Gå til innhold

DAB TA, Traffic announcements


Anbefalte innlegg

Har 2014 F11 med DAB+ levert originalt fra BMW

Når man lytter på NRK skal trafikkmeldinger automatisk slå inn når knappen TA er aktivert.

Har ikke opplevd at trafikkmeldinger slår inn selv om meldinger finnes når man hører på NRK trafikk (DAB kanal)

Andre som har erfaringer vedr. mottak av trafikkmeldinger

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette står på Radio.no:

Trafikkmeldinger via DAB: 

Alle trafikkmeldinger er integrert i sendingene på de store kanalene. NRK P1 har integrert trafikkinformasjon i sendingene, både i DK-flatene og riksflatene. Radio Norge og P4 har også integrert trafikkmeldinger i sendingene. Dette er meldinger som publikum får uavhengig om de lytter til DAB eller FM. Denne praksisen fortsetter som før. Disse meldingene når klart flertallet av lytterne.

NRK har opprettet en trafikktjeneste som en egen kanal. Denne kan alle lytte til – uavhengig om de har TA-funksjon eller ikke. Denne gir oppdatert informasjon på kort tid.

Dersom mottakeren har TA-funksjon, og denne er aktivert, mottar man  trafikkmeldinger på NRKs kanaler innenfor den aktuelle regionen.

 

Om dette betyr at man må lytte på en NRK kanal for at TA skal fungere var litt uklart men det virker rart hvis det er slik

Så da skal det vel bryte inn hvis TA er aktivert og man befinner seg i den aktuelle regionen slik jeg tolker det? 

 

Endret av Hpi
Lenke til kommentar
Del på andre sider

NRK informerer:

Trafikkfunksjon også på DAB-radioer

"Alle NRK-kanaler vil bli brutt med trafikkmeldinger om TA-funksjonen er aktivert. "

https://www.nrk.no/informasjon/ny-trafikktjeneste-pa-radio-1.13313097

Jeg har ikke opplevd at trafikkmeldinger fra NRK slår inn selv om TA er aktivert, og man lytter på NRK.

Dersom ingen andre heller har mottatt TA er det kanskje en feil i DAB TA funksjonen?

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du må muligens ha på TP. Testet i bilen tidligere i dag og det er slik at du må høre på NRK for å få trafikk informasjonen til NRK.
Det kom fortløpende informasjon på skjermen for hele Norge, men ikke noe avbrytelse av musikk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 7 months later...

Hei. Jeg jobber med DAB på teknisk side i NRK. Tenkte jeg skulle oppklare litt angående trafikk meldinger på DAB.

 

NRK sender tre typer announcement. Road Traffic, Transport og Alarm. Alarm foreløpig bare i DAB region 2 (Buskerud, Telemark og Vestfold).

  • Road traffic er vegmeldinger og det vi ofte bare kaller TA (Traffic Announcements).
  • Transport er meldinger om kollektiv trafikk.
  • Alarm announcement er meldinger for å varsle situasjoner som kan medføre tap av menneskeliv, atom- nedfall og krig.

Alle Traffic og Transport meldinger blir sendt i NRK Trafikk kanalene. Det er sju kanaler som er delt inn etter DAB regionene. (NRK Trafikk 1, NRK Trafikk 2, osv). Disse kanalene kan du velge i stasjonslista på mottakeren din.

  • Region 1: Oslo, Akershus og Østfold
  • Region 2: Buskerud, Telemark og Vestfold
  • Region 3: Agder og Rogaland
  • Region 4: Hordaland, Sogn og Fjordane
  • Region 5: Hedmark og Oppland
  • Region 6: Trøndelag, Møre og Romsdal
  • Region 7: Nordland, Troms og Finnmark

 

Meldingene på Trafikk kanalene går i loop så lenge de er aktuelle. Er det ingen aktuelle trafikk meldinger er det bare en liten info melding på kanalen om at du hører på NRK Trafikk. Første gang en ny Traffic eller Transport melding blir sendt på kanalen trigges en announcement. Det blir da sendt et signal til alle DAB mottakere om at de skal svitsje over til kanalen NRK Trafikk. De mottakerne som har denne funksjonen vil da svitsje over slik at du hører meldingen, og så svitsje tilbake til den kanalen du hørte på når meldingen er over. Lytterne skal selv kunne velge om de vil bli avbrutt med en melding ved et valg i menyen på DAB radioen. Om DAB radioen ikke støtter announcement funksjoner skal radioen ignorere meldingen, og lytteren merker ingenting.

Vi har delt inn disse meldingene i flere clustere pr DAB region. Dette er for å kunne målrette meldingene for de lytterne som hører på lokale varianter av våre P1 og P1+ kanaler.  Eksempel; En lytter i på NRK P1 Østfold vil som regel ikke være interessert i trafikkmeldinger fra områder utenfor Østfold.

Disse clusterne er delt inn etter hvordan NRK sine distriktskontorer er plassert geografisk. Eks. for region 1, Oslo, Akershus og Østfold:

  • Cluster A; Meldinger relatert til Oslo og Akershus , inneholder bare meldinger som blir sendt på NRK P1 Østlandssendingen og NRK P1+ Østlandssendingen.
  • Cluster B; Meldinger relatert til Østfold , inneholder bare meldinger som blir sendt på NRK P1 Østfold og NRK P1+ Østfold.
  • Cluster C; Meldinger relatert til både Oslo, Akershus og Østfold. Denne blir brukt til alle de nasjonale NRK kanalene som ikke er regionsoppdelt (P2, P3, Sport, P13, etc) . NRK vet ikke om f.eks. en P3  lytter befinner seg i Østfold eller Oslo.
  • Det blir sendt både Road Traffic flash og Transport flash i alle disse clusterne

Alarm announcement blir sendt i et eget cluster som er dedikert til nettopp dette. Om Alarm announcement er implementert i mottakeren kan lytteren IKKE velge bort dette. Støtte for Alarm announcement er obligatorisk i alle DAB radioer.

I utgangspunktet må du lytte på en NRK kanal for å få en TA fra NRK. Det er fordi de sendes ut på samme frekvens som de andre NRK kanalene. De kommersielle kanalene har en annen frekvens.

Men... Bil fabrikantene har ofte  to eller tre tuner i sine mottakere. Det betyr at en av tunerne kan "lytte" på en NRK frekvens i bakgrunnen samtidig som DU lytter på en kommersiell kanal. Og om det da kommer en TA på en NRK frekvens kan mottaker fabrikanten sette opp radioen slik at den bryter med en TA om du har valgt det i menyen på bilen. Det samme gjelder om du lytter på CD, AUX, Bluetooth, etc. Dette er ikke noe NRK kan styre. Men veldig mange bil mottakere er satt opp på den måten uten at jeg har noe tall eller oversikt.

Håper dette var oppklarende.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 year later...
  • 1 month later...

Jeg har Navigasjon Proff CIC med original DAB i min 2011 mod E90. Har TP aktivert, men har aldri fått inn noen norske trafikkmeldinger her nede på sørlandet, men plutselig får jeg inn Danske trafikkmeldinger. 🤦🤷 Litt spesielt?

IMG_20210710_121641__01.thumb.jpg.ac547e556d979d1fb9a413b539823714.jpg

 

Endret av Øyvind L.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...