Jump to content

ShellMotul

Members
 • Posts

  106
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by ShellMotul

 1. Ok, det var rart. Tenningen skal stå i posisjon to ja. Slik at serviceindikator-lysene lyser. Lysene burde bli grønne selv om batteriene på SI-kortet ikke er i orden. (Men dersom de ikke er i orden går lysene tilbake til rødt igjen med en gang du skrur av tenningen igjen). Du bør dobbeltsjekke om du faktisk får kontakt mellom pinne 1 og pinne 7. Det kan være noe belegg på pinnene. Bruk noe spisst som du kan skrape med. Hvis ikke dette gir resultater, så kan det være at de to batteriene du har i speedometeret ditt er deffekte og må byttes (så deffekte at lysene ikke slukker selv med tenningen på... ikke godt å si). Du kan måle spenningen over batteriene. De står i serie og man skal derfor måle mellom 2,4v og 3v ca (1,2v til 1,5v per stk.). Jeg byttet mine for noen år siden. De originale er Ni-Cd batterier. Jeg satt inn Ni-Mh batterier uten at det har vært noe problem. Det er masse informasjon å finne angående disse batteriene. F.eks: https://www.mye28.com/viewtopic.php?t=144960
 2. Den tabellen over her er for den 20-pinns kontakten, og den er ikke helt lik 15-pinns kontakten man finner i de eldre modellene til BMW. Men resten stemmer. Pinne 7 er likt på begge typene av kontakter, så det stemmer. Og pinne 1 er jord (GND) for 15-pinns kontakten. Gjør følgende for e23: -Koble sammen pinne 1 og 7. -Skru på tenningen og hold den på helt til serviceindikator-lysene nullstilles. -Skru av tenningen. -Ta bort kortslutningen mellom pinne 1 og 7. Vær obs på at det er to nivåer, "Oilservice" og "Inspection". Den ene nullstilles etter noen få sekunder (3-5?), og den andre slettes etter rundt 10 sekunder. Så det er bare å ha tenningen på helt til begge indikatorene er nullstilt.
 3. Den pinnen du nevner er nok jordinga til parklyset ja, så det er nok derfor parklyset ikke fungerer. Du kan kanskje reklamere på dette? Hvis ikke så kan du jo evt. legge inn en liten ledning opp til den kobberplata på baklokket (jeg liker ikke slike enkle løsninger selv, men det kan gå til nød). På baklokket har du 3 pinner. *Nærlys + *Parklys + *Felles jord til både nærlys og parklys (I tillegg til evt. fjærnlys). Den siste ledige pinnen på H4-pæra som sitter der er for fjærnlys, men den brukes ikke originalt. Du kan jo ta en titt her hvis du vil lese litt om å utnytte denne pinnen også: Er det klipsene med delenummer "63121369833" du mener? Du finner de på koed.no eller gsbildeler.no etc. F.eks: https://www.koedbmw.com/no-no/catalog/diagram/63_0056/1/47177?steering=L&transmission=M Klipsene er nr. 18.
 4. I post 5 like over her ser du bilde av de to DISA flapsene. Du har bare den med en rød ring rundt. Den med en rød pil må du eventuelt ettermontere. Også plugges den løse ledningen du har inn der. Delenummeret jeg skrev ned tidligere er kun for den ene DISA flapsen. Se her: https://koed.no/no-no/catalog/diagram/11_3756/1/48462?steering=L&transmission=N Innsuget er nummer 1. Og DISA flapsene er henholdsvis numer 2 og nummer 3. Innsuget finner du delenummer på via linken ovenfor (Innsuget kan du nok finne brukt til en ok pris).
 5. Det sitter ikke noen boks der, så du må eventuelt kjøpe hele enheten. Delenummer: 11617560538 Men det er mulig at det er en utsparing i 177 hk innsuget, slik at du slipper å kjøpe 218 hk innsug. Når det kommer til hensikten med DISA-flapsene så sitter de der for å optimalisere (forbedre) luftstrømmen inn til sylindrene, som en funksjon av turtallet på motoren. Så det du skriver om å endre betingelsene for bensintilførsel vil ikke ha noen hensikt her. Det er luft en sugemotor (motor uten turbo eller kompressor) har "problemer" med å ta til seg, ikke mengden bensin. Og blandingsforholdet skal være riktig for å få optimal effekt.
 6. Ja stemmer, det jeg kaller for en aktuator er det som heter "disa flap". Det sitter to slike på 218 hk utgaven, og bare en på 177 hk utgaven (men ledningen ligger som sakt klar). Bilder funnet på nett:
 7. For å få 218 hk ut av en n52b25 med 177 hk må man endre motorstyringen, og montere en aktuator i innsuget. Ledningen for å koble til aktuatoren ligger klar, så det er ikke en avskrekkende jobb. Jeg ser at det er noen på et annet forum som har skrevet dette: https://www.e90post.com/forums/showthread.php?s=a5fffea05831d45a0bbd5a51ee1bddd2&t=382656 Merk at på 177 hk versjonen har man maks effekt ved 5800 rpm. Mens for 218 hk versjonen har man maksimal effekt helt oppe ved 6500 rpm. Så du må antageligvis like å bruke turtall for og ha "nytte" av modifikasjonen.
 8. Jeg tenkte at jeg kunne male litt videre på dette med utveksling. Det virker som at du har samme utveksling på diffen som en e28 528i (Bare at du har sideloader diff). Jeg har en 528i med standard girkasse, altså med 1:1 i 4. gir og overdrive, så jeg kan gi noen betrakninger rundt slik jeg opplever standard-girkassa. Jeg har ofte lekt med tanken om å bytte fra standard til sportsgirkasse, men jeg har slått det fra meg på grunn av at det gjerne blir en god del kjøring på motorvei, siden jeg holder til på østlandet. Og da er den høye utvekslingen i 5. gir å foretrekke synes jeg. Men i enkelte situasjoner så skulle jeg gjerne ønsket meg en litt mer tettsteget girkasse. Et eksempel kan være ved kjøring på landevei med 80 sone, også ligger det en bil i 70 km/t forran deg som du vil forbi. Dette er en situasjon jeg havner opp i relativt ofte. Da vil det være et spørsmål om man vil legge seg i 3. gir, eller helt ned i 2. gir i det du starter forbikjøringen. Som man ser ut i fra grafen nedenfor vil man holde et turtall på rundt 2700 omdreininger/min i 3. gir i 70 km/t, noe som er litt for langt under der en m30-motor begynner å dra skikkelig. Mens 2. giret tømmer man veldig fort når man allerede ligger i 70 km/t. For sportsgirkassa derimot ser man at 3. giret passer utmerket til slik landeveiskjøring. Der ligger man i 3500 omdreininger/min i 70 km/t, og der drar motoren godt. Ideelt sett skulle man hatt 6 gir, så hadde man fått i både pose og sekk, men siden man ikke har det så må man avgjøre om man helst vil ha litt ekstra støy ved motorveikjøring, eller litt mindre optimal utveklsing ved kjøring på svingete landevei. Standard girkasse: Sportgirkasse:
 9. Hvis du har girkasse med dogleg-oppsett, så har den utveksling 1:1 i 5. gir, og denne ble solgt som en "sports"-girkasse. Standard girkassene har utvekslingen 1:1 i 4. gir, og 0,8(ettellerannet):1 i 5. Altså det man ofte kaller for overdrive. De gamle sideloader-diffene har antall tenner stemplet inn i siden. foreksempel 11 38. Dette gir da en utveksling på 38/11=3,45. Man skriver gjerne 3,45:1. Som vil si 3,45 omdreininger inn, gir 1 omdreining ut. Det ligger to slike differ til salgs på finn (kanskje flere?): https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=177326569 https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=176750170 I den øverste anonsen kan du se merkingen av antall tenner som er stemplet inn i siden på diffen. Det er jo litt kult med en bil som er levert med "sports"-girkasse. Men jeg kan godt skjønne at det blir litt vel mye av det gode ved kjøring på motorvei og landevei, spesielt med 3,5 literen som du har. 3,07:1 ble i alle fall levert som utveksling på "sideloader", så du kan prøve å spore opp en slik.
 10. ShellMotul

  e28

  528i kan også ha den frontplaten med de to hullene nederst. Om 528i har det eller ikke, kommer ann på om den har den lille eller store radiatoren. Men den store radiatoren er ikke så vanlig i Norge, så det er ikke så ofte man ser det her hjemme. Så jeg vil påstå at frontplaten ikke er byttet. (Men nå ble det ikke noe kjøp ser det ut til ). Det så ut som en fin bil ut i fra bildene og filmen, men hvis du får tak i en med 3,5 liters motor som tilsynelatende er i like god stand, til en ikke alt for mye høyere pris, så er det et bedre kjøp. En 535i går merbart bedre på lavt turtall i forhold til 528i, men når man får opp turtallet, er 528i heller ingen sinke (alt er relativt). Husk at e28 er vesentlig lettere enn e34, så e28 går merkbart bedre med samme motor. I praksis er forskjellen mellom 535i og M535i plastikken, som gir bedre aerodynamikk i M535i sin favør. 535i, har vel heller ikke diff-brems som standard, noe M535i har. F.eks. vil en 528i med sportsunderstell også være lik en M535i, bortsett fra den utvendige plasten og 210 diff. (188 diff. på 528i). M535i kommer org. med M-tech ratt, M-tech stoler, ABS-bremser og diff brems, noe som man måtte krysse av som ekstra på 528i. Bortsett fra diff bremsen, er dette ting som er lette å se på bilder. Det er derfor svært få forskjeller mellom 528i (Med sportsunderstell), 535i og M535i. Men større motor er jo et pluss. Lykke til med bilkjøpet
 11. ShellMotul

  e28

  Hei, Jeg skal være enig i at det ser ut som en fuktskade, men det virker nesten som at det kommer av noe annet. Jeg har hatt den samme e28 nå i over 10 år, og min også er svakt missfarget i det området, og jeg har ikke hatt problemer med fukt inne i bilen. Min teori er at siden utluftinga til kopeen går ut ventilasjonen på C-stolpen, vil trekket på innersiden fungere som et luftfilter, og naturlignok bli møkkete med tiden. Hvordan ventilasjonen er konstruert med tanke på vanninntrenging utenfra har jeg ikke fått studert, men det kommer ikke inn vann når man vasker bilen, så det må være en "smart" løsning.
 12. Hei, Jeg ser du har panoramatakluke på bilen. Det kan komme vann inn i bilen hvis dreneringen her er tett. Ta en titt i denne tråden: Som det står beskrevet i tråden ovenfor, trenger du ikke ta av støtfanger bak for å fjerne de to filtrene på dreneringsslangene. Med tanke på fukt generelt, ville jeg undersøkt bagasjerommet først og fremst, og i tillegg kanskje tatt ut gummimatter på gulvet forran, slik at eventuell fukt lettere slipper ut. Dersom det er fukt i isolasjonsmattene i gulvet forran, tar det lang tid å tørke. Er det speilhuset, eller selve speilet som er stygt? Ta en titt her: https://www.pelicanparts.com/techarticles/BMW-E60/60-BODY-Exterior_Mirror_Replacement/60-BODY-Exterior_Mirror_Replacement.htm Gassfjær er nr. 4 på tegning, her: http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=PX31-EUR-10-2007-E61N-BMW-520d&diagId=41_1592 Deler kan bestilles hos f.eks. koed.no, gs-bildeler, ebay etc. Personlig handler jeg mye hos Koed, og passer på å samle opp deler jeg trenger til en bestilling. F.eks. at man kjøper oljefilter, luftfilter osv. sammen med slitedeler dersom man trenger det. Angående skiltlys har du tre alternativer: - Kode bort feilmelding. -Kjøpe led-lys som har innebygget lastmotstand. -Sette på vanlige glødepærer. Hvis du har bil som en hobby, og gjerne skrur litt selv, kan det lønne seg å melde seg inn i BMWCCN. De har ulike rabattavtaler, og da tjener man fort inn årskontigenten på 550kr. Som et alternativ til BMWCCN finnes også E30MEET, men det er BMWCCN som der den offisielle BMW-klubben i Norge.
 13. Hei, Du kan f.eks bestille de ved å bruke delenummer. Delenummer : 52207118674 Det er vel nr. 9 på denne tegningen: http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=VN11-EUR-02-2009-E84-BMW-X1_18d&diagId=52_3552 Jeg ser de ligger på rundt 170 kr hos Koed.no og gs-bildeler. Hvis du ikke skal kjøpe noe annet i tillegg kan det lønne seg å undersøke prisen hos din lokale BMW-forhandler, for da slipper du fraktkostnadene.
 14. Isolert sett så har det så mye å si at det blir brukt i praksis, av f.eks. militæret, stjernekikkere eller under nattorientering. Men i en bil så har man så mye "lysforurensning" i form av egne frontlys, møtende trafikk, gatelys osv. at det som du sier, sikkert har minimal innvirkning (uten at jeg har testet, men det har sikkert bilprodusentene). Men ja, bare et lite sidespor, eller "fun fact" om du vil .
 15. For de som har interesse for litt spesielle biler og befinner seg i området, så tipper jeg det vil være mulig å få sett ett og annet langs sørlandet og opp vestlandet de neste dagene. http://www.sviddgummi.no/98422/team-galag-snow-tour-til-norge/ Denne skal visst være mulig å se:
 16. Som en liten tilleggsopplysning kan det nevnes at grunnen til at f.eks. BMW velger rødt lys i instrumentpanelet er at rødt lys er den bølgelengden som forringer nattsynet vårt i minst mulig grad. Med andre ord, hvis du ser like lenge på et hvitt og et rødt instrumentpanel, også ser tilbake på den mørke veien du kjører på, vil du ved det røde instrumentpanelet ha best nattsyn.
 17. Jeg er litt usikker på hva du mener med en motvirkende støtdemper, tenker du på slike gassdempere som gjerne brukes for å holde panseret på bilen oppe? Hvis det er gassdemper du mener, ta en titt her: http://www.weforma.com/gas_spring_calculation/editor.php Du får kjøpt slike på ebay. Eller så kan du gå for en løsning som omfatter en aktuator som styres med en bryter. F.eks. slike: https://www.ebay.com/itm/2-Dual-14-Linear-Actuators-Heavy-Duty-330-Lb-Pound-Max-Lift-1500N-12V-DC-Motor/272981251452?_trkparms=aid%3D555018%26algo%3DPL.SIM%26ao%3D2%26asc%3D49564%26meid%3D12d731f12677400a99845ba5ecf53261%26pid%3D100005%26rk%3D2%26rkt%3D6%26sd%3D332311491539&_trksid=p2047675.c100005.m1851
 18. Forgasseren har sin sjarm, og for hobbymekanikeren som ønsker å ekperimentere litt med trimming av motoren sin hjemme i garasjen, gjør forgasseren på mange måter ting enklere, men på bortimot alle andre områder var innføringen av elektronisk innsprøytning i sin tid et steg i riktig retning når det kommer til driftsikkerhet m.m. Jeg støtter derfor handlingen som utføres i reklamefilmen nedenfor:
 19. Det kan se ut til at du har rett angående bruken av ZF girkasse i e28 520i. Det ser ut som alle 520i med fem gir bruker ZF, bortsett fra biler levert til Sveits og Australia. Jeg har ikke noen erfaring med bytte av girkasse, så jeg vet ikke hva som passer over og ikke, men du får finne ut hva du har på bilen din i dag, også sammenligne delenummer på tvers av motoralternativer og girkasse. ZF girkassa vi snakker om heter ZF S5-16-THMH, og brukes også i flere andre modeller fra BMW: E30, E34, E36, E38 og E39. Så det bør være mulig å finne noe som passer på din bil. Delekatalog: http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=4051-EUR-01-1985-E28-BMW-520i&diagId=23_0291
 20. Ja BMW har helt klart historiske elementer de kan dyrke videre rundt. Men historisk sett er det nesten oppsiktsvekkende, sett med dagens øyne hvor beskjedent det økonomiske handlingsrommet til BMW var i etterkrigstiden i forhold til for eksempel Mercedes Benz. Man regner gjerne «Neue klasse» som BMW sin redning, men jeg må si at for eksempel E28, som kan kalles en kraftig facelift av E12, må ha virket som en designmessig dinosaur i relasjon til sine konkurrenter da den ble avløst av E34 i 1988. Nå er også E34 ganske konservativ i designet, spesielt med de fire runde lyktene i front, men den tar heldigvis - kan vi si - steget opp til for eksempel Mercedes W124, Audi 100 (C3), Ford Sierra eller Opel Omega A designmessig. Og hadde ikke BMW fått slik suksess med E30, og i tillegg med den geniale merkevarebyggeren M3, i tillegg til E34 og E32, kunne fort historien ha sett annerledes ut. Det konservative designet til blant annet E28 er det modellen nyter godt av i dag, da designet kan oppfattes på lik linje som Mercedes w123, som et klassisk 70-talsdesign, mens flere av modellene nevnt ovenfor vil av mange bare bli sett på som en boks fra 80-tallet. Misforstå meg rett, de revolusjonerende designene fra 80-tallet kan være kule de også, men de tilhører en nyere æra innen design, og det vil gå enda noen år før de går over fra å bli gamle biler til å bli klassikere (i den grad en firedørs familiebil blir det). Litt tilbake til BMW sin økonomi på 70- og 80-tallet. Igjen tar jeg E28 som et eksempel. Dette fordi den har en spennende historie, spesielt i Sør-Afrika. BMW sin første fabrikk utenfor Tyskland lå i Rosslyn i Sør-Afrika. Fabrikken produserte blant annet BMW E12 for det lokale markedet på grunn av høye avgifter på import av ferdigstilte biler. Da E12 ble erstattet av E28 i 1982 i resten av verden fortsatte BMW å produsere karosseriet fra E12 på samme måte som før i Sør-Afrika helt fram til slutten av 1985. Grunnen til dette var at BMW sentralt ikke tok seg råd til å bytte ut produksjonslinjen som laget karosseriet til E12. Det spennende er at E12 karosseriet som ble laget etter lanseringen av E28 blir utstyrt med alt av utstyr som kom med E28, alt fra understell, drivverk, motorer, interiør og elektronikk ble bare puttet rett over. Motor, girkasse, understell og elektronikk ble sendt ferdig fra Tyskland. Så E12 karosseriene som ble produsert mellom 1982 og til slutten av 1985 i Sør-Afrika er i praksis en E28 med E12 utseende. Det er derfor jeg også kaller E28 for en kraftig facelift av E12. BMW brukte i stor grad pengene på det man ikke ser: Reduksjon av vekt (E28 er den letteste 5-serien gjennom tidene), moderne elektronikk (F.eks. mer moderne enn Mercedes W124 som først kom i 1984, og på mange måter på nivå med E34) og forbedret understell (Mye av understellet er i prinsippet likt eller deler de samme fysiske delene som de senere E32 og E34). E28 var derfor en moderne bil i en gammel drakt. Det er tydelig at design selger, for E34 solgte omtrent like mye som E12 og E28 gjorde tilsammen, og selv om E28 etter min mening er en god bil, var skiftet rundt E34 avgjørende for utviklingen til BMW slik vi kjenner merket i dag. Jeg kom over videoen nedenfor som viser en tysk student som kjører sin Sørafrikansk-produserte E28 på tur i Sør-Afrika. Den type turer, samme hvilket land det er i, er det jeg setter pris på med gamle biler.
 21. VW New Beetle (fra 1998) er etter min mening et kult konsept, og jeg tror det er få andre fabrikanter enn VW som kan gjøre noe slik. For det er en spesiell bil, som heller er mer rettet mot å bygge merkevaren VW fremfor å selge et stort antall biler. Dessverre faller modellen litt mellom to stoler, da den tradisjonelle bilentusiasten ofte har en dragning mot bakhjulstrekk eller firehjulstrekk, eventuelt mot mer eksotiske forhjulsdrevne modeller fra Italia eller Frankrike, og på den andre siden «A4-husmoren» som velger en VW Golf. Den elektriske modellen som du nevner i innlegget ditt Fredrik virker jo spennende, men jeg tror det skal holde hardt at den kommer som bakhjulstrekk, og i så fall blir det «tidenes» overraskelse. Men retro design er inn om dagen og alt fra møbler, klær, elektronikk og arkitektur henter inspirasjon fra spesielt 70 og 80-tallet. For å trekke en parallell til BMW: De som har fulgt med i enten aviser, radio eller TV den siste uken i Norge har mest sannsynlig fått med seg at Tom Cruise har vært på prekestolen for å spille inn materiale til den kommende filmen «Mission Impossible 6». I seg selv er ikke dette så spennende for andre enn spesielt interesserte, men jeg fikk i den forbindelse nyss i at BMW tilsynelatende fortsetter sitt lille «samarbeide» med skaperne av filmserien som de har hatt siden 2011, hvor BMW i8 var med. I filmen fra 2015 var blant annet BMW M3 (F80) og BMW R1000RR med. I den nye filmen som kommer i 2018 har de kastet seg på «retro-bølgen», og noe som ser ut som motorsykkelen BMW R NineT, som forøvrig er i produksjon i dag, blir godt brukt, i tillegg til «gode gamle» BMW E28 5-serie. Det er først og fremst E28 som jeg la merke til, men det ser ut til at de bilene de bruker dessverre blir litt vel godt brukt til tider. Men litt må en ofre, E28 er isolert sett ikke en alt for sjelden bil, selv om det gjerne går litt tid mellom hver gang man ser en i trafikken (Litt over 700 000 eksemplarer produsert). I klippet nedenfor kan man se litt fra innspillingen av filmen. Litt avhengig av hvor gode dekk det er på bilen så tipper jeg det er en 528i eller 535i som blir brukt. Man kan spørre seg om BMW i forbindelse med «retro-bølgen», vil hente designelementer fra de eldre modellene som f.eks. E21, E28, E24 og E23. I årevis har fronten på BMW modellene blitt mer og mer skrånende bakover, men ser man på nye 8-serie concept eller Z4 concept, kan det virke som «hai-fronten» er på vei tilbake. Om E28 sin deltakelse i en ny film er et hint om dette er fra min side selvfølgelig bare rene spekulasjoner, men det skal bli spennende å se.
 22. Hvis Naf er et alternativ for deg, så har de åpent til kl. 21.30 på Haslevangen i Oslo, mandag til torsdag. Men jeg vil tro de siste timene på dagen er ganske atraktive, så det er ikke sikkert det er så lett å få en ledig time på kort varsel. Så langt har Naf svart til mine forventninger angående EU-kontroll. De anmerkningene de har funnet har jeg vært enig i så langt.
 23. Hei, Grattis med EU-godkjent bil i alle fall Det er ikke så fryktelig mange ting som kan forårsake at det er så stor forskjell på bremsekraft mellom høyre og venstre side, så vi kan stararte med å eliminere bort noen alternativer. 1)-Siden det ikke er problem med bremsebalansen på forhjulene kan vi eliminere bort at det er feil på hovedbremsesylinderen. Dette er fordi høyre fremhjul og venstre bakhjul deler samme bremsekrets via en t-kobling. Og tilsvarende for venstre forhjul og høyre bakhul. 2)-Det kan være luft i bremserøret som går til høyre bakhjul. 3)-Det kan være olje eller noe annet som reduserer friksjonen mellom bremsebånd og bremsetrommel på høyre side. Dette burde i tilfelle bli slitt av etter en stund, eller det blir "brent" bort etter noen kraftige oppbremsninger. 4)-Justeringsmekanismen for å legge inntil bremsebåndene på høyre side er rustet fast. Eller den automatiske strammeren er på annen måte satt ut av spill. Justeringsskruen sitter på del nummer 8 på tegningen: http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=4091-EUR-01-1985-E28-BMW-518i&diagId=34_1387 Det er mest sannsynlig at du må justere strammeren for bremsebåndene slik at det blir omtrent likt på begge sider (Punkt 4 ovenfor). Dette skal i utgangspunktet skje automatisk. Men etterhvert som rust og møkk samler seg, virker det ikke alltid som tenkt fra fabrikken. Se videoen nedenfor fra ca. 1 minutt og ut, for hvordan du legger inntil bremsebåndene. Dette bør gjøres på begge sider for at det skal bli likt. Tips: Noen biler har et hull på baksiden av trommelen slik at du kan justere strammeskruen med en skrutrekker gjennom hullet. Jeg er usikker på om BMW har dette. Det jeg imidlertid har sett på BMW er at hullene til hjulboltene stemmer overens med plasseringen til justeringsskruen, slik at du slipper å ta av trommelen for å justere. Dette får du vurdere selv, da du får mye bedre oversikt, og mulighet til å smøre opp beveglige deler ved å ta av trommelen. Lykke til
 24. Fra før bilen fikk airbagg heter tråden. Tiden før airbagg virker fjern for de aller fleste av dagens 18 åringer, og mange med dem, også for de av oss som ikke husker lenger tilbake enn forrige utgivelse av Se og hør, eller stadig må sjekke venstrehånden for om vi fremdeles er gift (ja jeg kunne skrevet lykkelig...). Oppvokst mellom mors silikonbryster og konservert i søt honning, er det sjelden dagens generasjon opplever retardasjon høyere enn hva et sammenstøt mellom to handlevogner på supermarkedet medfører. Og skulle de mot formodning det, kan man banne på at det er minst en airbagg som tar imot for støtet. Så hva gjorde de før i tiden, når man tilsynelatende uten forvarsel ble utsatt for retardasjon, en retardasjon kropp og sjel gjerne ville vært foruten? Stål i ben og armer hører jeg noen hviske fra bakerste rad. Og ja, det er ikke så langt fra sannheten. For når dagens moderne mennesker blir opplært til å oppføre seg som en geleklump som uten anstrengelse deiser i airbaggen ved den minste motstand, måtte man før i tiden ta imot alt hva verden hadde å by på, og var du så uheldig å treffe naboen, måtte du ta imot han også. Da gjaldt det at din var større enn hans. Slitsomt? Ja det kan jeg skrive under på. Ta en titt på opplysningsfilmene nedenfor. De viser hvordan det skal gjøres. Uten airbagg. Opplysningsfilm nummer 1: Opplysningsfilm nummer 2:
 25. Det med at speedometeret ikke henger helt med, kan tyde på dårlig kontakt i et eller flere loddepunkter også. Det er typisk at det virker igjen etter et slag i dashbordet. Min erfaring er at selve speedometer-enheten og turteller-enheten har brukbare loddinger, men SI-kortet og den ramma rundt har en tendens til å ha dårlige loddinger. En runde med loddebolten, og jeg tror du er i mål. Så kan du jo se om du bytter batteriene samtidig når du først er i gang.
×
×
 • Create New...