Dension DAB+U 1. versjon - vellykket installasjon
Jeg kjøpte en Dension DAB+U for halvannet år siden til min X3 (F25, Navi Pro), men ga opp pga. dårlig signal. Delene var kjøpt hos BS Bildeler, som feilaktig opplyste at antennen (Funke glassantenne) var passiv (og derfor ikke trengte 12V strøm). Densions egen antenne hadde svakere karakteristikker, så jeg valgte den bort. Jeg trodde følsomheten til Dension-adapteret var dårlig, og ga opp hele prosjektet.
For noen dager siden kom jeg over Nkom's test av DAB i bil, hvor Dension kom bra ut, og hvor de forskjellige typer antenner var testet og vurdert. Hele rapporten (PDF) er verd å studere. Nkom har testet en nyere versjon av Dension (DBU2GEN); det finnes enda en nyere versjon - DBU3GEN, men jeg kjenner ikke til hva som er forbedret på disse.
Det er to ting som er viktig for et godt resultat, foruten enkel betjening, det er adapteres følsomhet og antennens forsterkning. DAB-signalene er mye svakere en FM, noe jeg fikk bittert erfare hjemme, etter å ha installert 70 LED-pærer med dimming, som støyet og umuliggjorde DAB. FM funket fortsatt fint. En glassantenne vil dessuten kunne skygge for mottak i noen tilfelle, og føre til bortfall av signal.
Følsomheten på Dension var det ingenting å si på, godt over kravet, og midt på treet. Da jeg studerte oversikten over antenner, oppdaget jeg "min antenne" Funke ADSC600 listet opp som aktiv (antenne #11). Jeg sendte 12V DC inn på antennen, og et blått lys dukket opp på antennefoten. Joda, den var aktiv, og selvsagt ikke særlig brukbar som passiv, selv om det var noe signal. Oppdaget også en hvit tape-bit, som rullet seg ut til et kobberbånd, og som skulle jordes til chassis. Ikke rart at mottaket var dårlig - verken strøm eller jording. Man kan ikke bestandig stole på produktinformasjon fra selger.
Allikevel bestemte jeg meg for å montere en induktiv glassantenne (antenne #5 i listen), mest fordi den var enkel å montere, og for å være sikker på et godt resultat. Muligens ville en klebet glassantenne gi like godt resultatet, men en prøveinstallasjon av Funke-antennen var ikke overbevisende.
Pisken monteres øverst i hjørnet på frontruten/passasjersiden, dekslet ved A-stolpen løsnes, men fjernes ikke (det ligger antagelig en airbag der inne), løsne dørpakningen først, den er ikke limt. Kabelen (3m) føres greit ned til under hanskerommet. Alle antenneplugger er SMB.
Dension har uttak for 12V strøm i adapteret, men ikke som fantommating gjennom antennekabelen, slik antennen krever. Det finnes en egen Molex plugg, og antenne som mates separat, levert av Dension. Jeg kjøpte i stedet en fantom strømmater CT27AA111, som er lett å koble mellom boks og antenne. Fakra-pluggen gjøres lett om til SMB ved å fjerne plasten som sitter rundt pluggen. Strømkabelen (+12V) kobles til Molex på adapteret (passer fint), og jord leveres via antennekoblingen. Både den nye antennen og strømmater ble kjøpt hos Bilradiospesialisten i Tønsberg.
Det som da gjenstår er USB fra adapteret til midtkonsollet, foreløpig er kabelen klemt under midtkonsollet, og ute av syne. Adapteret ligger i strikklommen på passasjersiden.
Når det kobles til første gang, starter skanning av kanaler, i mitt tilfelle fant den 45. Løsningen fungerer helt greit, radioen betjenes kun med hjulet/joysticken, men best av alt er at mottaket er meget bra. Har tatt noen turer i nærområdet, også ute på landet, uten bortfall av signal i det hele tatt. Jeg har også en BMW i3 med originalmontert DAB, og den har tendens til å falle ut noen steder, bl.a. når jeg nærmer meg garasjen. Dension er altså bedre en original DAB fra BMW! Greit å vite når man skal kjøre til hytta.
Man får ikke de fancy løsningene som en fabrikkinstallert løsning har, med fargebilder, og navn på musiker og låt, men man får stabilt mottak med god lyd; DAB-kvalitet er mer enn god nok for bil. Jeg har prøvd å spille høyt, det er nok heller veistøyen som maskerer støy fra signalet. Når du starter neste tur, vil den huske hvilken kanal du hadde tunet sist, og fortsetter der den slapp.
Den mest iøynefallende svakheten er tiden det tar å bytte kanal. I mitt tilfeller tar det ca. 17 sekunder, og det kan virke mye, men hvis man først og fremst lytter til en eller to kanaler, er det til å leve med. Forsinkelsen skyldes bufring av signalene. Betjeningen er grei, DAB fremstår som en mp3-spiller, og alle kanalene listes som mp3-filer. Navn på blokk og kanal vises, det er dog litt problem med tegnsettet, stor Ø blir til ç.
Nyere modeller kan "tunes" for å forkorte tiden det tar å bytte kanal, tider ned mot 4 sek. er antydet. Dension har utarbeidet en katalog med liste over kompatible enheter, med angivelse av forsinkelsestid for hver modell. I skrivende stund ser jeg ikke noe poeng å bytte til nyeste modell, kun for å spare noen sekunder ved kanalskift.
Siste modell, DBU3GEN, koster ca. 2000, antenne og strømforsyning nøyaktig 1000. Det er nok en av de rimeliste måter å skaffe seg en god DAB-radio på. Montering tar en halv time, uten koding og andre fiksfakserier. Dette er "plug&play".
Jeg prioriteter stabilt og godt mottak og enkel montering, derfor ble dette min løsning.