Gå til innhold

DYI E61 diskret LED-bar


Pekka
 Share

Anbefalte innlegg

Montering av LED-bar på 2008-modell 5-serie:

 

Ønsket var å ha vesentlig mer fjernlys uten at det nye fjernlyset synes noe særlig, og uten at det ble skadet hvis noen rygget inn i registreringsskiltet.

 

Innkjøpt utstyr:

*LED-bar fra Lazer (Linear 12 Elite, E-merket)

*Lazer singel ledningsnett med bryter

*Hella skiltbrakett

*Plateskruer

*Strømtyv

 

Startet med å fjerne skilt og braketter, og vasket bilen.

 

Mens bilen tørket ble Hella skiltbraketten modifisert ved å bøye den over kneet til riktig fasong.  Deretter ble hull borret til boltene til LED-bar, og overskytende materiale bak på skiltbraketten kappet bort med vinkelsliper (ellers ville braketten støte i den nederste grillen, og dermed ville LED-bar stikke for langt ut under skiltet).  Deretter ble alle skarpe kanter slipt ned og lakkert.

Legger ikke ved noen bilder av dette da skiltbraketten og LED-bar ikke passet særlig godt sammen selv om selgeren påstod braketten kun måtte modifiseres LITT.

 

Monterte så LED-bar i skiltbrakett, og monterte skiltbraketten på bilen ved hjelp av plateskruer (Biltema, Maxbo, TOOLS, m.fl.)

 

Satte så på BMW sin lakkerte skiltbrakett og registreringsskiltet.

 

Tok ut høyre del av grillen (sett forfra.  Ikke behov for verktøy) og borret bort litt av øvre, venstre hjørne (sett forfra).

 

Tok så ut frontlykten på førersiden (Finnes flere YouTube-videoer som viser fremgangsmåten).

 

Klippet bort av/på-bryteren som fulgte med ledningssettet til LED-bar og trakk ledningene inn i lyktebrønnen.  Takket være et svar fra Otis på forumet for noen år siden var det enkelt å finne styrestrømmen til fjernlyset (helblå ledning nederst til høyre i bildet).  Monterte en strømtyv på den helblå ledningen for å koble denne til ledningen til LED-bar.  Satte en krympestrømpe på den andre ledningen som det ikke lenger var behov for (Av/på-bryteren har én inngående signalstrømledning og sender signalet videre til den utgående signalstrømledningen når du trykker på bryteren.  Nå som LED-bar får signalstrøm fra fjernlyset er det ikke behov for den inngående ledningen lenger).  Satte på ytterligere en krympestrømpe, og deretter en strips for å være helt sikker på at det ikke blir noe vanninntrenging til ledningen.  Satte strips på strømtyven slik at denne ikke kan åpne seg, og stripset fast en ekstra sløyfe på ledningen slik at den ikke kan nappes ut av strømtyven ved et uhell.  Teipet deretter godt med elektrikerteip, og stripset faste endene på teipen.

 

Reléet til LED-bar ble festet i holderen til spylervæsken, byttet til en lengre bolt enn originalt for å få til dette.

 

Jordingsledningen ble festet sammen med en eksisterende jordingsledning 10 cm fra reléet.

 

Hann-pluggen som skal kobles i LED-bar ble senket ned foran motorrommet slik at den kunne hentes fra høyre del av grillen (sett forfra) og kobles sammen med hunn-pluggen.

 

La ledningen med hunn-pluggen til LED-bar i øvre, venstre hjørne av den høyre delen av grillen og klikket på plass høyre del av grillen.

 

Tok så strømledningen fra LED-bar og koblet til det røde batteri-punktet i motorrommet (selve batteriet sitter i høyre, bakre hjulbrønn).  For å få til dette måtte jeg borre opp kabelskoen til LED-bar noe.

 

Flere av ledningene er altfor lange, kveilet derfor disse pent sammen og stripset dem, og stripset så kveilene til forskjellige punkter i motorrommet.

 

Etter litt testing på mørke landeveier ble LED-bar justert noe opp fra vater og deretter ble alle bolter satt inn med sterk Loctite.

20191012_143019.jpg

20191012_152342.jpg

20191012_152820.jpg

mod20191012_162146.jpg

mod20191012_162201.jpg

20191013_160305.jpg

20191013_163215.jpg

20191013_163220.jpg

20170817_144027.jpg

20191226_144129.jpg

Endret av Pekka
Jordingsledning + nytt bilde
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Veldig kjekk write-up :)

har e61 selv og selv om fjernlyset er "så der" (berlingo arbeidsbilen lyser dobbelt så bra 😂) så kunne det vært lurt å kanskje sette på noe slikt. Ser jo prisene på linear 18 som jeg i så fall skulle hatt, er helt hinsides 🤔... 

Lagrer sida her så det eventuelt blir lett å legge opp senere. Flott at du tok deg bryet å skrive om dette ;)

Gjerne si litt om lysbilde også i bruk

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...
På 26.12.2019 den 21.05, Evopower skrev:

Veldig kjekk write-up :)

har e61 selv og selv om fjernlyset er "så der" (berlingo arbeidsbilen lyser dobbelt så bra 😂) så kunne det vært lurt å kanskje sette på noe slikt. Ser jo prisene på linear 18 som jeg i så fall skulle hatt, er helt hinsides 🤔... 

Lagrer sida her så det eventuelt blir lett å legge opp senere. Flott at du tok deg bryet å skrive om dette ;)

Gjerne si litt om lysbilde også i bruk

 

Bilen har stått stille i julen, skal ta bilde i mørket med nærlys og så fjernlys.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...