Jump to content

Fredrik

Members
 • Posts

  27853
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  77

Fredrik last won the day on January 6 2021

Fredrik had the most liked content!

2 Followers

Profile Information

 • Kjønn:
  Mann

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jeg tenker at det ikke er nødvendig å ha en BMW for å være aktiv i forumet. Det holder lenge at man er interessert i BMW. Det er nå faktisk 9 år siden jeg hadde en BMW og jeg er stadig ganske aktiv her inne fordi jeg interesserer meg for BMW... vel, temmelig mye for BMW når sant skal sies. Jeg har totalt hatt tre BMW'er (E30, E36 og E46) i perioden 1988-2013. Tilsammen har jeg kjørt BMW i 13 år og totalt ca. 410000 Km. Dette er mer enn de fleste oppnår og jeg tør derfor påstå at jeg kjenner essensen av hva BMW står for. I tillegg har jeg vært her inne i 19 år og før dette 2-3 år i BMWCCN's gamle forum. Jeg synes at du bør fortsette med å være aktiv her inne og spesielt hvis du interesserer deg for BMW utover å ha en BMW på gårdsplassen. Du skriver meget bra og virker engasjert
 2. Jeg har tenkt en del på dette i forbindelse med mine egne barn som er hhv. 28 og 18 år gamle. Som man kan se skiller det 10 år mellom dem, men det kunne like gjerne ha vært 25 år når man ser på hvordan de forholder seg til venner og ikke minst hvem de kaller venner. Eldstemann minner i så måte mye mer på meg selv og min oppvekst enn yngstemann og akkurat dette tror jeg ikke er helt tilfeldig. Det var først da eldstemann var litt eldre at f.eks bruken av sosiale medier eksploderte. Hun opplevde derfor mye mer fysisk kontakt med sine venner og bekjente enn yngstemann gjør. I tillegg kommer selvfølgelig de to siste årene med nedlukking og avstandsregler. Vi hører og leser om folk som stort sett har deres sosiale liv på nettet. Noen har sogar kjærester på nettet som de ikke har møtt fysisk. Dette gjelder ikke for yngstemann, men han forteller at det ikke er så vanlig å møtes fysisk i dag fordi det er så mye lettere å bare gå på nettet. Der kan man ha kontakt 24/7 så på den måten er venner og bekjente mye nærmere enn før. Allikevel lurer jeg litt på hva en slik distansert kontakt gjør med hvordan de opplever et vennskap og hva de forstår med et vennskap. Et godt vennskap er faktisk litt spesielt for det forutsetter bl.a en gjensidig loyalitet og vilje til å tenke mindre på seg selv. Man har mer å vinne på å tenke igjennom vennens ståsted enn seg selv og er derfor villig til å gjøre dette for å gjøre vennskapet sterkere. Akkurat dette tror jeg er veldig vanskelig å oppnå hvis man kun har kontakt på nettet. Hva som er et vennskap vil utvilsomt endre seg og jeg er ikke så sikker på om denne utviklingen er helt heldig i et bredere perspektiv. Selve fenomenet vennskap får et annet innhold og blir sannsynligvis mer kynisk fordi man har mindre å tape, men også mer å tjene på først og fremst å tenke på seg selv. Tolleransen til den annen part blir mindre og det blir mindre attraktivt å ofre seg (tenke mindre på seg selv). Det sosiale limet blir svakere og erstattes av en mer kynisk og uforpliktende tilgang til andre mennesker. Når det gjelder parforhold (som også er en form for vennskap eller i det minste bør være dette) er en slik utvikling selvfølgelig ganske tragisk (spesielt hvis det er barn involvert).
 3. Hehe... jeg vet ikke hvilken Volvo rekkefemmer det handlet om, men hvis den f.eks var fra en 850 2.5 TDI hadde du mer rett enn du selv var klar over. Denne motoren var essensielt den samme som bl.a i Audi A6 2.5 TDI (C4) - 140 HK og 290 Nm. Volvo ble den gangen tatt på sengen av den nye dieselbølgen (som bl.a førte til E46 320d's popularitet), men hadde ikke en egen motor som var tilstrekkelig moderne. Løsningen ble å kjøpe en motor på lisens fra VAG.
 4. Det er intet kjipt med dette. Jeg tror faktisk at vi stadig har den store samlivstråden hvis man graver dypt nok i denne delen av forumet En ting som vi oppdaget for mange år siden er at folk som er interessert i BMW ofte har mange andre felles interesser også. Det kan f.eks være klokker, stereo/musikk, mote, designløsninger etc. Mye dikteres av sosioøkonomiske realiteter og generell økonomi, men helt generelt tror jeg at har man først fått opp øynene for hva skikkelig kvalitet er så forplanter dette seg til andre ting også som ikke nødvendigvis er direkte relatert til BMW. Vi har i forumet også en ganske stor variasjon når det gjelder alder. Noen er godt voksne inkl. meg selv, mens andre er såvidt voksne. Det som imidlertid er ganske interessant er at noen av oss har vært her inne i nesten 20 år inkl. meg selv. Ganske mange andre har faktisk temmelig lang fartstid her inne og vi snakker 10+ år. 10-20 år er lang tid og har man barn så rekker de å vokse opp på den tiden. Selvfølgelig er yngre BMW interesserte opptatt av hva de litt eldre profilene gjorde og mener i denne sammenhengen. Vi har til og med en egen barnevognstråd der folk kommer med råd for hva slags vogn man bør velge og hvordan man bør pakke bilen
 5. @Fredrik 90 Dette med at relasjonen til venner endrer seg når man får barn tror jeg er ganske normalt. For min del begynte dette allerede da jeg 18 år gammel ble sammen med min kjære (vi er stadig sammen 37 år senere). Noen av vennene hadde ikke en kjæreste og da ble det jo litt ulike prioriteringer som f.eks når vi gikk på byen. De ville gå på typiske sjekkesteder, mens jeg selvfølgelig ikke følte det helt store behovet for akkurat dette. Andre ganger når noen av vennene fikk seg en kjæreste var ikke kjemien den beste med deres gamle venner. Kjærestene følte seg kanskje satt litt utenfor og ble sjalu eller hva vet jeg, men resultatet var uansett at vennskapet endret seg. Når vi fikk barn (jeg var 26 år gammel) var det som du påpeker viktig at man var på samme stadie i livet. De av mine venner som ikke hadde barn på denne tiden holdt på med helt andre ting (gå på byen, studere utenlands, holde på med biler etc.). Dette var mye av årsaken til at jeg kjøpte en hytte for på den måten kunne vår lille familie ha en felles hobby/interesse og de av våre venner som hadde barn kom mer enn gjerne på besøk. Jeg har imidlertid beholdt kontakten med et par av vennene som først mange år senere fikk barn. En av disse vennene gjorde i mellomtiden en ganske imponerende karriere i USA (han bodde 36 år i USA frem til han ifjor flyttet tilbake til Norge) og har i dag barn som er hhv. 12 og 9 år gamle, mens mine barn er 28 og 18 år gamle. Vi har i alle år siden 1984 da han begynte å studere i USA beholdt kontakten enten i form av brev (da dette var vanlig), mail/sms, facetime eller besøk. Jeg var hans forlover da han giftet seg for 20 år siden og vi så hverandre sist for knapt en måned siden. Jeg flyttet til Danmark i 2000 så det har ikke vært helt enkelt å beholde kontakten, men det har vi gjort fordi vi begge åpenbart ønsket dette. Jeg tenker at er man først virkelig gode venner spiller det liten rolle om avstandene er store og årene går eller om man er på forskjellige stadier i livet. Så snart man tar opp kontakten igjen går bare snakken som om tid og rom er opphevet. Man er ganske enkelt bare på bølgelengde og har en fantastisk fin tid sammen. Gode vennskaper er viktige og er man så heldig å ha et slikt vennskap bør man ta vare på det så godt man kan.
 6. Et veldig godt poeng og jeg er helt enig. Litt mer humor hadde helt sikkert ikke skadet
 7. Det tror jeg også for Taycan har vesentlig mindre plass innvendig enn man skulle tro når man ser bilen fra utsiden. Plassutnyttelsen er dårlig i forhold til bilens størrelse, men dette gjelder biltypen generelt. Mitt poeng var imidlertid at i4 utvilsomt er ganske tung i forhold til størrelsen på chassiset. Hvorvidt årsaken er at den deler plattform med variantene med stempelmotor vet jeg ikke, men dette er en plausibel forklaring i relasjon til struktur, forsterkninger etc.
 8. Spesielt i USA med tanke på VW's og BMW's reklamer. Det er lett å le av Volvo reklamen i dag, men på den tiden var situasjonen en helt annen enn i dag når det gjaldt ytelser og kjøredynamikk på alminnelige biler. Selv en 318i (sannsynligvis E30) hadde bra ytelser og vesentlig bedre kjøreegenskaper enn det meste annet på veiene.
 9. Dette er en sannhet med ganske store modefikasjoner. Taycan er en ganske stor bil - mer på størrelse med en G30 (som du selv har påpekt i et annet innlegg) og er bl.a ca. 18 cm lenger og 11,5 cm bredere enn i4. Taycan har også en akselavstand som er ca. 4,5 cm lenger enn i4.
 10. Jeg betrakter meg selv som en original aficionados. Jeg foretrekker at bilene er originale, men folk får selvfølgelig gjøre hva de vil. Jeg er en sånn type som i 10 år kjørte rundt i en E46 Touring på 15" felger og med skvettlapper da modellen stadig var på markedet og moten predikerte råsenk inkl. 19" felger. Sånn har jeg alltid vært og jeg går stort sett mine egne veier. Jeg velger ofte litt sære biler som ikke så mange andre har (f.eks Citroën C4 Cactus) og trives med dette. Det var forøvrig også på den måten at jeg kjøpte min første BMW i 1988. På den tiden ville de fleste unge ha en hatchback (f.eks Golf GTI), men jeg ville heller ha en liten sedan med rekkesekser (E30 320i) som selvfølgelig var original i formen
 11. Litt mer mimring vedr. Grumman F-14 Tomcat
 12. Jeg så for en tid tilbake en youtube video som handlet om landet Montenegro på Balkan. Der hisset folk seg opp over navnet på landet i kommentarfeltet og mente at man ikke burde omtale/skrive slikt på nettet i dag (altså navnet på en selvstendig stat i Europa, medlem av NATO og står til å bli medlem av EU). Landet virket de likeglade med selv om videoen faktisk var ganske interessant og bra laget. På bakgrunn av kommentarenes ordlyd og form vil jeg tro at de fleste kom fra USA. Historieløsheten og ikke minst mangelen på etymologisk kjennskap (ordenes opprinnelse) kjenner åpenbart ingen grenser blandt mange unge i dag. Monte og negro betyr hhv. fjell og sort på latin, så Montenegro betyr ganske enkelt sort fjell i et ord - noe som passer ganske bra med tanke på landets topografi og natur. Ordet negro (altså sort på latin) ble forøvrig først brukt om sorte mennesker av portugiserne (portugisisk stammer fra latin, jmf. romerriket) da de begynte å utforske vestkysten av Afrika på 1300-1400 tallet. Ordet negro (sannsynligvis via den middelfranske varianten negre) ble etterhvert kjent på tysk der ordet ble lett omskrevet til neger (åpenbart fordi dette var lettere å uttale på tysk). Tyskerne kunne selvfølgelig ha valgt å omtale en sort person som schwarz (sort/svart), men valgte av uvisse årsaker heller det samme ordet på latin. Når den engelsktalende delen av verden sier black om de samme menneskene sier de egentlig det samme, så det er faktisk kun den latinske varianten av ordet som er svartelistet i noen land der de ikke har et språk som har en latinsk opprinnelse (altså italiensk, spansk, portugisisk, fransk og rumensk). Det er først i moderne tid at selve ordet negro/neger har blitt negativt ladet i vår del av verden (og spesielt i den engelsktalende delen av verden via USA). På portugisisk omtales stadig sorte mennesker som enten negros (sorte) eller povo negros (sorte mennesker). Tilsvarende også på spansk med negro samt det litt mer formelle de etnia subsahariana (av etnisitet sør for Sahara). Varianter av ordet negro som f.eks niger og négresse (begge fra middelfransk og som hhv. betyr mørk og sort kvinne) oppfattes ikke som negativt ladet. På cajun fransk i f.eks staten Louisiana er négresse likestilt med honey, baby, girlfriend etc. Ordet niger er bl.a navnet på et ganske stort land i Afrika og tilsvarende med Nigeria. Det engelske ordet black er forøvrig også litt interessant. Det stammer fra gammelengelsk blæc som hadde en gammelnorsk pendant i form av blakkr. Begge ordene betyr mørk. Ordet blekk (dansk blæk og svensk bläck) har samme opprinnelse. Gammeltysk hadde to former for ordet sort - blach (samme opprinnelse som blæc og blakkr) og swartz, der det siste ordet har blitt hengende igjen som schwarz (sort) på tysk i dag og som varianten svart på norsk og svensk (merkelig nok ikke på dansk). Selvfølgelig respekterer jeg at sorte mennesker vil omtales som sorte/blacks, men spesielt logisk er dette ikke hvis man kjenner litt til bakgrunnen for ordene. Det meste handler imidlertid om følelser og slikt kan være vanskelig nok med tanke på historien. Jeg tror imidlertid også at noe handler om et forsøk på å ta eierskap til ordet/narrativet, men dette er ganske sikkert dømt til å mislykkes så lenge den latinskspråklige delen av verden er såpass stor som den er (ca. 1 milliard mennesker har varianter av latin som deres morsmål mot ca. 500 millioner mennesker som har engelsk som morsmål). USA er kanskje stort, men ikke så stort og hverken russerne, kineserne eller den jevne afrikaner bryr seg (de har annet å bruke tiden på). Dermed er vi tilbake til at flyktige meldinger på sosiale medier er lite forpliktende og i motsatt fall har aldri trusler vært en god strategi i lengden (les: meningstyrrani).
 13. @flobben Dette har jeg ikke fått med meg og når jeg googlet ordet kom først låten "Negeriku" (av en eller annen indonesisk artist) frem. Jeg ser imidlertid at Kjersti Grini er 50 år gammel så umiddelbart tenker jeg at dette er et klassisk generasjonsproblem og at hun bare ikke tenkte seg om. Jeg forstår selvfølgelig bakgrunnen og hvorfor disse bevegelsene (cancel, woke etc.) har vokst frem og da spesielt i USA, men jeg tror at de gjør seg selv en bjørnetjeneste hvis de tror at f.eks historien eller rasismen bare blir borte hvis man feier den under teppet. De bør etter min mening heller ta tak i roten til problemene og igjen spesielt i USA ved først og fremst løse de massive sosioøkonomiske utfordringene de har der. Uansett så betyr ikke ord mye i de delene av verden som har større problemer å stri med som f.eks fattigdom, sult, overbefolkning og selvfølgelig krig. Det er stort sett bare i den rike delen av verden at vi krangler om ordbruk - fordi vi har (for mye) tid og ressurser til dette.
 14. Min bedre halvdel og jeg har ofte tenkt på at vi er den siste generasjonen som har hatt foreldre som selv opplevde krigen (altså den andre verdenskrigen). Mine foreldre i Norge (Oslo) og min kjærestes foreldre på Jylland i Danmark. De var alle 7-10 år gamle da krigen brøt ut og var derfor gamle nok til å klart huske krigen. Situasjonen var helt forskjellig i Norge og Danmark, men allikevel var mye likt og preget våre foreldre på godt og vondt også senere i livet. Vi ble bl.a begge oppdratt til relativt nøysomhet/nøkternhet selv om begge familiene var ganske velstående. Sløsing og fråtsing var utelukket og man tok generelt vare på tingene så lenge som mulig. En annen ting som var viktig var evnen til å klare seg selv (helt lavpraktisk). Man skulle ikke gjøre seg avhengig av andre og man skulle alltid ha en nødløsning. Dette gjaldt alt fra mat på bordet til å reparere et par sko, men også hvordan man forholder seg til samfunnet og andre mennesker. Man skal ikke legge så mye vekt på hva folk sier, men hva de rent faktisk gjør og man skal alltid tenke på hva motivet kan være for hva folk sier og gjør. Det var med andre ord et poeng å være realist og ikke naiv. Slikt kunne være livsviktig under krigen og var noe vi barna selv relativt mange år senere fikk inn med morsmelken. Jeg vet derfor ikke helt hva jeg skal mene når vi nå har fått en generasjon av mennesker som tror at problemer i samfunnet og/eller historiske ting man ikke liker bare blir borte hvis man feier de under teppet (cancel/woke/fortielse etc.). Dette er i min verden veldig naivt og korttenkt, men kanskje mest et uttrykk for hvordan moderne kommunikasjon har blitt. Flyktige meldinger på sosiale medier er lite forpliktende og i motsatt fall har aldri trusler vært en god strategi i lengden (noe ikke minst en viss mektig mann i øst helt ser ut til å ha glemt).
 15. Jeg antar at biltypen er viktig og at firehjulstrekk er relativt avgjørende. Man skal tenke på at i en krigssituasjon vil slitasjen på veiene bli en utfordring med mange svært tunge miltære kjøretøyer. Asfalten vil hurtig bli ødelagt på hovedveiene og andre veier vil bli sperret/ødelagt som en del av en forsvarsstrategi. Det vil bli kjøreforbud for private og rasjonering på drivstoff (begge deler vil kreve rekvisisjon for å forhindre kaos ihvertfall i den innledende fasen) og det vil bli innført tiltak for å unngå panik og hamstring av bl.a mat i byene. Mest sannsynlig vil kommunikasjon som mobiltelefoni og internettet bli slått ut relativt hurtig (eller ihvertfall forsøkt å bli slått ut av fienden). Det å få korrekt og ikke minst nok informasjon kan derfor bli en utfordring. At man har proviant nok til å klare seg på egenhånd i 7-14 dager virker derfor fornuftig. Rent vann kan bli en utfordring i bl.a Oslo og mange steder vil strømtilførselen bli ustabil.
×
×
 • Create New...