Jump to content

iittala

Members
 • Content Count

  519
 • Joined

 • Last visited

About iittala

 • Rank
  Oberstløytnant

Profile Information

 • Interesser:
  Oslo

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. SUB-en har både lav- og høynivåinngang. Har ikke noe erfaring med denne typen sub-er, men regner med kabler fra høynivåinngangen kan gå videre til høyttalerne uten at de blir forsterket i SUB-en.
 2. Det er ikke en forsterker, men en aktiv subwoofer. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.biltema.fi/biltemadocuments/manuals/24-797_man.pdf&ved=2ahUKEwiJpq3C7pPrAhVjw4sKHalCBk0QFjACegQIAhAB&usg=AOvVaw0crnZZTz3_YBD-YhpRaD9J
 3. Stemmer. Spilleren din har fire linjeutganger, typisk foran og bak i bilen. Dessuten har du 10 A sikring på spilleren din. Med formelen P = I x V og 14,4 volt kan spilleren maksimalt trekke 144 watt (I = strøm og V = spenning). Med litt tap, fordeling av effekt osv blir det åpenbart at 4 x 45 = 180 watt ikke er videre sannsynlig.
 4. Det kan den, men da må du koble sammen foran og bak siden forsterkeren bare har to kanaler. Du bør også ha linjeutgang fra spilleren din, 2 kanaler, eller flere.
 5. Det er i beste fall skryt, men det finnes mange måter å "måle" effekt på. Disse høyttalerne er oppgitt til 6000 watt, PMPO: https://www.amazon.in/Philips-IN-MMS6000F-2-1-Multimedia-Speakers/dp/B00JFO9ES6 Denne forsterkeren er oppgitt til 4 x 70 watt https://www.billyd.no/products/jbl-club-bilforsterker-4-x-70w-rms-4-kanals Jeg vet hvilken jeg tror er nærmest sannheten.
 6. Coaxial betyr at to eller flere deler samme akse. For høyttalere betyr i praksis at to elementer deler samme akse. JBL Decade er sånn sett ikke en Coaxial-høyttaler, fordi elementene ikke deler samme akse, selv om de er en del av samme høyttaler. Coax-høyttalere til hjemmebruk har den fordelen at all lyd kommer fra samme sted, i bil er det sjeldent/aldri relevant. Der er fordelene ved coax at de er enklere å montere, og rimeligere enn et toveis-sett. I bil ønsker man typisk å løfte diskanten opp fra beina, hvis det gir mening. En høyttaler som er oppgitt til å tåle 20 watt tåler 20 watt. Men det er forskjell på watt, og det er sjeldent for mange Watt er årsaken til at en høyttaler går i stykker. Dette er beskrevet godt mange steder, blant annet hos hifi-klubben. https://www.hifiklubben.no/inspirasjon/stereohifi/hoyttaleren-2-effekt-og-lydstyrke/ Og en singel-din spiller er aldri i nærheten av å yte 4x45 watt. Jeg mener kombinasjonen av fysiske lover og enhetens pris setter en grense på ca 4x15 watt. Men det er i praksis mer enn nok til å spille høyt så lenge høyttalerne er lettdrevne nok.
 7. Har lagt NBT-ombyggingen på hylla og velger heller en Android enhet. https://www.finn.no/187300255 Tror ikke prisen er så gal, men er åpen for bud om det er fornuftige grunner for det
 8. Jeg hadde ikke trodd en Android-enhet skulle være et så opplagt valg egentlig, men det ser ut til at den er det. Særlig siden mye av det som gjør NBT EVO til en god løsning ikke er tilgjengelig for retrofit i en så gammel bil, med mindre man bruker veldig mye tid og penger på det. Hvilken skermoppløsning har du? Ser ut som det finnes to alternativer, 1920x720 og 1280x480 med mer eller mindre identiske spesifikasjoner ellers. Det er jo et enkelt valg.. Tittet litt på å bytte til 7-knappers iDrive-kontroller (lik den du har, uten touch). Det ser i grunn overkommelig ut, bare man får tak i interiørdetaljer med lik farge til midtkonsollen. Strøm til ryggekamera er et poeng. Jeg tenkte ryggelys, men glemte pæresjekken. Må kanskje revurdere trådløst og se om jeg har nok ledninger til overs i repsettet jeg monterte.
 9. Dette er informasjon jeg har funnet her: https://f30.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1376320 ATM-modulen inneholder både GPS og 4G. NBT retrofit-adaptere for NBT EVO ID5/6 emulerer GPS-delen av ATM-modulen, men ikke 4G. En retrofittet NBT EVO-enhet i bil uten original ATM, eller med ATM uten telematikk vil da ikke kunne benytte online-tjenester. NBT EVO ID5/6 ettermontert i min E61 vil ikke gi mer funksjonalitet enn om jeg ettermonterte CiC, men den vil selvsagt gjøre det meget bedre. Merk at jeg må ta forbehold om at jeg har forstått den linkede tråden rett, og at den stemmer.
 10. Takk for at du tok deg tid til å skrive en så grundig tilbakemelding, du besvarer nesten alle spørsmålene jeg hadde til Android-enheter. Det eneste som gjenstår ubesvart er enhetens holdbarhet, varer den f.eks 5 år? Det er jo en risiko man eventuelt må ta. Så skjermen er faktisk 10,25", ikke 8,8"? Har mer eller mindre tolket det som kreative spesifikasjoner og skryt siden originalskjerm er 8,8". Interessant at skjermen har eget system for ryggekamera og PDC, den informasjonen tror jeg ikke jeg har sett andre steder (hos selgere altså, det står helt sikkert på forum). Har du kablet eller trådløst ryggekamera? Hvordan fungerer eventuelt det trådløse? Jeg har allerede byttet ledningsnettet i bakluka og kommer ikke til å legge til flere kabler så trangt som det er. Dessuten er nok kvaliteten på kablene som følger kinakameraene så dårlig at de vil knekke etter kun kort tid. (NBT EVO støtter kun NTSC 3.58, de fleste kameraene fra Kina er NTSC 4.43 (eller PAL) og vil gi sort/hvitt-bilde. Originale ICAM kan selvsagt brukes, men er dyre.) Jeg har CCC med individual lydsystem, men sannsynligvis ikke combox slik at AUX kan kobles bak på CCC-enheten. Etter hva jeg har lest ble ingen E60/E61 levert med combox og CIC er et krav for ettermontering. Jeg benytter AUX-inngangen via et blåtann-adapter og lyden oppleves som god, med unntak av litt ujevn bassgjengivelse som er mer fremtredende i noe musikk enn annen. Og i og med at jeg har CCC, ikke CIC har jeg ingen av iDrive-knappene du nevner. En interessant oppgradering hadde vært touch iDrive-kontroller fra NBT EVO . Innebygget handsfree har jeg ikke brukt i noen BMW jeg har eid, så det er ikke en bekymring. En skikkelig øreplugg gir bedre lyd og mindre støy i andre enden pga innebygget støykansellering.
 11. Fikk tilbakemelding fra Bimmerretrofit i går igjen. Det er mulig de selger gode produkter, men de er ikke så gode på å promotere dem. Kodingopsjonen til $179 sluttet de å selge i 2019, men den ligger fortsatt ute som noe man kan kjøpe. De videreformidler imidlertid koding over internett for ca $450-500. Er det så mye arbeid for en som kan det å legge inn VIN på en NBT-enhet, eller er programmeringen mer omfattende enn det? Så langt jeg har funnet ut er det ikke mulig å få NBT EVO "på nett" uten en aktivert ATM-modul. ATM-modulen må derfor hentes fra en bil som har Connected drive aktivert. Det er ikke mulig å endre VIN på en aktivert ATM-modul, så samme VIN må legges inn på NBT EVO-enheten (og sånn sett skjønner jeg ikke hvorfor det er nødvendig å legge inn bilens VIN på NBT EVO for at den skal virke offline, men det er en annen sak). @Basse Lusk Du har et poeng i at NBT på en måte er aldrende. Egentlig var NBT EVO utdatert som multimedia-enhet allerede ved lansering for oss uten iPhone. Hvilken Android-skjerm har du, og kjøpte du med DAB? Når jeg spekker en skjerm blir prisen fort et godt stykke over 4000,- med dagens dollarkurs. Avin kommer på ca $510 med DAB og Android 10, i tillegg kommer frakt og moms. Link til Avin Hvordan er oppstartstiden på din Android-skjerm? Har sett en del videoer på Youtube, og det virker litt varierende. Og hvor bra er integrasjonen med iDrive-hjulet?
 12. Sendte en henvendelse til Bimmerretrofit og spurte hva som ligger i den utilityen. Jeg var kanskje bare uheldig med den som svarte meg forrige gang, for dine svar her har vært mye bedre. Tilpassing av midtkonsoll og midtkonsollist bekymrer meg ikke veldig.. Har du erfaring med montering av NBT i E-serie?
 13. NBT EVO ID6 fra en 2018 modell F20 140i (8,8" skjerm). kjøpt på eBay fra England. Hm, kanksje NBT-montering er enklere enn jeg først trodde alikevel? Det ser i hvert fall ut som adapteret du linker til støtter alt, inkludert NBT-enheter uten intern GPS. Jeg må studere manualen demmes på nytt ser jeg, og kanskje sende en mail og spørre hva som ligger i "Free PC Utility for eNBT Retrofit Adapter configuring and NBT EVO head unit coding*", kanksje denne også støtter å legge inn rett VIN på NBT-enheten?
 14. Det er nettopp det at CCC-systemet fort kan være sviktende som gjør med nølende til å bruke 5-600 USD på en Android-enhet. Ja, den er mer elegant enn streaming fra telefon, men løsningsarkitekturen blir ganske lik. NBT-en har jeg allerede kjøpt også. Så da står jeg i realiteten igjen med to alternativer, blåtann-adapter eller å fullføre NBT-monteringen. Jeg synes fortsatt klimaintegrasjonen i NBT-adapterne er litt supermario, men det kan jeg leve med . Det er ikke så ofte jeg behøver å justere luftdistribusjonen at det gjør noe. HUD-integrasjonen skal angivelig være ganske bra, men jeg har ikke sett noen videoer av hvordan det fungerer i praksis. Nå hadde jeg dessverre litt for stort fokus på DAB når jeg kjøpte NBT-enhet til at jeg overså at mange av NBT-enhetene ikke har innebygget GPS. Min har selvsagt ikke innebygget GPS. Det betyr at jeg også må ha et adapter for at navigasjonen skal fungere. Det finnes meg bekjent to leverandører av dette, BMWcustomretrofit og Bimmerretrofit Fra BMWcustomretrofit vil jeg minimum trenge disse adapterne for 600 € (ikke 550 som jeg skrev i min første post): https://www.bmwcustomretrofit.com/bmw-nbt-most-retrofit-adapter-hud-support-nbt-e-series-most https://www.bmwcustomretrofit.com/navigation-retrofits/bmw-evo-atm-emulator-gps-evoid5-evoid6-id5-id6 Fra Bimmerretrofit disse, for minimum 948 $: https://www.bimmerretrofit.com/store/index.php?route=product/product&path=61_63&product_id=112 https://www.bimmerretrofit.com/store/index.php?route=product/product&path=61_63&product_id=119 Jeg har vært i dialog med begge leverandørene på e-post for å kartlegge omfanget av ombyggingen, og så langt har BMWcustomretrofit gitt meg de beste svarene. For meg er bilen mer enn moderne nok ellers, den har ingen kjente feil som drar med seg en masse annet i samme slengen (som CP4), og med TRF steg 2 går den ganske bra, selv om den lukter båt. Så jeg kan forsvare kostnaden ved å fullføre oppgraderingen, bare jeg hadde fått ned usikkerheten rundt kodingen litt mer..
 15. Kufatec mangler service following. Kontaktet de for en tid tilbake og spurte, og de hadde heller ingen planer om å implementere dette. Burde skrevet at jeg bruker Android-telefon og ikke ønsker å bytte til iPhone. Tenker du på CarElite 300B tilkoblet 6FL USB-kontakten?
×
×
 • Create New...