barn i barnestoler bak (ja, det er isofix). Jeg prøvde selvsagt bilen i byen, på motorveien og på landeveier. Taket var oppe og nede i alle tilfellene. Så det er en hel del inntrykk og spørsmål som har blitt fordøyd og besvart underveis. Noe av det essensielle med en cabriolet er at den må være tilstrekkelig stiv tiltross for den åpne konstruksjonen. Min gamle E36 cabriolet var en flott bil i sin tid, men om man for eksempel kjørte over togskinner eller andre ujevnheter kunne man merke at karosseriet ga etter i bilen. For å få bukt med dette problemet har man lagt inn omfattende forsterkninger i gulvet. Dette har selvsagt medført at egenvekten på bilen har økt ganske dramatisk (hele 305 Kg i forhold til 4 serie coupe), men karosseriet flekser ikke lenger over ujevnheter. Fire seters cabrioleter gir imidlertid på grunn av den ekstra vekten litt mindre kjøreglede enn de mindre to seters cabrioletene som er enda stivere i karosseriet. Forrige generasjon 3 serie cabriolet (E93) var den første 3 serie til å få platetak og dette er videreført til 4 serien. Det positive med et platetak er mindre støy, mer komfort, bedre sikkerhet og det er selvsagt også et mer solid/holdbart tak enn de enklere stofftakene. Cabrioleter med platetak ser også mer premium ut i mine øyne – ihvertfall sålenge bilprodusentene får bilens totale profil til å stemme.
  Jeg fant selvfølgelig et par ujevnheter og en togovergang bare for å se hvordan den nye modellserien klarte brasene. Jeg stoppet for rødt lys og foran meg hadde jeg byens værste togskinner. Dette er det fryktede krysset hvor jeg skar tenner hver gang jeg kjørte over med min gamle 3 serie cabriolet. Bilen ristet kraftig og jeg jamret like ukomfortabelt hver gang jeg kjørte over krysset. Lyset skiftet til grønt og jeg siktet meg omhyggelig inn på det mest humpete området i krysset. Jeg ga gass og bet tenna sammen, men ingenting bemerkelsesverdig skjedde… bommet jeg på togskinnene? Jeg innså raskt at fireseters cabrioleter ikke er som før. Denne biltypen har blitt voksen og den nye 4 serien består testen med bravur. Faktum er at med taket oppe er dette en særdeles harmonisk konstruksjon. Det er ingen knirking og ellers veldig lite som vitner om at dette er en bil hvor man faktisk kan ta taket av. Komforten og fraværet av støy er svært nær en 5 serie og 4 serien føles mer som en liten 6 serie enn om en variant av 3 serien.

  Jeg er heldig med været, Solen skinner fra en skyfri himmel og taket må derfor av. Taket fjernes enkelt med et tastetrykk og dette kan betjenes opp til og med 18km/t. Kjørende med taket nede merker man raskt at det også i denne situasjonen er mer komfort enn i tidligere generasjoner av små cabrioleter fra BMW. Vindskjermen er intet nytt, men den fungerer like bra som tidligere og nedfelt har vindskjermen nå blitt såpass kompakt at man kan legge den i bagasjerommet. Det som derimot er nytt i denne modellen er såkalte "air-scarf" og disse kan justeres i 3 trinn avhengig av behov. Dette er rett og slett et par luftdyser plassert i øvre del av stolryggen for å varme en kald nakke/rygg og systemet fungerer utmerket. Kombinasjonen air-scarf og varme i setene samt rattet er noe som forlenger cabriolet sesongen i forhold til tidligere generasjoner. 3 serien har også blitt større enn tidligere og dette gjør at 4 serie cabriolet har blitt mer praktisk. En voksen person på min størrelse får faktisk plass i baksetene. Dette er ikke anbefalt for lengere turer, men det går med litt godvilje. Man kan også legge ned baksetene ved behov.
  N20B20 bensinrekkefireren er en perle av en motor.
  Jeg var litt nostalgisk da jeg startet motoren første gang og grep meg selv i å savne lyden fra en skikkelig rekkesekser, men det var før jeg i det hele tatt hadde prøvd å kjøre den nye bensinrekkefireren med turbo - og som man ofte gjør når man forhåndsdømmer tok jeg skammelig feil av denne motoren. Det er bare å innrømme at motoren i 428i er en perle. Den er svært stillegående og harmonisk ved normal belastning. Kjører man mer aktivt lager den en raspende og deilig lyd... og undertegnede har aldri hørt en mer vellydende og sportslig klingende bensinrekkefirer. Den når imidlertid aldri helt vellyden av BMW’s klassiske rekkeseksere, men justerer man for subjektive følelser så er denne nye motoren objektivt langt bedre enn rekkesekserne den erstatter (N52/53).
  Motorens ytelser taler for seg selv. 245 hk mellom 5000 og 6500 rpm samt 350 Nm i hele turtallsregisteret mellom 1250 og 4800 rpm i kombinasjon med den fantastiske 8 trinns girkassen ifra ZF gjør dette til en svært rask bil. 0-100 Km/t klarer den på 6,4 sekunder og topphastigheten er elektronisk begrenset til 250 Km/t. BMW 4 serie cabriolet er imidlertid først og fremst en cruiser og den trives utmerket med Electronic Damper Control (EDC) innstilt i comfort modus. Ønsker man å kjøre mer aktivt kan man gire ned via ratthendlene og eventuelt sette EDC i sportsmodus. Gearkassen girer da umiddelbart ned og girer raskere enn i comfort modus. Bilen går da fra å være en komfortabel cruiser til å bli en relativt sporty og agil bil. Iallefall med tanke på bilens størrelse og vekt. 4 serie cabriolet får deg uansett til å smile bredt samt å ville ta en ekstra lang omvei hjem.

  48 timer gikk alt for raskt. Slik er det når man trives og det er tid til å kaste et lite tilbakeblikk på den nye 4 serien cabriolet. Etter å ha kjørt og eid alle 3 seriene siden E30 føler jeg at den nye 4 serien i kombinasjon med den flotte motoren og den glimrende automatkassen er et større sprang opp kvalitetsmessig enn det har vært mellom de tidligere generasjonene av 3 serien. En cabriolet er en liten lykkepille på fire hjul. Man får verdenen utenfor bilen mye nærmere og man sanser derfor elementene mer og sterkere. Med den nye 4 serie cabrioleten har man færre ulemper og vesentlig flere fordeler enn ved tidligere generasjoner. Cabriolet sesongen kan begynne tidligere, avsluttes senere og man kan på grunn av ståltaket bruke bilen også utenfor sesongen. Nye BMW 4 serie cabriolet er imidlertid først og fremst en svært komfortabel og velkjørende premiumbil. Er det sportslighet man søker bør man nok heller vurdere den kommende 2 serie cabriolet.
  En stor takk til Martin Kimmerud ved Bilsalongen Skien for utlån av bil.
  Lasse Henriksen
 14. Like
  Ron Jeremy got a reaction from carburetion for a artikkel, Alle gode ting er 4   
  Jeg rusler rundt i lokalet og tar inn over meg omgivelsene - duften av nye biler, skinn og gummi er euforisk for en bilentusiast. Øynene hviler på den etterhvert rikholdige kolleksjon av modeller fra BMW som spenner fra sporty 1 serier til elegante 5 serier, ispedd et stort utvalg tøffe X serier samt en topp moderne i3. Det er lett å la seg begeistre av BMW i disse dager. De ekspanderer til nye nisjer og er i en svært dynamisk utvikling. Jeg får øye på Martin og jeg får etterhvert også blikket hans. Et fast håndtrykk senere og praten er igang. "Vet du… jeg har en 428i inne" begynner Martin. Hmm… en 4 serie betyr at det enten er coupe eller cabriolet versjon av 3 serien og 28i vil si en N20 I4 motor med hele 245hk. "Det høres svært spennende ut" svarer jeg forventningsfullt.

  Sol, blå himmel og en 428i cabriolet.
  Vi går utenfor og der ute i solen står en aldeles nydelig 428i cabriolet i fargen glacier silver metallic. Jeg går rundt bilen for å studere den nærmere og førsteinntrykket vitner om en bred, lav og sporty profil slik en 3 serie skal være. Den viktigste delen på enhver BMW er fronten og den ser meget aggresiv og sint ut - perfekt! LED lyktene som nå er i kontakt med nyrene gjør fronten svært vellykket og komplett i mine øyne. Sideprofilen er også meget bra og det eneste som kanskje trekker helhetsinntrykket noe ned er de såkalte "air breather" ventilasjonsslissene bak forhjulene. Disse virker for små og ufullendte. På den nye X5 er dette designtrekket langt mer vellykket enn på denne 4 serien. Bilen har 19" M felger med blå kalipere og dette betyr oppgraderte M sport bremser. Fargen på bremsekaliperne står fint til sølvfargen på bilen og det skulle senere vise seg at bremsene også virker svært bra. Bakenden er forfinet i forhold til E9* generasjonen, men på en ellers nydelig bil fremstår nettopp bakenden som bilens kanskje kjedeligste profil. Alt i alt er imidlertid 4 serie cabriolet visuelt sett en temmelig lekker bil.
  Jeg får nøkkelen til bilen av Martin og den er litt større og tøffere enn den gamle til E9* generasjonen, men samtidig får man også litt plastleke følelse av den. Nåvel; la oss se nærmere på interiøret. Døren er passelig tung slik den skal være i en todørs bil og man setter seg ned i deilige sorte sportskinnseter. Disse er romsligere enn sportsetene fra forrige generasjon 3 serie og de både ser og kjennes mer påkostet ut også. Jeg sitter imidlertid litt for høyt og jeg skulle gjerne ha kommet minst 5 cm lenger ned. Sikten fremover blir dessverre noe begrenset av sladrespeilet som en følge av at jeg sitter for høyt (jeg er 182 cm høy). Jeg begynner å fokusere på kanskje den viktigste og mest brukte delen i bilen - rattet. Det nye retrodesignede M rattet ser fantastisk bra ut og etter litt forsiktig tafsing kjennes det om mulig enda bedre enn det ser ut. Samtidig har det nye M rattet fått en ny layout på knappene i forhold til forrige generasjon. Det har kommet et par ekstra knapper og dette skaper litt forvirring i begynnelsen, men også rattet har BMW klart å lage intuitivt og det føles derfor helt rett etter kun kort tid. Med sportsautomatgear kommer også "padleårer" bak rattet som i kombinasjon med de nevnte knappene på multirattet gjør at rattet kan føles litt "overbefolket" med knapper og funksjoner i begynnelsen.

  Ellers er interiøret som i enhver annen 3 serie. Det er moderne, stilig og intuitivt. Siste generasjon iDrive med touch funksjon har bilen også, men dessverre får man litt vel mye plastfølelse av å bruke denne og det er trist. Touch funksjonen forsøker jeg å sette på en prøve ved å skrive som en kråke, men den tolker alt riktig og finner med en gang adressen jeg leter etter - bra! Jeg kjenner litt på plasten ellers i interiøret og merker raskt at kvaliteten er langt bedre enn på den forrige modellen (E9*). Dette er helt klart et premiumprodukt og BMW har gjort en solid jobb med denne generasjonen 3 serie. Som med demobiler flest er også denne ganske rikholdig utstyrt med bl.a head-up-display, navi proffesional, ryggekamera, sportsautomat med "padleårer" etc. Alt i alt noe som er med til å gjøre denne 4 serien til et ganske trivelig bekjentskap. Når jeg trykker inn startknappen griper jeg meg selv i å se på turtelleren for virkelig å forvise meg om at motoren er igang. Entusiasten i meg ønsker umiddelbart også at det, som i gamle dager, er en skikkelig rekkesekser som går i gang istedenfor en rekkefirer. Kanskje spesielt siden dette er en cabriolet hvor lyd og sanseinntrykk er så viktig. Jeg trøster meg med at det i det minste ikke er en dieselmotor jeg hører. Som tilsvar hilser bilen meg velkommen ombord ved å stramme inn setebeltet i det jeg legger i vei og det er litt morsomt. Head-up-display (HUD) har nå også blitt så velfungerende at man sjelden har behov for å se på instrumentpanelet. Man får skiltavlesing (som fungerer overraskende bra), navigasjon og selvsagt fartmåling projisert opp i frontruten.

  Telehiv, jernbaneoverganger og 4 serie cabriolet er en god kombinasjon.
  Så… hvordan er den nye BMW 4 serie cabriolet? Vel, jeg kjørte denne bilen i to dager og hadde med passasjerer samt barn i barnestoler bak (ja, det er isofix). Jeg prøvde selvsagt bilen i byen, på motorveien og på landeveier. Taket var oppe og nede i alle tilfellene. Så det er en hel del inntrykk og spørsmål som har blitt fordøyd og besvart underveis. Noe av det essensielle med en cabriolet er at den må være tilstrekkelig stiv tiltross for den åpne konstruksjonen. Min gamle E36 cabriolet var en flott bil i sin tid, men om man for eksempel kjørte over togskinner eller andre ujevnheter kunne man merke at karosseriet ga etter i bilen. For å få bukt med dette problemet har man lagt inn omfattende forsterkninger i gulvet. Dette har selvsagt medført at egenvekten på bilen har økt ganske dramatisk (hele 305 Kg i forhold til 4 serie coupe), men karosseriet flekser ikke lenger over ujevnheter. Fire seters cabrioleter gir imidlertid på grunn av den ekstra vekten litt mindre kjøreglede enn de mindre to seters cabrioletene som er enda stivere i karosseriet. Forrige generasjon 3 serie cabriolet (E93) var den første 3 serie til å få platetak og dette er videreført til 4 serien. Det positive med et platetak er mindre støy, mer komfort, bedre sikkerhet og det er selvsagt også et mer solid/holdbart tak enn de enklere stofftakene. Cabrioleter med platetak ser også mer premium ut i mine øyne – ihvertfall sålenge bilprodusentene får bilens totale profil til å stemme.
  Jeg fant selvfølgelig et par ujevnheter og en togovergang bare for å se hvordan den nye modellserien klarte brasene. Jeg stoppet for rødt lys og foran meg hadde jeg byens værste togskinner. Dette er det fryktede krysset hvor jeg skar tenner hver gang jeg kjørte over med min gamle 3 serie cabriolet. Bilen ristet kraftig og jeg jamret like ukomfortabelt hver gang jeg kjørte over krysset. Lyset skiftet til grønt og jeg siktet meg omhyggelig inn på det mest humpete området i krysset. Jeg ga gass og bet tenna sammen, men ingenting bemerkelsesverdig skjedde… bommet jeg på togskinnene? Jeg innså raskt at fireseters cabrioleter ikke er som før. Denne biltypen har blitt voksen og den nye 4 serien består testen med bravur. Faktum er at med taket oppe er dette en særdeles harmonisk konstruksjon. Det er ingen knirking og ellers veldig lite som vitner om at dette er en bil hvor man faktisk kan ta taket av. Komforten og fraværet av støy er svært nær en 5 serie og 4 serien føles mer som en liten 6 serie enn om en variant av 3 serien.

  Jeg er heldig med været, Solen skinner fra en skyfri himmel og taket må derfor av. Taket fjernes enkelt med et tastetrykk og dette kan betjenes opp til og med 18km/t. Kjørende med taket nede merker man raskt at det også i denne situasjonen er mer komfort enn i tidligere generasjoner av små cabrioleter fra BMW. Vindskjermen er intet nytt, men den fungerer like bra som tidligere og nedfelt har vindskjermen nå blitt såpass kompakt at man kan legge den i bagasjerommet. Det som derimot er nytt i denne modellen er såkalte "air-scarf" og disse kan justeres i 3 trinn avhengig av behov. Dette er rett og slett et par luftdyser plassert i øvre del av stolryggen for å varme en kald nakke/rygg og systemet fungerer utmerket. Kombinasjonen air-scarf og varme i setene samt rattet er noe som forlenger cabriolet sesongen i forhold til tidligere generasjoner. 3 serien har også blitt større enn tidligere og dette gjør at 4 serie cabriolet har blitt mer praktisk. En voksen person på min størrelse får faktisk plass i baksetene. Dette er ikke anbefalt for lengere turer, men det går med litt godvilje. Man kan også legge ned baksetene ved behov.
  N20B20 bensinrekkefireren er en perle av en motor.
  Jeg var litt nostalgisk da jeg startet motoren første gang og grep meg selv i å savne lyden fra en skikkelig rekkesekser, men det var før jeg i det hele tatt hadde prøvd å kjøre den nye bensinrekkefireren med turbo - og som man ofte gjør når man forhåndsdømmer tok jeg skammelig feil av denne motoren. Det er bare å innrømme at motoren i 428i er en perle. Den er svært stillegående og harmonisk ved normal belastning. Kjører man mer aktivt lager den en raspende og deilig lyd... og undertegnede har aldri hørt en mer vellydende og sportslig klingende bensinrekkefirer. Den når imidlertid aldri helt vellyden av BMW’s klassiske rekkeseksere, men justerer man for subjektive følelser så er denne nye motoren objektivt langt bedre enn rekkesekserne den erstatter (N52/53).
  Motorens ytelser taler for seg selv. 245 hk mellom 5000 og 6500 rpm samt 350 Nm i hele turtallsregisteret mellom 1250 og 4800 rpm i kombinasjon med den fantastiske 8 trinns girkassen ifra ZF gjør dette til en svært rask bil. 0-100 Km/t klarer den på 6,4 sekunder og topphastigheten er elektronisk begrenset til 250 Km/t. BMW 4 serie cabriolet er imidlertid først og fremst en cruiser og den trives utmerket med Electronic Damper Control (EDC) innstilt i comfort modus. Ønsker man å kjøre mer aktivt kan man gire ned via ratthendlene og eventuelt sette EDC i sportsmodus. Gearkassen girer da umiddelbart ned og girer raskere enn i comfort modus. Bilen går da fra å være en komfortabel cruiser til å bli en relativt sporty og agil bil. Iallefall med tanke på bilens størrelse og vekt. 4 serie cabriolet får deg uansett til å smile bredt samt å ville ta en ekstra lang omvei hjem.

  48 timer gikk alt for raskt. Slik er det når man trives og det er tid til å kaste et lite tilbakeblikk på den nye 4 serien cabriolet. Etter å ha kjørt og eid alle 3 seriene siden E30 føler jeg at den nye 4 serien i kombinasjon med den flotte motoren og den glimrende automatkassen er et større sprang opp kvalitetsmessig enn det har vært mellom de tidligere generasjonene av 3 serien. En cabriolet er en liten lykkepille på fire hjul. Man får verdenen utenfor bilen mye nærmere og man sanser derfor elementene mer og sterkere. Med den nye 4 serie cabrioleten har man færre ulemper og vesentlig flere fordeler enn ved tidligere generasjoner. Cabriolet sesongen kan begynne tidligere, avsluttes senere og man kan på grunn av ståltaket bruke bilen også utenfor sesongen. Nye BMW 4 serie cabriolet er imidlertid først og fremst en svært komfortabel og velkjørende premiumbil. Er det sportslighet man søker bør man nok heller vurdere den kommende 2 serie cabriolet.
  En stor takk til Martin Kimmerud ved Bilsalongen Skien for utlån av bil.
  Lasse Henriksen
 15. Like
  Ron Jeremy reacted to Fredrik for a artikkel, BMW og rekkeseksere – en kort motorteknisk gjennomgang   
  Mange forbinder BMW først og fremst med fremragende og høytytende bensinrekkeseksere, men få reflekterer over hvorfor akkurat denne motortypen igjennom flere tiår har vært foretrukket av BMW når det gjelder de mest potente modellene. BMW har selvfølgelig også bygget motorer med andre sylinderkonfigurasjoner, men disse har langt fra fått like mye oppmerksomhet selv om de teknisk og kvalitetsmessig stiller i den samme klassen som rekkesekserne. Det er helt bestemte historiske årsaker til dette fenomenet, men la oss først se litt på fordelene og ulempene ved de mest alminnelige motortypene som finnes og deretter knytte disse opp mot BMW. Jeg holder av praktiske årsaker dieselmotorene utenfor i denne omgangen, men dette betyr ikke at BMW’s dieselmotorer på noen måter er dårligere enn bensinmotorene. Langt derifra, men fokuset her er et annet.

  BMW’s første bilmodell med en rekkesekser kom i 1933
  Den første rekkesekseren for biler ble konstruert så tidlig som i 1903 av den nederlandske bilprodusenten Spyker. BMW’s (eller mer korrekt Rapp Motorenwerke’s) første rekkesekser var flymotoren «IIIa» som fra og med 1917 ble montert i jagerfly som for eksempel Fokker D.VII. Dette flyet ble bl.a fløyet av flygeress som Manfred von Richthofen (bedre kjent som den røde baron) og interessant nok Hermann Göring. BMW’s første rekkesekser for biler kom i 1933 da modellen 303 så dagens lys. På dette tidspunktet var rekkesekseren som motortype blitt alminnelig og spesielt Mercedes-Benz hadde stor suksess med deres store rekkeseksere i modeller som f.eks W06 SS/SSK/SSKL. Da den andre verdenskrigen var over ble bilene mer kompakte og plasshensyn i motorrommet medførte derfor at V6 og rekkefirere ble mer populære enn rekkeseksere. BMW videreutviklet til å begynne med rekkesekseren M78 som var utviklet før krigen, men valgte etterhvert å utvikle en helt ny rekkefirer (M10) for Neue Klasse i forbindelse med at den modellen kom på markedet i 1962. Mye kan tyde på at BMW egentlig ville satse på V8 motorer for de større modellene iom. at 501, 502, 503, 507 og 3200 CS fikk denne motortypen på 50-tallet og første halvdel av 60-tallet. Det var først med M30 motoren i 1968 at rekkesekseren igjen kom til heder og verdighet hos BMW. På 70-tallet hadde BMW stor suksess i motorsport med bl.a E9 3.0 CSL. Denne modellen hadde en M49 rekkesekser som ytet opp mot 440 HK. M88 motoren i M1 er en videreutvikling av M49 og det er først og fremst denne motoren og ikke minst modellen som gjorde BMW og rekkeseksere kjent for folk flest. Selv idag 35 år senere er M1 stadig et begrep som de aller fleste kjenner til og bemerkelsesverdig mange vet også at den har en rekkesekser i motorrommet.
  Det er imidlertid en hel rekke ulike tekniske og dynamiske krav som ligger til grunn for valg av en motortype. Mest avgjørende når det gjelder BMW’s mest potente modeller er en høy litereffekt og fornuftig holdbarhet samt i de senere årene også miljøvennlighet. Idag er utslipp av avgasser og drivstofforbruk blandt de aller viktigste kravene når BMW skal konstruere høytytende motorer. Allikevel er selve motortypen viktig og det er langt fra tilfeldig hvorvidt BMW velger å konstruere f.eks en rekkesekser fremfor en V8 motor. Helt grunnleggende har BMW valgt at motorene skal være langsliggende (2-serie Active Tourer er så langt unntaket som bekrefter regelen fordi den også er den første BMW’ en med forhjulstrekk) og dette åpner opp for at de fleste alminnelige motortypene kan benyttes i en BMW. Det er normalt ikke plasshensyn i motorrommet som avgjør hvilken motortype som er den mest optimale i en BMW.

  Motorenes «anatomi»
  En rekkefirer (R4) er fysisk en kortere motor enn en rekkesekser (R6). Den er normalt også lettere forutsatt at motorblokkene er laget av det samme materialet. En V8 motor er også kortere enn en rekkesekser iom. at den i praksis er to rekkefirere som er satt sammen med en felles veivaksel. En V8 motor er derfor en mer kompakt og effektiv enhet enn en rekkesekser, men den er plasskrevende i bredden og krever eksosmanifolder på hver side av motoren. Den kan heller ikke tiltes som en rekkemotor ved montering og dette kan gi plassmessige utfordringer vis a vis forakselen og panseret. På den annen side kan en V8 motor, fordi den er kort og spesielt hvis den har tørsumpsmøring, monteres dypt i motorrommet med de fordelene dette gir i forhold til lavt tyngdepunkt og fornuftig vektfordeling. V8 motoren i E46 M3 GTR vis a vis rekkesekseren i E46 M3 CSL er et godt eksempel i denne sammenhengen. En V12 motor er ditto i praksis to rekkeseksere som er satt sammen med en felles veivaksel. V10, V6, rekkefemmere (R5) og rekketreere (R3) er normalt varianter av de nevnte motortypene ved at en eller to sylindre er fjernet fra motorblokkene. Boxermotorer er i denne sammenhengen unike konstruksjoner.
  De ulike motortypene tilbyr imidlertid forskjellige karakterer når det gjelder bl.a motorgange og dynamiske egenskaper knyttet til f.eks turtall og ikke minst evne til hurtig turtallsskift. Uten å gå for dypt i materien er det signifikant forskjell på om et givet sylindervolum er basert på liten/stor boring eller kort/lang slaglengde. Helt generelt vil en lettest mulig bevegelig masse medføre en mest mulig responsiv motor. Det er blandt annet dette fenomenet som gjør at BMW’s små rekkeseksere som f.eks M54B22 motoren oppleves som signifikant mer agil (ikke til å forveksle med sterkere) enn de litt større motorene i den samme motorfamilien. En selvpustende rekkesekser med det samme motorvolumet som en tilsvarende rekkefirer vil av samme årsak normalt ha et litt lavere maksimalt dreiemoment ved et noe høyere turtall. Rekkefirerens kortere veivaksel og lettere svinghjul kan også medføre (ikke alltid) at den er mer villig til turtallsendringer (mindre bevegelig masse i forskjellige retninger) enn en tilsvarende stor rekkesekser.


  Kort om ulike motorkonfigurasjoner
  Den bevegelige massen i en motor skapes primært av stemplene og veivakselen. I tillegg kommer svinghjulet (som virker gyroskopisk stabiliserende/opplagrende) samt en rekke andre mindre bevegelige deler. Stemplene er festet til veivakselen som er utformet slik at stemplene beveger seg opp og ned i et bestemt mønster. Dette gjør at kraften fra stemplene blir fordelt mest mulig jevnt mot veivakselen under en rotasjon. Hvert stempel i en firetaktsmotor (innsuging, kompresjon, tenning, utblåsing) har en arbeidssyklus på 720 grader (altså to runder) på veivakselen. Kun tenningstakten genererer positiv kraft på veivakselen i en rotasjon (360 grader). Innsuging og kompresjon krever i tillegg en rotasjon (360 grader) uten å tilføre kraft (kun motstand) på veivakselen. En rekkefirer har derfor en positiv arbeidssyklus for hvert stempel på 180 grader (720/4). En rekkesekser har derimot en positiv arbeidssyklus for hvert stempel på 120 grader (720/6) og resultatet er en motor som går jevnere og mer harmonisk enn en rekkefirer. En V12 motor illustrerer dette poenget enda bedre ved at den positive arbeidssyklusen for hvert stempel kun er 60 grader (720/12). Hvert stempel beveger med andre ord veivakselen kun 1/6 av en rotasjon før et annet stempel tilfører kraft på veivakselen.
  Stemplenes bevegelse skaper horisontal, vertikal og i noen tilfeller sideveise bevegelser relativt til veivakselen og motorblokken. Dette betyr at både veivakselens utforming og antall sylindre er avgjørende for hvor vibrasjonsfri en motor er. En rekkefirer er tilsynelatende virbrasjonsfri fordi sylinderantallet utligner hverandre (to stempler oppe og to stempler nede), men fordi kun én sylinder tenner av gangen er det en liten forsinkelse vedrørende når den andre sylinderen i stempelparet tenner og dette fører til vertikale vibrasjoner. Det er derfor normalt at større rekkefirere har balanseaksler for å motvirke disse vibrasjonene. En rekkesekser, i likhet med en boxermotor, har derimot hverken horisontale eller vertikale vibrasjoner og oppleves derfor som fullstendig vibrasjonsfri og harmonisk. En V12 motor har naturligvis de samme egenskapene, men den positive opplevelsen av vibrasjonsfri gange forsterkes av det store antall sylindre som også jevner ut lydbildet fra motoren.
  V8 motoren er litt annerledes iom. at det finnes to forskjellige typer: «crossplane» og «flatplane». Forskjellen er utformingen på veivakselen der crossplane varianten som navnet antyder har en veivaksel som sett rett forfra eller bakfra er utformet som et kryss. Reelt står veivtappene i hver sin retning med 90 graders mellomrom. Dette oppsettet medfører horisontale vibrasjoner fordi den første og siste sylinderen ikke utligner hverandes masse. Det er derfor normalt at crossplane V8 motorene har balanseaksler. Fordelene med denne motortypen er tilnærmet vibrasjonsfri gange samt den karakteristiske buldringen på lavt turtall som mange liker. Flatplane varianten er i prinsippet to rekkefirere som kjører på samme tid med de samme fordelene og ulempene som en enkel rekkefirer har bare i dobbel mengde. Den største fordelen er imidlertid at veivakselen er mer kompakt og tillater høyere turtall. Flatplane V8 motoren brukes derfor mest i motorsport samt i enkelte sportsbiler der vibrasjonsfri gange og komfort ikke er et prioritert mål (f.eks BMW E46 M3 GTR, Ferrari 458 Italia og Porsche 918 Spyder).

  BMW’s valg av motortyper for M-modellene
  BMW har benyttet flere av de nevnte motorkonfigurasjonene i de mest potente modellene. E30 M3 fikk en rekkefirer og den primære årsaken til dette var at en lavere vekt og bedre vektbalanse totalt sett var mer effektivt enn en større og kraftigere motor ville ha medført. Her er det viktig å huske på at motorsport og ikke minst rally var det primære fokuset med modellen. E36/E46 M3 og E28/E34 M5 fikk rekkeseksere og den primære årsaken til dette var at den var tilgjengelig for E28 M5 (en arv fra M1) samt at en høyere effekt var ønskelig ikke minst i forhold til å gi modellene en bedre akselerasjon i høyere hastigheter. E39 M5 fikk en V8 motor og den primære årsaken var ønsket om mer komfort og klassisk muskelbil attitude for å tekkes det amerikanske markedet; som var det viktigste markedet for BMW med denne modellen. E60 M5 fikk en V10 motor og den viktigste årsaken var ønsket om å koble modellen til BMW Sauber F1 programmet. Modellen var også en bevisst teknisk kraftanstrengelse for å vise hvor langt fremme BMW var som motorkonstruktør. E31 850CSi fikk en V12 motor fordi modellen endte opp som resultatet av et kanselert M8 prosjekt. Motoren er en sann perle og er kanskje den mest avanserte motoren BMW har bygget igjennom tidene hvis vi ser bort fra den samtidige V12 motoren i McLaren F1.
  Dagens M-modeller har V8 motorer og rekkeseksere, men iht. Carsten Pries (ansvarlig for produktutvikling hos BMW M) er det ikke utelukket at en fremtidig M-modell vil få en rekkefirer (Autoblog 13.05.14). Argumentet for denne utviklingen er iht. Pries at en reduksjon av antall sylindre vil føre til en lettere motor som vil resultere i en lettere bil med en bedre vektbalanse som ultimativt vil gi bilen signifikant bedre ytelser. Dette vil i så fall være litt av en «tilbake til fremtiden» opplevelse for de av oss som er litt eldre BMW entusiaster. Det er med andre ord først og fremst tekniske og praktiske hensyn som avgjør hvorvidt BMW satser på den ene eller den andre motorkonfigurasjonen. Jeg tror ikke at BMW føler seg direkte forpliktet til å ha rekkeseksere i motorprogrammet, men det er heller ingen tvil om at historiske tradisjoner og markedsføringsmessige hensyn er viktig momenter når man tegner det store bildet av BMW som bilprodusent. Jeg tror derfor at vi også i fremtiden kommer til å få oppleve rekkeseksere i forbindelse med ulike BMW modeller.
 16. Like
  Ron Jeremy reacted to Fredrik 90 for a artikkel, Originalen   
  Det er noe eget med E34. Det er noe med den modellen som alltid har fascinert og tiltrukket meg. Jeg kan ikke helt sette ord på hva eller hvorfor. Er det de solide linjene eller det kraftfulle utrykket? Er det de klassiske separate hovedlyktene eller rett og slett den tidløse fasongen på bilen? Jeg vet iallfall at noe av det jeg finner fascinerende med modellen er det faktum at den er både gammel og «ny» i den grad man kan si det om en 25 år gammel konstruksjon. For meg som er født to år inn i E34 sin livssyklus så anser jeg modellen som såpass gammel at jeg finner den interessant, men også såpass moderne at den fungerer i dagens trafikk og kan brukes som en daily driver. Den er det beste fra to verdener og den byr på den gode gamle «BMW følelsen». Den er også moderne nok til at den har gode kjøreegenskaper, kollisjonssikkerhet og ikke minst driftsikkerhet. Jeg digger at panseret er hengslet i fronten - hvor mange biler i dag har dette? Jeg liker interiøret, de strenge tyske linjene og at alle funksjoner er akkurat der du forventer å finne dem samt ikke minst det faktumet at uansett hvem det er så ser alle at dette er en BMW og ikke noe annet.

  Høy kvalitet på alle nivåer
  Lansert i 1988 og designet av Tyskeren Claus Luthe så var E34 en del av en helt ny markedsstrategi fra BMW. Den var virkelig noe helt nytt ifra BMW. Her hadde man kjøreegenskaper bestående av en perfekt blanding av komfort og sportslighet. Man hadde topp byggekvalitet og man hadde et meget tiltalende og tidløst design. Dette kombinert med et vidt spekter av motorer å velge i med alt fra rekkefirere, rekkeseksere til V8ere. Man kunne velge alt fra 518i med 113 hester til M5 med 340 hester. Dette inklusive dieselmotorer både med og uten turbo samt firehjulstrekkeren 525iX gjorde alt i alt konkurrentene ganske sjanseløse i kampen om kundene. Plutselig var BMW der oppe helt ved siden av Mercedes-Benz og der holdt BMW seg godt i årene fremover. Faceliften kom i 1994 og besto i hovedsak av mindre kosmetiske inngrep som bredere nyrer og litt andre fargekombinasjoner, men dette vet de av dere som har kjennskap til BMW. Jeg føler at E34 er en av de beste 5-seriene som er bygget, men jeg forventer ikke at alle er enige i den påstanden da i realiteten alle 5 serier er knallgode biler. Med E34 så har man en høy kvalitet i form av at ting er solid skrudd sammen og materialene som er brukt holder en høy standard. Bilen er enkel mekanisk og man kan faktisk skru på bilen selv, noe som er vanskelig på de nyere modellene i og med at de har mer elektronikk som kan bryte sammen og skape irritasjon. Til sist så har man designet på bilen med stolte og tidløse linjer som helt klart viser hva bilen er og hvilken produsent den kommer ifra. Den har et forholdsvis stramt design som ble myknet opp med E39 og totalt visket bort av E60, men som nå er tilbake med noen små innslag i F10. Det er disse aspektene jeg føler E34 kombinerer på best mulig måte. Joda; E39 kjører mye bedre og E60 får E34 til å se ut som noe fra steinalderen, men tatt bilens alder i betrakting så synes jeg virkelig ikke dette er så galt. Dette er selvfølgelig mest en smakssak.
  Pålitelig, kraftfull og økonomisk


  Hvor kommer så E34 inn i min tilværelse? Jeg må si at det er litt rart egentlig at jeg ikke kjøpte en E34 på et tidligere tidspunkt i og med at min fascinasjon for modellen alltid har vært der. Helt ifra barneårene da jeg som liten kar beundret disse store luksuriøse ”doningene” som diverse velbemidlede familiemedlemmer kunne smykke seg med i de glade 90 årene. Lyden, lukten av et kvalitetsinteriør og den solide følelsen fascinerte virkelig en liten kar som fikk sitte på og i tillegg så jo bilen så mye tøffere ut en pappas Mazda. Så kom man i 18 års alderen og E34 var allerede blitt en yndet ungdomsbil. De fleste av mine kamerater hadde E34 og det fyrte selvfølgelig opp interessen for modellen ytterligere. Nå fikk jeg også muligheten til å selv erfare modellen og dens egenskaper, men for min egen del så sto så ny og godt utstyrt bil som mulig i hovedfokus. Jeg kjøpte derfor en facelift E39 og slik fortsatte det. Årene gikk og det ble nyere og nyere biler. Til og med en dieselbil ble det på meg, men lysten på en E34 lå der i underbevisstheten hele tiden og ulmet. Jeg ønsket meg ikke noe voldsomt 540i opplegg, men bare en grei og moderat modell i god stand.
  Behovet og mulighetene uteble helt til en vakker senvinterdag i 2012. Brått innså vi at vi kom til å trenge en ekstra bil. Det første som poppet opp i hodet mitt var E34; - E34 for alle penga! Dette var imidlertid lettere sagt enn gjort i og med at det ikke var så mye penger å legge i en bil. Budsjettet ble plutselig svært lite ettersom vi hadde husbygging og ståhei på gang. Det ene lurvete eksemplaret ble etterfulgt av det andre undomsnedkjørte eksemplaret og jeg innså at vi kanskje måtte revurdere planene noe og heller velge noe dødskjedelig japansk. Dette var tross alt det mest brukbare vi fant i vår prisklasse. Men så dukket den opp, helt plutselig på finn.no sto det en E34 som tross dårlige bilder så grei og hel ut. En facelift 1994 modell 520iA med sort skinn og klimaanlegg. Jeg var usikker på om jeg kunne håpe på noe bedre etter alle de nedturene jeg hadde fått ifra de andre bilene jeg kikket på. Bilen var ikke EU godkjent pga ett defekt speedometer og den trengte litt pleie i lakk og interiør for å bli representativ i følge eieren i Stavanger. Jeg var ikke sen om å hive meg i bilen på vei til «oljebyen» full av forventninger og spenning. Det å kjøpe bil har jeg nemmelig alltid synes har vært uhyre spennende. Lukeparkert i ett småshabby strøk i regntunge Stavanger sto E34’en skitten og fæl. Jeg la imidlertid fort merke til de originale 15” BBS felgene, det utrolig hele skinninteriøret og fraværet av rust som begrenset seg til noen små bobler hist og pist. En liten prøvetur avslørte at motoren var frisk og rask, tørr over og under og gikk rent. Bilen var også fast og presis i styringen og hadde ingen ulyder. Denne BMW’en skulle jeg definitivt ha. Det ble handel og bilen ble med hjem til Arendal for ett bedre liv. Det gikk opp for meg på hjemturen hvilken milsluker dette var. Bilen hadde den tunge solide følelsen som en tysk kvalitetssedan fra denne perioden skal ha og automatgearet girte silkemykt. Vel hjemme fikk bilen en solid gjennomgang utvendig og innvendig, den ble EU godkjent, fikk ny gummi på BBS felgene og den fikk generelt godt vedlikehold.

  Original, urørt og tidsriktig
  Jeg ble kjempefornøyd da det viste seg at det var ett svært bra eksemplar jeg hadde klart å få tak i til mitt stramme budsjett. Jeg angret ikke ett sekund på mitt bilvalg og at jeg endelig hadde kjøpt meg en E34 som jeg alltid har hatt lyst på. «Freude am Farhen» som er BMW sitt etter hvert så kjente slagord gjør seg fortsatt sterkt gjeldene selv 20 år etter at bilen forlot fabrikken i Dingolfing. Det å vri om nøkkelen for så å høre de seks sylindrene våkne til live er rett og lett godt. Bilen er ingen racer, men når den kan cruise rolig med sekseren burende under panseret så koser jeg meg virkelig. Jeg trives bak rattet på en helt annen måte enn jeg gjør i min E90 325d som er en totalt annen bil på de fleste områder. Jeg føler meg privilegert som har to forkjellige kjøreopplevelser og kjøregleder til disposisjon i garasjen. Jeg kan sitte på en kafe og kikke ut på min 20 år gamle billigbil og tenke «for en flott bil». Jeg digger hele stilen på bilen og kanskje spesielt den originale looken som bilen har beholdt helt siden den forlot frabrikken en maidag i 1994. Det er nettopp dette jeg legger stor vekt på med bilen. Den skal være helt original, urørt og tidsriktig - ”just the way it is”.

  Jeg lever lenge på de anerkjennende nikkene jeg får fra førere av nyere 5-serier. Folk kommer ofte bort til meg og sier at dette var ett fint avbrekk fra alle de «oppråna» eldre BMWene som går på veiene og ikke minst er det hyggelig med alle de hyggelige og positive tilbakemeldingene fra medentusiaster her på Bimmers og på treff rundt om. Joda; bilen kunne sikkert hatt mer motor, men jeg synes virkelig at den holder for norsk trafikk og norske bøtesatser samt at sekserlyden har den jo uansett og den blir jeg aldri lei av. Bilen har virkelig vist sin styrke og bruksnytte. Til tross for at den er over snittet for gjennomsnittlig vrakingsalder på BMW så har den fortsatt masse nytte og glede å gi. Det være seg fjellturer om vinteren, langturer til treff, biltur til Tyskland, koseturer om sommeren og den daglige runden mellom jobb, butikk og hjem. Trygt, komfortabelt og raskt leverer den stadig og med godt vedlikehold har jeg troen på at jeg skal holde den på veien i mange, mange år til. Biler som dette lages dessverre ikke lenger.
  Fredrik 90

  Hvis du ønsker din BMW presentert på denne måten i bimmers er det bare å ta tre-fire fornuftige bilder av bilen samt finne frem laptoppen å skrive en historie om din bil. Alle bidrag verdsettes og vil fortløpende bli vurdert i forhold til evt. publisering. Send evt. forespørsel/forslag pr. PM til Fredrik eller MKJ.
 17. Like
  Ron Jeremy reacted to Fredrik for a artikkel, BMW og "Fahrfreude"   
  BMW er kjent for å bygge biler med tildels svært gode kjøreegenskaper. Entusiastene bruker ofte det tyske uttrykket «fahrfreude» om hvordan man opplever en BMW bak rattet. Normalt merker man en ekstra dose kjøreglede når man kjører en BMW og det er også dette fenomenet som tradisjonelt har skilt BMW fra de nærmeste konkurrentene. Hva man legger i begrepet kjøreglede er imidlertid forskjellig, men i relasjon til BMW har dette tradisjonelt handlet om dynamisk balanse, presis og lett styring, god feedback fra styringen og en agil fremfart uansett motorstørrelse. Det er dette som kjennetegner en BMW og det er dette BMW forsøker å bygge inn i hver eneste bil de produserer.
  Målet om at bilene skal ha gode kjøreegenskaper er også den direkte årsaken til at BMW frem til i dag alltid har holdt fast på at deres primære modeller skal ha bakhjulstrekk. Noen modeller har firehjulstrekk, men selv der er det et viktig poeng at bilene i størst mulig grad oppleves som om de har bakhjulstrekk. Den underliggende årsaken til dette fokuset har tradisjonelt vært at forakselen dermed kun styrer bilen og at forhjulene ikke blir påvirket av kreftene fra bilens fremdrift. Dette i kombinasjon med en god vektbalanse, et relativt lavt tyngdepunkt og gjerne en moderat vekt gir bilen en mest mulig nøytral styring i svingene. Den vil ideelt sett hverken overstyre eller understyre i nevneverdig grad. Hvis hjulopphenget i tillegg er tilstrekkelig stivt vil bilen også ha sportslige kjøreegenskaper. Det siste er egentlig ikke så merkelig i og med at sportsbiler tradisjonelt også er bygget etter disse prinsippene. Det sportslige fokuset når det gjelder bilens kjøreegenskaper har alltid vært viktig for BMW.

  Tekniske nyvinninger
  Disse grunnleggende prinsippene blir imidlertid utfordret av moderne tekniske innovasjoner og på dette området er BMW selvfølgelig også helt i front. Nyvinninger som f.eks Dynamic Drive, Active Steering, Electronic Damper Control og ikke minst den kommende fasiliteten Torque Vectoring medfører at fysikkens lover mer eller mindre kan overvinnes. Dette gjelder selv om bilen veier 2,3 tonn og er nesten to meter høy- og dermed egentlig burde ha relativt elendige kjøreegenskaper. X5 har imidlertid ganske eksemplariske kjøreegenskaper størrelsen og vekten tatt i betraktning. Såpass sikker på fordelene med de ulike nyvinningene er BMW at det nå også introduseres en modell med kun forhjulstrekk. BMW lover at 2-serie Active Tourer kommer til å oppleves som en ekte BMW og at forhjulstrekket ikke blir et for stort kompromiss. BMW vet helt sikkert hva som bør implementeres teknisk og dynamisk, men hvorfor gjør BMW såpass drastiske endringer på tidligere vedtatte sannheter? Tekniske nyvinninger av dette kaliberet kommer ikke plutselig over natten og det betyr at endringene må ha vært planlagt over lang tid.

  Selvstendig bilprodusent
  BMW er en selvstendig bilprodusent og ulikt f.eks Mercedes-Benz har BMW i moderne tid hverken fusjonert eller hatt et intimt samarbeide med en annen bilprodusent. BMW har selvfølgelig hatt samarbeidsprosjekter med andre bilprodusenter, men BMW har hele tiden vært en helt selvstendig bilprodusent. Mercedes-Benz eller mer korrekt morselskapet Daimler AG hadde i perioden 1998-07 et ulykkelig «ekteskap» med amerikanske Chrysler Corporation (som i dag er en del av Fiat). Selv et godt planlagt fornuftsekteskap er imidlertid noen ganger en temmelig dårlig idé og spesielt når ektefellene ganske enkelt ikke passer sammen. Hverken de to selskapene eller bilene Mercedes-Benz og Chrysler produserte i fellesskap fikk nevneverdig gavn av sammenslåingen.
  Fornuftsekteskap er imidlertid en interessant konstruksjon. Dette må bety noe i retningen av at man har forhåpninger om at en + en kan bli mer enn to. Alternativ kan frykten for evt. mindre attraktive alternativer få partene til å finne sammen. Mercedes-Benz og Chrysler passet ikke sammen, men det finnes andre vesentlig mer vellykkede eksempler på strategiske samarbeidspartnere. BMW’s overtagelse av Rolls Royce og Mini er gode eksempler, men også indiske Tata’s overtagelse av Jaguar og Land Rover er svært vellykket. Det er imidlertid forskjell på en fusjon (les: fornuftsekteskap) og en ren overtagelse, men det overordnede målet er ikke ulikt. Som regel handler det om at bilprodusentene har komplementære modeller og at bilmodellene på ulike markeder dermed mer utfyller enn overlapper hverandre. Dette gir en rekke fordeler og normalt vil en av de største fordelene være at man på sikt kan gjenbruke både deler og komponenter på tvers av den samlede modellporteføljen. Dette er også BMW’s mål med den nye 2-serien Active Tourer i relasjon til Mini som den teknisk er basert på.

  Stordriftsfordeler
  Poenget i denne sammenhengen er at BMW, i motsetning til f.eks Volkswagen, ikke har en hel rekke mer eller mindre teknisk identiske modeller. Volkswagen bygger temmelig mange ulike modeller på tvers av konsernet som er basert på bl.a Golf og Polo. Dette er mulig etter flere oppkjøpsrunder der bilprodusenter som f.eks Skoda og Seat har blitt en del av Volkswagen Group. Denne strategien kan tilskrives Volkswagens nestor Ferdinand Piëch, som også er barnebarn av Ferdinand Porsche og ansvarlig for diverse signifikante bilmodeller i historien som f.eks Porsche 917, Audi Urquattro og Bugatti Veyron.
  BMW har ennå ikke denne muligheten til stordriftsfordeler (economy of scale) og de må derfor være maksimalt kreative for å være konkurransedyktige. Det må derfor skapes en større teknisk sammenheng mellom samtlige bilmodeller som BMW bygger fra Mini til 7-serien. Dette betyr at antall plattformer i fremtiden reduseres fra dagens 5 til 2 (bak og forhjulstrekk inkl. firehjulstrekk for begge plattformene). I tillegg vil f.eks elektroniske komponenter bli modulbaserte og kunne tilpasses alle modellene. Flere ulike modeller vil dele motorer og drivverk. De ulike motorseriene vil etterhvert finnes i mange forskjellige effektvarianter med det samme motorvolumet. Trenden med mange nisjemodeller basert på standardmodellene vil også fortsette og noen vil sågar kunne tilpasses smalere markeder enn i dag.
  Det store spørsmålet er om BMW med dette ikke bare vil oppnå deler av de samme stordriftsfordelene som f.eks Volkswagen, men også de samme mindre attraktive bieffektene. Volkswagen har bl.a blitt kritisert for å være litt for ivrige med å bygge relativt kjedelige Golf/Polo kloner. Jeg tror egentlig ikke at dette blir et problem for BMW så lenge de beholder fokuset på «fahrfreude» og sørger for å være på toppen når det gjelder tekniske nyvinninger. Ingen kan med hånden på hjertet påstå at en Mini er kjedelig å kjøre. Mini er selvfølgelig annerledes å kjøre enn en tradisjonell BMW med bakhjulstrekk, men den er aldri kjedelig å kjøre. Dermed er standarden satt for 2-serie Active Tourer samt andre kommende BMW modeller med forhjulstrekk.
  Trykk gjerne på "likerknappen"
 18. Like
  Ron Jeremy reacted to Fredrik for a artikkel, Hva gjør en BMW til en BMW?   
  BMW er utvilsomt et av de store navnene når det gjelder global bilproduksjon og de er viden kjent for ingeniørkunst av svært høy integritet og standard. Dette har i løpet av de siste 30 årene ført til at BMW, i relasjon til markedsverdi, har svingt seg opp fra å være en relativt marginal bilprodusent til å være blant de aller største og viktigste firmaene på verdensmarkedet uansett bransje. Dette står det temmelig stor respekt av og denne historien handler om hva som, i et historisk perspektiv, gjør en BMW til en BMW.
  BMW har for tiden temmelig mange jern i ilden. De er ekstremt offensive og utvikler den ene nisjemodellen etter den andre samt holder et høyt tempo når det gjelder videreutvikling av de mer ordinære og klassiske bilmodellene. Dette har ført til at det er mange nye og ukjente nummere i BMW’s modellportefølje. Eksisterende modellnummere, som f.eks 3-serien, har blitt splittet opp for å gi plass til egne coupé serier som har partallene som identifikator (2, 4 og 6-seriene). Oddetallene (1, 3, 5 og 7-seriene) representerer i utgangspunktet alle modellene med 4/5 dører, men ingen regel er uten unntak. BMW´s nye 2-serie Active Tourer er ingen coupé og det er heller ikke Gran Coupé variantene, selv om de stiller ihv. 4 og 6-serien. I tillegg kommer X og Z-seriene. Felles for alle modellene har imidlertid frem til i dag vært en drivlinje med enten bakhjulstrekk eller firehjulstrekk.
  Slik er det imidlertid ikke lenger etter introduksjonen av den nye 2-serie Active Tourer. Dette er en slags mini MPV og den har forhjulstrekk som standard (firehjulstrekk er ekstrautstyr). Med en akselavstand på kun 267 cm har den faktisk en avstand mellom hjulparene som er 2 cm kortere enn dagens 1-serie. Vi snakker med andre ord om en temmelig kompakt MPV i tråd med Mercedes-Benz B-klasse. I tillegg har innstegsmodellen 218i en 3-sylindret motor på bare 1,5 liter. I historisk forstand er dette bestemt ikke en oppskrift på hva mange oppfatter som en klassisk BMW. Hva i all verden er det BMW holder på med?

  Begynnelsen
  La oss først kort se på BMW’s historie. Den er ganske broket og inneholder et par helt sentrale milepæler. Bayerische Motoren Werke (BMW) ble som en forlengelse av Rapp Motoren Werke grunnlagt i 1916. Det skulle imidlertid gå 7 år før BMW’s aller første egenutviklede og egenproduserte kjøretøy var en realitet med motorsykkelen R32 i 1923. Etter en rekke mellomspill med bl.a. en lisensbygget britisk Austin 7 (kalt «Dixi» i BMW sammenheng) ble BMW’s første delvis egenutviklede og egenproduserte bil lansert i 1932 (karosseriet ble bygget av Mercedes-Benz). Denne modellen ble kalt for 3/20 AM-1, der 20 sto for antall hestekrefter og «AM-1» sto for Ausführung München 1 eller München Versjon 1. Motoren var en rekkefirer på 785 cm3 og bilen hadde bakhjulstrekk.

  Allerede to år senere så modellen 303 dagens lys og nå kunne man virkelig skimte konturene av hva som skulle komme til å bli en BMW spesialitet. Chassiset var en nykonstruert lett monocoque rørramme og motoren var en rekkesekser på 1173 cm3 som ytet 30 HK. I forhold til de fleste av datidens konkurrerende bilmodeller hadde 303 glimrende kjøreegenskaper og mye av årsaken til dette var et øket fokus på styringens betydning for gode kjøreegenskaper. På dette området lå 303 helt i frontlinjen med sine triangelformede styrearmer under bladfjærene foran. Dette førte til at BMW så potensialet for å utvikle modellen videre til en ren sportsbil. Først med modellen 309, men den hadde motoren fra 303 og den var for svak. Deretter med modellene 315 og 319 med hhv. 34 og 45 hestekrefter og de ble en stor suksess. Så... i 1936 kom BMW´s første virkelige store mesterverk av en bilmodell... 328. Rekkesekseren var nå på 1971 cm3 og ytet hele 130 HK. Dette var helt i verdensklasse i forhold til motorvolumet og kombinert med den nyeste kunnskapen innenfor aerodynamikk og understel/chassiskontroll var 328 praktisk talt uovertruffen i forhold til konkurrentene. Selv Adolf Hitlers sjefarkitekt og rustningsminister, Albert Speer, forteller i sin bok «Erindringer» at han heller ville kjøre de ca. 650 Km fra hjembyen Mannheim til Berlin i sin BMW 328 enn å ta tog eller fly. Dette sier ikke så rent lite om BMW’ en selv om jeg naturligvis hverken har sympati for mannen eller hans virke under krigen.

  Neue Klasse
  Den andre verdenskrigen (1939-45) la en naturlig demper på begivenhetene innenfor alminnelig bilproduksjon i Tyskland (les: stort sett alt ble omlagt til krigsproduksjon) og da krigen var over lå det meste i ruiner. Tiltross for flere ulike forsøk med mer eller mindre sære modeller opp igjennom 50-tallet var det først i 1962 at BMW igjen fant igjen trylleformelen fra 328 med den såkalte «Neue Klasse». Igjen handlet det om relativt kompakte bilmodeller med fokus på motor, vekt og hjuloppheng/styregeometri. Neue Klasse ble i 1975 direkte videreført med E21 som var den første 3-serien. Det tredelte fokuset ble etterhvert også implementert i BMW’s andre modeller, som f.eks den legendariske E9 coupéen og ikke minst E3. Denne modellen fikk kallenavnet «Bader Meinhof Wagen» etter den beryktede tyske terrororganisasjonen som ofte flyktet fra ugjerningene og kjørte fra politiet i en E3.

  Nye tider
  Med disse modellene begynner også epoken med bilmodeller som mange idag oppfatter som klassiske BMW’er. Glimrende kjøreegenskaper, tilnærmet 50:50 vektfordeling, presis og lett styring, god feedback fra styringen, kraftige rekkeseksere, fantastisk eksoslyd, bakhjulstrekk, silkebløte og presise gearkasser samt et generelt sportslig image. Nesten uansett modell har denne formelen i teknisk forstand bestått til dags dato siden M30 rekkesekseren («storsekseren») kom på markedet i 1968. Det går også en klar rød tråd fra 303 modellen anno 1934 frem til idag. 303 er i tillegg den første BMW’en med de karakteristiske «nyrene» som en del av utformingen av grillen. Dette er hva jeg mener er BMW’s DNA, men hvordan skal vi forstå forhjulstrekk og R3 motorer i denne konteksten?
  Først og fremst er det viktig å slå fast at 2-serie Active Tourer i dag stort sett kun deler «2» tallet med de andre modellene i 2-serien. Active Tourer deler istedenfor plattform og drivlinje med den siste utgaven av Mini. Dette betyr også at den i motsetning til de andre BMW modellene har en tverrstilt motor, som jo er en klassisk layout når det gjelder biler med forhjulstrekk. På den måten oppnår man bedre plass til passasjerene samt at bilen er signifikant billigere å bygge iom. at motor, girkasse, clutch og forhjulsoppheng er en helhet. Kompakt, effektivt og forøvrig helt i tråd med Sir Alec Issigonis geniale konsept for den originale Mini’en anno 1959. Det er derfor stor grunn til å tro at 2-serie Active Tourer vil ha like gode kjøreegenskaper som dagens Mini og det er bestemt ikke et dårlig predikat, men gjør dette Active Tourer til en BMW i tradisjonell forstand?
  Subjektivt vil jeg mene nei, men når dette er nevnt har bilprodusenter gjort større endringer med innholdet i deres historiske konsept og merkenavn uten å bli totalt slaktet for dette (les: Porsche Cayenne SUV med dieselmotor). Det er med andre ord mest et spørsmål om hvordan vi ønsker å oppfatte BMW. Er Active Tourer som bilmodell teknisk og dynamisk isolert sett overbevisende, er den også for de aller fleste en god nok BMW. Så får vi andre heller gråte en skvett over at bakhjulstrekk og fabelaktige selvpustende rekkeseksere ikke lenger er helt synonymt med BMW.
  -Fredrik
  Diskutér denne artikkelen i forumet her
  Trykk gjerne på "likerknappen" om du mener vi burde ha flere slike artikler fra ulike skribenter her på Bimmers.
×
×
 • Create New...