Jump to content
 • BMW Cup - Hva, hvorfor og hvordan


  TRF
   Share

  ---- !!! lisenskurs 2020 !!! --- https://www.facebook.com/pg/nmksolor/events/

  Meld deg på og kjør løp i 2020! :)

   

  Mange av oss BMW-entusiaster er ihuga tilhengere av dette merket på grunn av de iboende fenomenale kjøreegenskapene. Bilene er fra bunn av konstruert såpass gjennomtenkt at de kan straffe mang en «sportsbil» uten videre problemer. Jeg er en av de som har en slik lidelse at dersom jeg kan så kjører jeg heller en lokal kronglete riksveg når jeg skal øst-vest i dette flotte landet enn å fly. Der, muttens alene med trange hårnålssvinger, krøn, naturlige sjikaner og masse flott natur koser jeg meg noe voldsomt, og drar på smilebåndet når man kan presse på litt og oppleve akkurat hvor bra kjøremaskiner BMW byr på.

  Selv om de fleste av oss elsker slike kjøreturer skal jeg være den første til å innrømme at det ofte blir ei stund mellom hver gang. For ikke å snakke om at det ikke er så mange veger hvor man virkelig kan trå på uten at det går ubehagelig fort for førerkort og evt. andre langs vegen. Videre er det ikke alltid frua skjønner hvorfor jeg «må ha» større bremser, og stivere og stabstag, og større hjul og så videre på familiefrakteren vår. Min løsning på dette problemet var derfor å kjøpe/bygge meg en dedikert banebil. BMW CCN og andre har mange fine treff i løpet av et år som utelukkende fokuserer på banekjøring, og når de i tillegg har en helt egen «BMW Cup» med fokus på trivelig atmosfære og noenlunde kontrollerte kostnader var dette noe som vekket min interesse i alle fall. Her får du møte andre mennesker som deler samme interesse, og ikke minst beskue en god samling gromme BMWer.


  BMW Cup

  Leser du på racing.bmwccn.no vil du nesten med en gang lese; «intensjonen med BMW Cup er at det skal være en enkel og oversiktlig serie hvor terskelen for deltakelse skal være så lav som mulig». Dette mener jeg er noe av det som gjør serien så godt egnet for mange av dere på dette forumet. Har du lyst å prøve litt racing, uten at det skal koste skjorta, og i et fora der fokuset er på å ha det gøy, så er dette serien for deg. Vi driver jo «alle» med BMW allikevel her, som er et av kravene til bilene.

  Så, hvordan fungerer dette?


  Cupen

  For 2019 var det planlagt 10 løp fordelt på 5 helger. 3 helger på Våler og 2 helger på Rudskogen. De 6 beste resulatene var poenggivende. Ei løpshelg består av et antall trenings heat, kvalifisering og 2 løp. De fleste løpene kjøres sammen med «Corsa Italiana» som er en tilsvarende cup med lignende reglement, men for italienske biler. Vi konkurrerer ikke om de samme poengene, men kjører samtidig på banen. Under her ser dere onboard fra Vålerbanen og startnummer 222 i regn, deretter en av "corsa italiana" bilene i år, på Vålerbanen, og til slutt onboard fra en av BMW Cup bilene (47) i 2016 på rudskogen.

   

  Føreren

  Må ha såkalt «hastighetslisens/ racing». Dette består av en dag med litt undervisning, en teori prøve (svært enkel sak) og noen runder på banen hvor du viser at du har forstått flaggene og andre grunnleggende regler. Du kan bruke privatbilen din, og det er ikke snakk om å kjøre «fort». For å ha lisens må du også være medlem av en klubb, og det holder da med eksempelvis BMW CCN. Kalender som også vil vise kommende lisenskurs finner du her

  Du må også ha godkjent kjøreutstyr. Dette vil si undertøy, dress, hjelm, hansker, sko og HANS. Du kan lese detaljert om dette her.


  Bilen

  Generelt: Må inneha vognlisens. Dette vil si at den må bygges ihht. gjeldende teknisk reglement. Dette er ganske enkelt i serier som BMW Cup og krever kun et helt enkelt grunnleggende bur, hovedstrøm etc. Les mer om dette her og her. Du kan mao bygge bur selv ihenhold til nasjonalt reglement, eller kjøpe en bil med FIA godkjent bur. Sistnevnte gjør at bilen også kan brukes, og selges, internasjonalt.

   

  BMW Cup sitt eget tekniske relgment finner du her. Den kjente "15års regelen" er nå fjernet, det samme er regelen om originale motorsport biler. Motor og gir er «fritt», men må være av en type som originalt har blitt levert av BMW. Både trimmede og standard motorer i tillatt.

  Cupen deles inn i 3 klasser, hvor klasse 1 er raskest. Dette gjøres ved at man benytter et «effektberegningsskjema» (her) som gir deg et «vekt / effekt» forhold. Inndelingen er:

  Klasse 1 = 2,50 – 4,74 kg/hk

  Klasse 2 = 4,75 – 6,99 kg/hk

  Klasse 3 = 7,00 + kg/hk.

  Åpen klasse = Fritt, men kan ikke konkurrere om poeng i serien.

  I 2019 har det vært flere deltakere i alle klasser. Her kan man enkelt se hvilken klasse som passer best for bilen man har, ønsker å ha, eller budsjett, og velge deretter.

  Hva slags biler passer i disse klassene? En standard e36 m3 3,0 vil akkurat havne i klasse 1 med mindre den er unormalt tung for racerbil å være. Mao. er e30/36/46 en typisk klasse 1 bil når den er koblet sammen med en s50/54. En 325/328/330 er en typisk klasse 2 bil, med mindre igjen den er unormalt tung. En 318/320 er en typisk klasse 3 bil.

  Bensin, e85 og diesel er alle tillatt. Mens e85 får et effekttillegg, så beregnes grunneffekten på en annen måte for diesel.

  Videre er det kun tillatt å kjøre med «gateslicks». Dette er også et ledd i kostnadsreduksjon da et sett med slike «gateslicks» gjerne holderflere varmesykluser enn "full slicks". Flere kjører hel sessong eller mer på sine dekk, andre bruker noe mer.

  Reglement: https://bilsportboka.no/kapittel/racing/

  BMW Cup: http://racing.bmwccn.no/

  Noen sitter kanskje på gjerdet og har tenkt tanken på banekjøring, og da vil jeg varmt anbefale BMW Cup. Et bevisst forhold til kostnader og fokus på å hygge seg på banen gjør dette til en trivelig affære. Videre får du en del kjøretid, og ikke minst mye løpskjøring.

  Andre har jo allerede «banebiler» som de kjører med på Gatebil ol. Det mener jeg er en uhyre lite kostnadseffektiv måte å gjøre det på, da mange av disse bilene ikke har lisens. Dette gjør at bilene koster omtrent det samme som en BMW Cup bil, men ikke kan brukes i noen form for konkurranse eller organisert trening. Ikke bare begrenser dette bruksområdet, men det begrenser også salgsverdien den dagen du skal kvitte deg med skaperverket ditt. Sitter du med et banebilprosjekt er det bare kaste seg rundt og gjøre seg klar for BMW Cup 2020! Du trenger ikke grommere motor enn det du velger selv i forhold til klasse.


  Hva koster dette?

  Lisens kommer på ca. 2.500,-

  Personlig kjøreutstyr kommer på ca. 10.000,-. Dette inkluderer da dress, hjelm, HANS, hansker, sko, undertøy.

  Typisk startavgift for ei helg er ca 2.500,- - 3000,-

  Bil kommer helt an på hva du er ute etter. Men en typisk e36 325i bør kunne bli race ready på ca. 50.000,- inkludert bilen. Velger du å kjøpe ferdig bil vil du trolig måtte ut med alt i fra 50.000 og oppover. Fjorårets ubestridte vinnerbil i klasse 1 (e28 3,2 s54) ligger kan bli din for 185 000,-

  I tillegg kommer reise til og fra løp samt leie av biltralle om ikke du har selv, og ikke minst løpende utgifter på bil (bensin og evt. mekaniske problemer). Dekk kan vare en hel sesong, og koster typisk 6 – 11.000,- avhengig av type og størrelse.

  Hvor fort går det?

  De raskeste Klasse 1 bilene kjører bestetider noe lavere enn det GT4 gjør - mao 1:35.xx bestetider på Rudskogen og 1:01.xx bestetider på Vålerbanen. De har typisk noe mer effekt, men er begresnet av "r-dekk / gateslicks" vs full slicks som GT4 kjører på. Klasse 3 biler skal i utgagnspunktet kunne gå ca likt med GT5 biler.

   

  Biler i BMW Cup - Klasse 1

  Startnummer 225 – e36 m3 3.0 – Klasse 1

  Fører – Carl Haakon

  2019 klasseresultat: 4. Serieresultat: 10.

  image.png.0786d0d614fce2bc62e66d981c60b7db.png

   

  Tidligere Rudskogen bil som har blitt bygd om med bla s50b30. TRF e36 STW forstilling, Intrax understell, BMW Motorsport software levert av TRF. ++ Carl Haakon har brukt litt tid på å få sortert ut småting, og har fått bra tempo gjennom sessongen.

   

  Startnummer 63 – e36 m3 3.0 – Klasse 1

  Fører – Petter

  2019 klasseresultat: --- Desverre ikke kjørt i 2019. Planlegger å kjøre igjen i 2020.

  Bmw-cup-norge-63.jpg

   

  Tidligere Rudskogen bil som har blitt bygd om med bla s50b30. Cupens blankeste bil uten tvil. Nå også med carbon dører.  Startnummer 71 – e36 m3 3.2 – Klasse 1

  Fører – Oddvar  

  2019 klasseresultat: -- Ikke kjørt i 2019. Vi håper han kommer tilbake i 2020!

  Bmw-cup-norge-74.jpg

  En av Oddvars mange e36er. Tidligere BTCC bil. S50B32.

   

  Startnummer 69 – e30 m3 – Klasse 1

  Fører – Karl Magnus

  Resultat 2019 – Dessverre ikke fått deltatt i 2019. Har tidligere vunnet Cupen. Vi håper han kommer tilbake i 2020!

  Bmw-cup-norge-69.jpg

  Grom e30 som jeg mistenker snart nærmer seg DTM spec.  2.7 (?) Køhler S14 motor og ca 330hk.

   

  Startnummer 47 – e21 320 Gr. 2 – Klasse 1

  Fører – Jan-Åsmund

  2019 klasseresultat: 3. Serieresultat: delt 8.

  Bmw-cup-norge-47.jpg

  Oldtimer e21 «Gr.2» 2.0 m10 turbo. Motor har fungert bra. Jobber med bremseutfordringer, og ombygging av understell mot 2020.


  Startnummer 42 – e30 m5 v8 – Klasse 1

  Fører – Thorbjørn

  2019 klasseresultat: --- Motorhavari, ingen fullførte løp

  Bmw-cup-norge-42.jpg

  «Så liten bil som mulig med så stor motor som mulig» -- S62B50 m5 motor, e34 bakstilling og e36 m3 forstilling. K-sport understell og bremser. Går fælt. Thorbjørn har begynt å bygge opp motor på nytt etter havari, denne gangen med fabrikksny s62 blokk fra BMW (!).

   

  Startnummer 244 – e36 m3 3.2 – Klasse 1

  Fører – Trond

  2019 klasseresultat: 2. Serieresultat: delt 2.

  image.png.f097b0957d4936f265a6a34f2603059f.png

  Trond kjører denne med stoisk ro og med konsekvent tempo. 100% fullførte løp. Dette er også gamlebilen til Thor, en kjernekar og en real pådriver for BMW Cup som desverre har gått bort. Det er godt å se at bilen lever videre og brukes som den var ment å brukes.

   

  Startnummer 28 – e28 3.2

  Fører – Rune

  2019 klasseresultat: 5. Serieresultat: 11

  Bmw-cup-norge-28.jpg

  Grom e28 med s54. Rask bil og rask fører. Desverre en trøblete sesong for Rune med sen start etter overhaling av motor på vårmparten. Tidliere vinner av Cupen (flere år), og setter som oftest de raskeste tidene.Nybygd S54 med TRF CSL konvertering. Ksport bremser og KW dempere. Carbon frontfanger er nok også ganske unikt på en e28. Sømsveiset karosseri.

   

  Startnummer 91 – TRF e46 330d WTCC

  Fører – Terje Raymond

  2019 klasseresultat: 1. Serieresultat: 1

  Bmw-cup-norge-91.jpg

  Original Gr.N bil. Deretter konvertert til WTCC av TRF med reservedelspakke fra en av WTCC bilene. Sømsveist karosseri, carbon wtcc kit. TRF 35d kit. Intrax understell, PFC bremser ++ Det ble gjennomført store endringer før 2019, og det er planlagt mindre endringer mot 2020. For mer info, se her.

   

  Klasse 2

  Startnummer 222 - e36 330i m54

  Førere - Martin og Theo

  2019 klasseresultat: 2. Serieresultat: 6

  image.thumb.png.c2320c6e8940f0368b310fc613eb4686.png

  Breddet e36 godsak med m54b30 motor. Sachs 4 vegs understell fra WTCC bil, og en en masse justerbare greier. Modifiserte opphengspunkt ++. Drexler diff. Har hatt en noen småproblemer, men det ser ut til at den blir mer og mer satt og velfungerende.

   

  Startnummer 299 - e87 130i

  Førere: Knut, Kim, Nils, Julian og Frederik.

  2019 klasseresultat: 1. Serieresultat: 4.

  image.png.fb459f7643a0b012027f9a235e77b833.png

  e87 130i. Denne går normalt i langdistanse racing i Sverige, men gjør litt gjesteoppvisning i bmw cup.

   

  Startnummer 228 - e36 328i

  Fører: Claus Henrik

  2019 klasseresultat: 3. Serieresultat: 6.

  image.png.d2caed0dd8ae11155e98a5c884e1aaa3.png

  e36 328i m52. Millway foringer, alu dører og noe glassfiber karosserideler. Større bremser. Seriens dominerende 3-hjulskjører.

   

  Klasse 3

  Startnummer 265 - e36 323ti

  Fører: Marius

  2019 klasseresultat: 1. Serieresultat: delt 2. med Trond.

  image.png.8c516a55412c829feb859c30ba86328a.png

  e36 323ti med litt nedjustert effekt for å passe inn i GT5, hvor Marius også tok serien i år.

   

  Startnummer 202 - e39 528i

  Fører: Anders

  2019 klasseresultat: 2. Serieresultat: 4.

  image.thumb.png.180cba1c96375844a6cb85ee082f51a4.png

  e39 528i m52 med m50 innsug, med hjemmelagd (!) datasprut. TA technix og noe stivere foringer. 2 plass i klassen viser at det er viktig å møte opp og plukke poeng i så mange løp som mulig som Anders har gjort.

   

  Startnummer 207 - e87 125i

  Fører: Fredrik og Jon Roger

  2019 klasseresultat: 3. Serieresultat: 8.

  e87.thumb.jpg.8627db01a8f99c19fd6e8c5ff8f55451.jpg

  e87 som de har bygd opp fra tomt karosseri med Pedersen bur, TA technix coilovers, og m52b25. Dashboard og elektrisk annlegg har de også lagd selv for å få dette til.

   

  Startnummer 214 - e36

  Fører: Frank Tore

  2019 klasseresultat: 4. Serieresultat: 12.

   

  *mangler bilde og infor per nå*

   

  Startnummer 203 - e34 520i

  Fører: Stian

  2019 klasseresultat: 5. Serieresultat: 13.

  image.png.894b49c78dc56a5daf38fca0940661e0.png

  e34 m50b20 som har fått Pedersen bur, K-sport bremser, senkesett og noe glassfiber. 

   

   

  Det finnes flere biler som har kjør tidligere, i år, og kommer til å kjøre, men dette er det jeg sitter på av bilder og info pr nå. Om noen lurer på noe er det bare å spørre, også håper jeg jo å se flere bimmers.no medlemmer på startlista neste år :)

  Edited by TRF

   Share


  User Feedback

  Recommended Comments  Varighet: Normalt 10 eller 12 runder.

  Lys: Det trenger ikke å være originale lys. Så lenge det er et lys der er du innafor. Jeg mener du må ha blinklys, men det kan enkelt sjekkes i reglementene som det er linket til i artikkelen.

  Radiator må flyttes frem desverre.

  Du kan kjøpe så mye dekk du vil. De må dog være på "dekklista" og E- merkede.

  Enkelte i rallycross kjører mer krasjbiler enn billøp, no offence ;). Det er ingen som er interesserte i å rette biler for morro skyld.. Dette er unødvendig bruk av tid og penger. Jeg siterer fra reglementet:

  Platekontakt og uvøren/ufin oppførsel under løpene på bane skal søkes unngått. Gjentatte eller bevisste brudd på klassens prinsipper og ånd skal straffes kontant, og kan medføre diskvalifikasjon, poengtrekk og i ytterste tilfelle startnekt i gjenværende løp. En grunnleggende tanke med klubbracing er at medlemmene skal få anledning til å konkurrere med hverandre i sikre og trivelige former. Ett annet viktig prinsipp er å holde kostnadene på et så rimelig nivå som mulig, slik at flest mulig av klubbens medlemmer har anledning til å delta

  Jeg har heller aldri sett det som nødvendig å "bremse så seint at jeg må støtte meg på han andre og på den måten kommer forbi", bremser jeg for seint så lar jeg det (så langt jeg greier) gå utover mitt spor og min tid, ikke bilen til konkurrenten. Adferden du referer til praktiseres stort sett heller ikke i noen andre grener enn Rallycross og BC. Når det er sagt så er jeg fan av rallycross.

  https://www.facebook.com/bmwccnracin...1215707258612/

  https://www.facebook.com/bmwccnracin...1215693925280/

   

  Her passerer Rune med sin e28 og jeg med min e46 330d en av de Corsa bilene som har kamera, 13:06

   

  Og her på 17:55:

   

  Edited by mkj
  Formateringsproblem
  Link to comment
  Share on other sites

  Synes du skal ha skryt for dette TRF! Ryddig og interresant artikkel om ett miljø de fleste vet eksisterer, men kanskje ikkje så mange inkl meg egentlig ikke har (hadde takket være deg) noe som helst kunnskap rundt. Tror nok eventuelle aktuelle lesere har en mye lavere terskel for å involvere seg etter å ha lest dette. :)

  Edited by hsd
  Link to comment
  Share on other sites

  Kan bare bekrefte det som TRF skriver. Har selv kjørt tre eller fire sesonger i BMW Cup. De tre første årene kjørte jeg en BMW E36 325i i klasse 3. Overrasket over hvor bra bilen gikk med original 325i motor på 192 HK. Det eneste som var gjort var å skifte til lett svinghjul og litt lavere kardang utveksling. Jeg kjørte på Kumho V70 i dimensjon 235/40 x 17 og dekkene holdt fint en sesong med cirka 10 løp pluss trening/kvalifisering. I tillegg kjørte jeg vel 2 dager med Trackday. Alt unødvendig interiør osv. var fjernet så vekt uten fører/drivstoff var rundt 1040kg. Sist sesong skiftet jeg motor og satt inn en S50B32 motor, helt standard med 321 hk. Litt hastverksarbeid på slutten medførte at det ble en del elektriske problemer, men tror jeg har fått sortert det ut nå. De to siste løpene fungerte bilen uten problemer. Gleder meg til ny sesong og vil poengtere at jeg synes kjøretid er mye viktigere enn å ha en bil med rå effekt hvor tiden går med til å skru! Mye morsommere og mer lærerikt å være ute på banen og få kjøretid!

  Link to comment
  Share on other sites

  Ang utveksling, kanskje Thor kan svare på det? Eller andre som kjører med s50/54? (man kan naturligvis regne på det også, hvor store hjul har du?)

   

  Jeg behandler nok girskift bla betydelig styggere enn e21en over her. Har lang stang og tar i og vel så det. Men å bytte en girkasse er en liten kostnad og enkel tilgang (og noe man styrer selv ift misbruk). Å reparere i bøtter og spann med karbon (dvs, kjøpe nytt fra BMW Motorsport) ønsker jeg å unngå. Det blir vanvittig dyrt og unødvendig. Jeg opplever at de fleste har et fornuftig forhold til at man ikke er tjent med platekontakt.

  Håper du får til å bli med! Det er jo som Thor presiserer en fin mulighet til å få en del tid på banen :)

   

  Skulle det være spørsmål er det naturligvis bare å spørre :) Ingen spørsmål er for dumme eller små.

  Link to comment
  Share on other sites

  Har 18" felger liggende som jeg tenkte å bruke :) 

  Bilder under viser max fart i 6 gir med henholdsvis 3.62 og 4.45. Har begge diffene liggende, så kan bytte etter behov. 

  4.45 gir 162 mph som er 260 kmt faktisk. Burde holde akkurat det da? Ønske er jo å ha 6500 på enden av langstrekket, og ikke pine motoren på 8000 over halve langstrekket :) Hvis det er noen som kjører 4.10 så er det greit å dele erfaringer.

  Screenshot_20170218-015933.png

  Screenshot_20170218-015957.png

  Edited by Evopower
  Link to comment
  Share on other sites

  Så vidt jeg kan se så vil 4.45 utvekslingen fungere helt greitt. Kjøre selv med S50B32 motor og 4.10 utveksling og standard M3 girkasse med 6 gir. Husker ikke maks turtall ned mot Angsten, men kjører et stykke på 5 gir og har et godt stykke igjen før maks turtall. Så vidt jeg kan se så har du cirka 215 km/t på 8000RPM på 5 gir. Tror hastigheten vår er rundt 200km/t (?) på de raskeste bilene/førerne ned mot Angsten. Lykke til! Bare å prøve!! Om en ikke vinner så har man like mye moro likevel!!  Gleder meg til sommeren!! 

  Link to comment
  Share on other sites

  Tenkte bare legge til litt om mine erfaringer som deltager i BMW Cup. Å kjøre på Rudskogen er som natt og dag i forhold til for eksempel en trang rallycross bane. Som alle som har kjørt på Rudskogen vet så er banen veldig bred med mange alternative spor og med mange muligheter for forbikjøring uten platekontakt. Det er vel ikke å overdrive å påstå at Rudskogen er den fineste banen i Nord Europa (?). Har hørt at flere er enige i den beskrivelsen, både svenske og danske førere. Det er også en meget utfordrende bane, har selv kjørt minst 200 runder der og synes jeg stadig lærer nye ting. I tillegg er det en veldig hyggelig tone i depot og blant deltagerne ellers. Vi har også et veldig godt forhold og et kjempegodt samarbeid med gjengen i Corsa Italiana. Og morsomst av alt:  Ligge i tette felt med biler på alle kanter! Både spennende og utfordrende! Er man flink til å kjøre så er det ikke nødvendig med all verden av effekt. I svingene går motorsvake biler like raskt som motorsterke biler og gasspådrag kan også være enklere å justere for biler med litt mer moderat effekt. Til sesongen 2017 vet vi at det kommer flere klasse 3 biler i BMW Cup. I klasse 3 vil det sannsynligvis bli færre biler enn i klasse 1 og kanskje lettere å få god en plassering. Poeng deles ut klassevis. Vinnneren av BMW Cup i 2015 kjørte en klasse 3 bil. Bilen var en helt standard 4 dørs E30 325i med 12 ventiler og rundt 170Hk. Bare å finne  en bil, sette inn bur, godkjent racingstol (ikke krav om maks 5 år for stol), sikkerhetsbelte (maks 5år for belte) og hovedstrømbryter og melde seg på løp i BMW cup!! 

  Link to comment
  Share on other sites
  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...