Vinn en EGR-Erstatter! Se info lenger ned.
Kjært barn mange navn. EGR – «Exhaust Gas Recirculation» også kjent som AGR (abgasrückfuhrung) på BMW språk, eller ARF på Bosch språk. De fleste som kjører dieselbil og har litt interesse for bil har hørt om dette, men hva er det egentlig? Hvordan fungerer det, hvorfor er det et problem, og hva er løsningen?
Problemet for produsenten av en dieselmotor er som alltid at en dieselmotor spyr ut en del uheldige avgasser, noen av disse har fått fellesbetegnelsen NOx. Uten å gå inn på detaljer vedrørende trykkutvikling i forbrenningskammeret, så kan vi allikevel nevne at brå trykkutvikling vil gi en høyere «peak»forbrennings temperatur, som vil gjøre at man skaper mer «NOx». For å forhindre dette har man flere teknikker å bruke, og en av de viktigste er EGR. Ved å kjøre deler av eksosen tilbake til innsuget for ny forbrenning gjør at man erstatter en del luft med eksos, man forurenser rett og slett «atmosfæren» forbrenningen skal skje i. Dette sinker trykkutviklingen i forbrennignskammeret, som da gjør at man også senker «peak» forbrenningstemperatur. Dette vil jo naturligvis også resultere i en noe mindre effektiv forbrenning, men totalen gjør at det er verdt det, sett ifra produsentens øyne.
Rent praktisk så fungerer systemet ved at eksos tas fra eksosmanifolden, ledes opp til innsugsmanifolden hvor det går gjennon en «EGR ventil». Denne er vakumdrevet, og styrt av en elektriskventil, som igjen kontrolleres av styreenheten med 0-100% åpen.
Så hva er problemet? Eksosen inneholder sotpartikler, og denne har en tendens til å sette seg i innsuget og på innsugsventiler. Problemet blir dog mangedoblet av at veivhusventilasjonen også går i den samme lufta, så det dannes en seig masse som fester seg ekstremt godt i hele innsugsvegen. Dette gjør at motoren puster mindre effektivt, og således vil kunne miste noe effekt og effektivitet. Spesielt X3 2,0d eiere har vært utsatt for innsugsmanifolder som er så tette at man knapt får to fingre inn i et hull som skal være ca 50mm.
Løsningen? Enten vedlikeholde, altså ta opp og rengjøre innsug i ny og ne (en relativt tidkrevende jobb), eller deaktivere systemet. Nb! Du er ansvarlig for at ditt registrerte kjøretøy er i henhold til norske lover og forskrifter, så for anledningen prater vi om «uregistrerte kjøretøy som brukes i motorsport eller tilsvarende». På m41, m51, m51tu, m47 og m57 kan du deaktivere systemet uten noe anet enn en feilkode som vises når du leser av feilminnet. På alle nyere motorer vil du få motorlampe og på noen noe redusert effekt som følge av dette. Da må man altså programmere ecu om man ønsker å deaktivere systemet.
Er det noen bakdeler ved å deaktivere EGR? Ikke egentlig, motoren din vil få et bedre liv som resultat av å deaktivere denne.
TRF Performance har EGR erstattere til de fleste BMW motorer, og vi kan deaktivere EGR i ecu på de fleste modellene. Vi har også to versjoner av EGR erstattere, en «vanlig» som erstatter den originale EGR ventilen, og en «Pro» versjon som erstatter EGR ventilen, men uten å koble seg på EGR røret. I stedet demonterer man hele røret, og blender med medfølgende del nede på eksosmanifolden. Denne delen er også klargjort for montering av eksostempføler for de spesielt interesserte, og dette anbefales ved trimming.
For å lese mer om EGR besøk gjerne dieseltråden.
Siden eierne av Bimmers.no fortsetter jobben med å gjøre dette forumet bedre, ønsker vi igjen å dele ut et produkt til en av dere som leser nyhetsbrevet som nå ble sendt ut. Det konkurreres altså om en EGR erstatter til m41/51,m47/57 eller m47n/57n. Alt du trenger å gjøre for å være med i konkurransen er å trykke på «følg denne loggen» på TRF Performance loggen. Det vil da bli trukket en tilfeldig vinner blant alle som har meldt seg på, for ikke å snakke om at det da blir lettere å få med seg nyheter og kommende konkurranser i TRF Performance loggen.
Hint: "EGR termostat" erstatter er et nytt produkt som fases inn så fort som mulig.
- roarholt, Hpi og diesel-power82 reagerte på dette
- 3
21 kommentarer
Anbefalte kommentarer
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå